ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Συγκροτήθηκε η 9μελής Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ενεργοποιείται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ: Συγκροτήθηκε η 9μελής Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα

Πρόκειται για την Επιτροπή που ορίζεται στο άρθρο 254 του πολυνομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Ουσιαστικά η εν λόγω Επιτροπή, αλλάζει εκ βάθρων το σύστημα αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων προβλέποντας τη σύσταση Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ). Σε δεύτερο χρόνο, η εν λόγω Επιτροπή αναμένεται να δώσει τη θέση της στον Οργανισμό HTA (Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας), ο οποίος ωστόσο εμφανίζει καθυστέρηση ως προς την υλοποίησή του. Λογικά και σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα, θα έπρεπε εντός του Ιουνίου του 2018, να ξεκινήσει την λειτουργία του ο νέος Οργανισμός.

Η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, αντικαθιστά την Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ που έδρευε στον Οργανισμό και είχε την ευθύνη για την διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες των τιμών αποζημίωσης για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες ώστε να δημιουργούνται κλειστοί προϋπολογισμοί για τις εν λόγω θεραπείες.

Να θυμίσουμε ότι η Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης υλοποίησε τη συμφωνία για την αποζημίωση των νέων θεραπειών για την Ηπατίτιδα C ενώ είχε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες για 4 ακόμα κατηγορίες φαρμάκων το μελάνωμα, την πολλαπλή σκλήρυνση και την οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Ωστόσο η περίφημη διαπραγμάτευση που θα εξασφάλιζε οικονομικότερες τιμές στα φάρμακα ώστε να τα λαμβάνουν περισσότεροι ασθενείς έχουν παγώσει εδώ και καιρό.

Τα μέλη της Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ έχουν ως εξής:

1. ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ, του Προδρόμου Φαρμακοποιός- Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ).

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΔΗΜΑΤΑΣ, του Αγγέλου (Α.Δ.Τ. Π 064186), Φαρμακοποιός, Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.

3. ΕΛΕΝΗ ΜΑΝΙΤΣΑ, του Ευγενίου , Συνεργάτιδα του Υπουργού, με εμπειρία στη φαρμακευτική αγορά.

4. ΟΛΓΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ, του Σωκράτη, Διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

5. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΙΑΤΑ, του Εμμανού, Φαρμακοποιός που υπηρετεί στο Π.Γ.Ν. Πατρών.

6. ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΚΑΝΝΗ, του Νικολάου, Προϊσταμένη Τμήματος Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Δ/νσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

7. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, του Γρηγορίου Υπάλληλος του Τμήματος Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Δ/νσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

8. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗ, του Γεωργίο , Αναπλ. Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης της Δ/νσης Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων, ως εκπρόσωπος του Ε.Ο.Φ.

9. ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΛΣΑΜΗ, του Γεωργίου , Ειδική Σύμβουλος της ΙΦΕΤ Α.Ε.

Χρέη Γραμματέα της Επιτροπής εκτελεί η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΣΙΜΠΟΥ του Παναγιώτη, υπάλληλος κλάδου ΠΕ Διοικητικού, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου.

Διαβάστε ακόμη:

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά ένα Εθνικό Συμβόλαιο και θέτει τις κόκκινες γραμμές της

Ποιοι πρέπει να ελεγχθούν για ηπατίτιδα C - Ο ΕΟΠΥΥ θα τους ειδοποιεί μέσω ΗΔΙΚΑ

Ξανθός: Επείγον να τεθούν κανόνες στη συνταγογράφηση - Τα Πρωτόκολλα θα βοηθήσουν πολύ