ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Επείγον να τεθούν κανόνες στη συνταγογράφηση - Τα Πρωτόκολλα θα βοηθήσουν πολύ

Την ανάγκη να τεθούν κανόνες στη συνταγογράφηση και να υπάρξει εξορθολογισμός στο θέμα των συνταγών, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια της Προανακριτικής της Ν. Δημοκρατίας αλλά και σε συνέντευξή του χθες, στο ραδιόφωνο του Real FM.

Ξανθός: Επείγον να τεθούν κανόνες στη συνταγογράφηση - Τα Πρωτόκολλα θα βοηθήσουν πολύ

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Όπως τόνισε ο υπουργός, «βάζουμε πλέον κανόνες μέσω των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, όπου ο γιατρός, θα αποτελεί τον κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας». Και συνέχισε ο κ. Ξανθός:

Έχουμε 25 θεραπευτικά πρωτόκολλα ενσωματωμένα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα 15 από αυτά, είναι κλειδωμένα όπως λέμε, και αυτό γίνεται έγινε για πρώτη φορά. Δηλαδή, έχουν συγκεκριμένα βήματα. Δεν μπορεί να παρακαμφθεί το πρωτόκολλο. Είναι η λογική της step therapy, βήμα – βήμα. Πρώτα πας σε αυτό. Αν αυτό αποτύχει και με τεκμηρίωση, με εργαστηριακούς δείκτες, τότε μόνο μπορείς να πας σε μιας άλλης γενιάς ή μιας άλλης πιο προχωρημένης κατηγορίας φάρμακο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε διάστημα μόλις δύο ετών, οι συνταγές αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. τον χρόνο, φθάνοντας τα 6,5 εκατ.

Φυσικά όλη η διαδικασία με τα Πρωτόκολλα θα συνδεθεί και με τον περίφημο Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, τον HTA (Health Technology Assessment). Κάθε νέο φάρμακο που θα έρχεται στην χώρα, θα αξιολογείται από ειδικούς, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου χθες και συνέχισε λέγοντας:

«Η εν λόγω Επιτροπή του HTA, θα περιλαμβάνει ειδικούς εμπειρογνώμονες και ανθρώπους που έχουν πολύ συγκεκριμένη επιστημονική γνώση σε παιδεία, φάρμακο-κλινικής φαρμακολογίας, φάρμακο-επιδημιολογίας, φάρμακο-οικονομίας. Τα εν λόγω στελέχη, θα αξιολογούν κάθε νέο φάρμακο με επιστημονικά κριτήρια, πολύ συγκεκριμένα, τα οποία έχουν προσδιοριστεί. Και θα γνωμοδοτούν για την προστιθέμενη θεραπευτική του αξία. Και άρα, για το αν πρέπει να αποζημιώνεται από το Ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια ο Υπουργός θα δέχεται μία εισήγηση, όπου θα συνυπολογίζεται μία διαπραγμάτευση που θα γίνεται από μία ειδική Επιτροπή, με τις φαρμακευτικές, για πιο προσιτές τιμές. Αυτό, επίσης πρώτη φορά θα γίνεται στην χώρα. Δηλαδή, μέχρι τώρα, ό,τι τιμή έπαιρνε ένα φάρμακο, αυτή και αποζημιωνόταν. Αυτό αλλάζει.

Και επειδή υπάρχουν φάρμακα πολύ ακριβά, τα οποία είναι καινοτόμα, όμως, είναι πολύ αποτελεσματικά και χρειάζεται οι πολίτες της χώρας μας να έχουν πρόσβαση σε αυτά, είπαμε ότι θα βάλουμε μια διαδικασία, όπου θα διαπραγματευόμαστε.
Θα πούμε, αυτό το φάρμακο είναι αποτελεσματικό, έχει κλινικό όφελος, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, καρκινοπαθών, ατόμων με αυτοάνοσα νοσήματα και λοιπά και λοιπά. Θα το αποζημιώνουμε. Αλλά επειδή θα το πάρει ο τάδε, συγκεκριμένος αριθμός πολιτών στη χώρα μας, θα μας δώσετε μια έκπτωση. Και θα είναι βιώσιμο έτσι, το Σύστημα Υγείας μας».

Ο υπουργός Υγείας μάλιστα αναφέρθηκε στις δύο επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, που ολοκληρώθηκαν και αφορούν στην ηπατίτιδα C και στο κακοήθες μελάνωμα, επισημαίνοντας ακόμη, ότι «τώρα καλύπτουμε περισσότερους ανθρώπους με σύγχρονα, ακριβά και αποτελεσματικά φάρμακα και αυτό από εδώ και πέρα θα είναι η συνήθης κανονικότητα στην ένταξη νέων φαρμάκων στο σύστημα υγείας».

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται ρύθμιση για μείωση της συμμετοχής των ασθενών - Το παράδειγμα των ανασφάλιστων



Ξανθός: Έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα να αλλάξουμε ριζικά το τοπίο στην υγεία

ΣΦΕΕ & PIF: Παρέμβαση κόλαφος για κοινωνία, φάρμακο, Novartis και την έξοδο από το Μνημόνιο

Γ. Δραγασάκης: Πρόσωπο-κλειδί για την κυβέρνηση, την υγεία & την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης

Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία

Ξανθός: Να ξαναδούμε συνολικά το τοπίο στο φάρμακο - Μονόδρομος η Προανακριτική