ΦΑΡΜΑΚO

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά ένα Εθνικό Συμβόλαιο και θέτει τις κόκκινες γραμμές της

Τις δικές του κόκκινες γραμμές (όπως η κατάργηση του τέλους 25% στα καινοτόμα φάρμακα) αλλά και την ανάγκη για μία κανονικότητα που θα βασίζεται στην προβλεψιμότητα, στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και στην ευθύνη αναφορικά με την επόμενη ημέρα εξόδου από το Μνημονιακό Πρόγραμμα, έθεσαν σήμερα Τρίτη οι εκπρόσωποι του PIF (PhRMA Innovation Forum) σε συνέντευξη τύπου.

Η φαρμακοβιομηχανία ζητά ένα Εθνικό Συμβόλαιο και θέτει τις κόκκινες γραμμές της

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ο PIF αριθμεί 23 συνολικά μέλη, άλλα 6 μέλη – εταιρείες βρίσκονται προ των πυλών για να ενταχθούν στην «οικογένεια», αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και απασχολεί 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες, ενώ επικεφαλής του φορέα είναι ο κ.Μάκης Παπαταξιάρχης.

Τα 6 μέλη του PIF ξεδίπλωσαν σήμερα τις απόψεις και την αγωνία τους, αναφορικά με την υγεία και το φάρμακο αλλά και με το περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι επιχειρήσεις, ένα περιβάλλον που παρά το γεγονός ότι σε 3 μήνες εξέρχεται του Μνημονίου, κάθε άλλο παρά ανάπτυξη και προβλεψιμότητα σηματοδοτεί.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε μία τεχνολογική γενιά φαρμάκων

Μάλιστα ο πρόεδρος του PIF ανέφερε με έμφαση, ότι με την πολιτική της κυβέρνησης, κινδυνεύουμε να χάσουμε μία τεχνολογική γενεά σκευασμάτων, γεγονός εξαιρετικά οδυνηρό. Έχουμε πολλά να πούμε για τους ασθενείς – πολίτες και που αποτυπώνεται στο τρίπτυχο Έρευνα – Ελπίδα- Πρόοδος (Research- Hope- Progress), επεσήμανε ο κ. Παπαταξιάρχης και πρόσθεσε:

«Είμαστε τόσο τεχνοκράτες, όσο και ανθρώπινοι αλλά ήρθε η ώρα να δούμε την κρίση ως ευκαιρία και να ενισχύσουμε την καινοτομία στην Ελλάδα. Ήρθε η ώρα, να διασφαλίσουμε όσα απειλούνται με την υπογραφή ενός Εθνικού Συμβολαίου για την Φαρμακοβιομηχανία και με τις αξίες μη διαπραγματεύσιμες».

Είμαστε απέναντι από την προκλητή ζήτηση

Ο κ. Παπαταξιάρχης, υποστήριξε επίσης τον επιχειρηματικό και εργοδοτικό ρόλο του κλάδου, λέγοντας ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν μπορεί ποτέ να ποινικοποιηθεί, ωστόσο οτιδήποτε συνδέεται με προκλητή ζήτηση, δεν μας αφορά. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι ο ΣΦΕΕ αποτελεί το απόλυτο θεσμικό μας πρότυπο.

Όπως προέκυψε ακόμη από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του PIF, οι επιχειρήσεις ζητούν πάραυτα την κατάργηση του τέλους 25% για τα καινοτόμα φάρμακα, την κατάργηση της προϋπόθεσης 9-6-3, την αύξηση του ορίου των δαπανών για το φάρμακο και την εξαίρεση των εμβολίων, των παραγώγων αίματος, των θεραπειών για τον HIV και των ορφανών φαρμάκων από την φαρμακευτική δαπάνη. Μάλιστα ο κ. Παπαταξιάρχης, ανέφερε ότι είναι θετικό το γεγονός, που ο υπουργός Υγείας, συνδέει ευθέως την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης με την αύξηση του ΑΕΠ.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του PIF. Ειδικότερα:

Ο Χρήστος Δάκας, αντιπρόεδρος του ΔΣ επεσήμανε:

Στα τέλη του 2015, η Πολιτεία εισήγαγε το θεσμό του clawback και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, παρά το γεγονός ότι τον έλεγχο της δαπάνης αυτής τον έχουν οι Διοικήσεις και το επιστημονικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για τέσσερα έτη, από το 2012 έως και το 2015, ήταν σταθερή και κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 750 εκατ. ευρώ. Όμως, χωρίς καμία λογική εξήγηση, η συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ ορίστηκε από το Υπουργείο στα 590 εκατ. ευρώ για το 2016, στα 580 εκατ. ευρώ για το 2017 και στα 530 εκατ. ευρώ για το 2018.

Η δαπάνη αυτή είναι εμφανώς ανεπαρκής και οδήγησε σε πολύ υψηλά επίπεδα clawback που μαζί με τα rebates άγγιξαν ως επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία τα 260 εκατ. ευρώ για το 2016 και υπολογίζουμε ότι θα αγγίξουν τα 300 εκ. ευρώ για το 2017, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα στα τρία φάρμακα προσφέρεται δωρεάν.

Το PhRMA Innovation Forum έχει προχωρήσει σε προτάσεις για εξεύρεση πόρων ή εξαιρέσεων από τη νοσοκομειακή δαπάνη φαρμάκων ανελαστικής ζήτησης (π.χ. παραγώγων αίματος, HIV και ορφανών φαρμάκων), θέμα για το οποίο υπάρχει δέσμευση του ίδιου του Υπουργείου Υγείας (δελτίο τύπου στις 29/6/17). Η σχετική δέσμευση είναι καταγεγραμμένη και στα πρακτικά της Βουλής, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου Υγείας, στις 3/8/17.

Επειγόντως ένα άλλο μείγμα πολιτικής

Από την πλευρά της, η κυρία Ελένη Χουλιάρα γραμματέας του ΔΣ, τόνισε:

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί όπως φαίνεται από τα αυξανόμενα ποσά που αναγκάζεται η φαρμακοβιομηχανία να επιστρέψει σε μορφή rebates & claw back. Το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ το 2018 μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη, απειλώντας τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα.

Χρειάζεται επειγόντως ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, το οποίο θα περιλαμβάνει αναδιαμόρφωση του ύψους του προϋπολογισμού σε ρεαλιστικά επίπεδα, έτσι ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για την ωρίμανση των αναγκαίων αλλά μη υλοποιούμενων δομικών μεταρρυθμίσεων.

Το PhRMA Innovation Forum έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα για την εξεύρεση πόρων. Με το ορόσημο του Αυγούστου 2018 να πλησιάζει, είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει η συζήτηση για αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε σύνδεση με την ανάπτυξη της χώρας.

Το σημαντικό αποτύπωμα των κλινικών μελετών

Ο κ. Σπύρος Φιλιώτης ταμίας ΔΣ, αναφέρθηκε στο μεγάλο «όπλο» και αποτύπωμα της κλινικής έρευνας σε καινοτόμα φάρμακα. Έχουμε μεγάλη ευκαιρία για να προσελκύσουμε μεγαλύτερο μέρος από τα 35 δις ευρώ που επενδύονται ετησίως στην Ευρώπη, επεσήμανε. Σημειωτέον, η Ελλάδα προσελκύει μόλις 100 εκατ. ευρώ από το παραπάνω ποσό, την ώρα που το Βέλγιο, προσελκύει 2 δισ ευρώ.

Ο Άκης Αποστολίδης, μέλος του ΔΣ του φορέα, ανέφερε: Ο φαρμακευτικός κλάδος εφαρμόζει με δική του πρωτοβουλία εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια ένα αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, στηρίζοντας παράλληλα κάθε πρωτοβουλία της πολιτείας για ενίσχυση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νόμος 4316/2014 για τον οποίο έντονα πιέσαμε ζητώντας τη δημοσιοποίηση των παροχών των φαρμακευτικών εταιριών προς τους επαγγελματίες υγείας και τις επιστημονικές εταιρίες.

Ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο μόνος που επενδύει στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση των ΕΥ και είναι περήφανος που συνεργάζεται και επενδύει σε Έλληνες επιστήμονες, υψηλού επιστημονικού και ηθικού κύρους, διακεκριμένων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τραγικό λάθος της Πολιτείας το τέλος του 25%

Τέλος, ο Γιάννης Βλόντζος, μέλος επίσης του ΔΣ του PIF σημείωσε μεταξύ άλλων: Η σύσταση της Επιτροπής HTA οφείλει να συνοδεύεται από δύο καθοριστικής σημασίας αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο αποζημίωσης: α) Την κατάργηση της αναφοράς σε χώρες της ΕΕ ως κριτήριο ή ως προϋπόθεση και β) την κατάργηση του 25% ως οριζόντιου μέτρου ανεξάρτητα από τη θεραπευτική αξία του εκάστοτε φαρμάκου. Η αναφορά σε χώρες της Ευρώπης, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ως παράδειγμα, και όχι ως εμπόδιο ή καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες. Η ύπαρξη του 25% - αμφισβητούμενου δημοσιονομικού οφέλους, ωστόσο βαρύνουσας και καθοριστικής σημασίας στην εισαγωγή νέων θεραπειών στην Ελλάδα- έρχεται σε πλήρη αντίθεση και ακυρώνει την όποια αξιολόγηση.

Επίσης, σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης οφείλει να συνοδεύεται επίσης από δύο ουσιαστικής αλλά και τεχνοκρατικής αξίας σημεία. Η διαπραγμάτευση να αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία αλλά να στηρίζεται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής HTA καθώς και από την άρση της υποχρεωτικής παραπομπής όλων των νέων φαρμάκων σε διαπραγμάτευση.

Σε καμία χώρα της Ευρώπης, η διαπραγμάτευση δεν ενσωματώνεται στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά αποτελεί μια ξεχωριστή και μεταγενέστερη του HTA διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι μέσω της αξιολόγησης και της σχετικής γνωμοδότησης πρώτα τεκμηριώνεται η προστιθέμενη θεραπευτική αξία μιας νέας θεραπείας και βάση αυτής αποφασίζεται εάν ένα νέο φάρμακο θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση ή όχι.

Καταλήγοντας, ο κ. Βλόντζος, υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτική παραπομπή όλων των νέων φαρμάκων σε διαπραγμάτευση, όπως άλλωστε ορίζεται στο Νόμο του Ιανουαρίου 2018, ουσιαστικά ακυρώνει την όποια αξιολόγηση αγνοώντας ουσιαστικά την προστιθέμενη θεραπευτική αξία μιας νέας θεραπείας».

Διαβάστε ακόμη:

Παπαδημητρίου: Η διεύρυνση της δαπάνης & η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων να γίνουν... χθες

Φαρμακευτική πολιτική: Τα επόμενα βήματα με ορόσημο τον Αύγουστο

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών

PIF: Η φαρμακοβιομηχανία δανείζει το κράτος - Εύλογο να απαιτεί αύξηση της δαπάνης

Ξανθός για το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Ιδιωτική φαρμακαποθήκη ο «εγκέφαλος»

Ξανθός: Διεθνής σύμβαση θα «σφραγίσει» τη διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων

Ξανθός: Ναι στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική



Ξανθός: Αδήριτη ανάγκη για ευρωπαϊκές συνεργασίες στα νέα φάρμακα

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...



Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική



Μήνυμα ΣΦΕΕ από Δελφούς: Η Ελλάδα επενδυτικό hub για κλινική έρευνα σε όλη την Ευρώπη

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;