ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Διεθνής σύμβαση θα «σφραγίσει» τη διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων

Ξανθός: Διεθνής σύμβαση θα «σφραγίσει» τη διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων

Η πρωτοβουλία της Βαλέτας, αποτελεί όχι μόνο κορυφαίο σημείο αναφοράς για όλες τις χώρες της Ευρώπης στη φαρμακευτική πολιτική, αλλά και για τον Έλληνα υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για τον οποίο φαίνεται ότι στο θέμα των καινοτόμων φαρμάκων και στη διαπραγμάτευσή τους, αποτελεί ασφαλή πυξίδα.

Ο κ. Ξανθός, αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά στο εν λόγω φιλόδοξο εγχείρημα στη διάρκεια της διάσκεψης των χωρών της «Βαλέτας» στη Λισαβόνα πριν τρεις ημέρες.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας, πρότεινε στους ομολόγους του, την υπογραφή μιας πολυμερούς Διεθνούς Σύμβασης που θα κυρωθεί από κάθε χώρα, ως απαραίτητο «εργαλείο» στην κατεύθυνση της δεσμευτικότητας. Η σύμβαση αυτή θα σηματοδοτούσε την εξέλιξη της «Βαλέτα» από το επίπεδο των γενικών πολιτικών διακηρύξεων και στόχων, σε εκείνο της πρακτικής δέσμευσης στα πεδία που έχουν από κοινού επιλεχθεί ως ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των πολιτών μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Η «Βαλέτα» , ένα φιλόδοξο εγχείρημα διακρατικής συνεργασίας- σήμερα υπέγραψε και η Κροατία- με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών μας στα αναγκαία φάρμακα, είναι προφανές ότι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο.

Είναι ανάγκη να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η «Βαλέτα» συνιστά μια σοβαρή, ρεαλιστική και υπολογίσιμη πρωτοβουλία που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά το ευρωπαϊκό τοπίο στο χώρο του φαρμάκου, ενδυναμώνοντας τη θέση των εθνικών κρατών και την πλευρά των ασθενών στη διαπραγμάτευση τους με τη φαρμακοβιομηχανία. Και ότι πλέον προχωρούμε πέραν των διακηρύξεων, σε συγκεκριμένα βήματα υλοποίησης του στόχου για «κοινωνικά δίκαιες» και βιώσιμες τιμές στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα.

Θεωρούμε ότι αυτή η στρατηγικού χαρακτήρα συμπόρευση στο δρόμο της καθολικής κάλυψης υγείας, πρέπει σύντομα να καταγράψει μετρήσιμα αποτελέσματα. Για να υπάρξει λοιπόν ένα απτό και αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και να δεσμευτούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό όχι μόνο για την συνέχιση και εμβάθυνση του εγχειρήματος, αλλά και για τη διαρκή προσπάθεια συλλογικής διαχείρισης των προβλημάτων που θα ανακύπτουν στην πορεία.

Χρειάζεται να προχωρήσουμε πιο συστηματικά στην ανταλλαγή δεδομένων, εμπειρίας και καλών πρακτικών ανάμεσα στις χώρες μας στο πεδίο της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων (ΗΤΑ), της διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών και της αποζημιωτικής πολιτικής. Κυρίως όμως, οφείλουμε να προετοιμαστούμε έγκαιρα για τον τρόπο επικύρωσης και τη νομική ισχύ των συμφωνιών που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση μιας πολυμερούς διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές στο πλαίσιο της «Βαλέτα».

Κρίνουμε πως προκειμένου να ευοδωθεί η «πρωτοβουλία της Βαλέτα» απαιτείται ισχυρότερη πολιτική δέσμευση από όλους μας και διαρκής επικαιροποίηση της εθελοντικής συνεργασίας που ξεκινήσαμε το Μάΐο του 2017. Με την προσδοκία να καταλήξουμε σύντομα σε τελικές αποφάσεις, καταθέτουμε σήμερα μια δέσμη προτάσεων για προβληματισμό και συζήτηση :

- κοινού αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των φαρμάκων που προτεραιοποιούνται μετά από συλλογική συζήτηση και συμφωνία. Η συνεργασία μας δεν πρέπει εξαντλείται στις τακτικές συναντήσεις σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο, αλλά απαιτεί τη διαρκή επικοινωνία και αξιοποίηση επιστημονικών πληροφοριών, ερευνητικών δεδομένων και εμπειρογνωμοσύνης. Ενδεχομένως, ένα οργανωτικό μοντέλο ομάδων εργασίας που θα επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά ταυτόχρονα θα αναλαμβάνουν συγκεκριμένα παραδοτέα, να διευκόλυνε την αποτελεσματικότητα των εργασιών της επιτροπής.

- Την ενίσχυση των τεχνικών κλιμακίων της «Βαλέτα» (VTC) με εξειδικευμένους νομικούς από κάθε χώρα, οι οποίοι θα παρακολουθούν την εξέλιξη των εργασιών, επιδιώκοντας την επίλυση νομικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα των συστημάτων μας και της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζει κάθε χώρα. Οι νομικοί του τεχνικού κλιμακίου της Βαλέτα μπορούν να λειτουργούν ως μία ανεξάρτητη ομάδα εργασίας, σε διαρκή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της τεχνικής επιτροπής.

- Στόχος της νομικής ομάδας θα είναι η «θωράκιση» των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις εργασίες των τεχνικών κλιμακίων και τις διαπραγματεύσεις τους με τη φαρμακοβιομηχανία, με κανόνες δεσμευτικότητας για όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη. Κρίνουμε πως αυτό θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα της πρωτοβουλία μας».

Καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ακόμη: «θεωρούμε ότι η «Βαλέτα» έθεσε τις βάσεις για μια κρίσιμη αλλαγή παραδείγματος στη φαρμακευτική πολιτική στην Ευρώπη. Η συγκρότηση ενός «οδικού χάρτη» ενεργειών για το επόμενο διάστημα που θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία μας, αποτελεί ένα στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί.

Για να προχωρήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά το κοινό μας εγχείρημα, θα έχουμε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και οργάνωσης των νέων βημάτων στην επόμενη συνάντηση μας στην Αθήνα, για την οποία σας προσκαλούμε από τώρα και περιμένουμε με χαρά την ανταπόκριση σας».

 Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Αδήριτη ανάγκη για ευρωπαϊκές συνεργασίες στα νέα φάρμακα

 

Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα - Εντός της εβδομάδας τα ονόματα για την Επιτροπή ΗΤΑ

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους (!) Οργανισμό HTA: Εντός του Ιουλίου οι υπ. αποφάσεις

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

Ξανθός: Γιατρεύουμε τις πληγές μας & σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή εποχή με λιγότερη λιτότητα

Ξανθός: Δρόμος χωρίς επιστροφή οι δίκαιες τιμές αποζημίωσης στα καινοτόμα φάρμακα

 

Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτική

HTA: Το μεγάλο στοίχημα του υπ. Υγείας, η πρωτοβουλία της Βαλέτα & οι διακρατικές συμφωνίες

 

BEST OF NETWORK

Δολοφονία Καραϊβάζ: Πού στρέφονται οι έρευνες - Τα βίντεο και οι εκτελεστές από το εξωτερικό

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Το σχέδιο της κυβέρνησης για Πάσχα στο χωριό - Τα «εργαλεία» για να το πετύχει

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τα «covid-free» νησιά περιμένουν τους τουρίστες - Το παράδειγμα της Ιθάκης

Κύριλλος Παπασταύρου στο Newsbomb.gr: Οι αριστεροί μπορούν και πρέπει να προσεγγίσουν το ΚΚΕ

Μητσοτάκης: Ο εμβολιασμός σώζει ζωές - Στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας

Γραμμική Β: Η «αινιγματική» γραφή των Μυκηναίων - Πώς θα γράψετε σε αυτήν το όνομά σας

Άνοιγμα Σχολείων: Τελική ευθεία για την επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια - Τι ισχύει με τα self test

Al Pacino: Η εντυπωσιακή ζωή του αγαπημένου ηθοποιού - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Κορονοϊός - Λινού στο Newsbomb.gr: Στο 8% ο δείκτης θετικότητας – Πότε θα μιλάμε για ύφεση

Στη φυλακή 27χρονη μητέρα που αποπλάνησε 14χρονο και τράβηξε βίντεο τις επαφές τους

MasterChef αποχώρηση: Μεγάλη ανατροπή – Εκτός το μεγάλο φαβορί (vid)

Μία «κατά φαντασίαν ασθενής» εθίστηκε στην Google και προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή της