ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Μπροστά σε μία μεγάλη υγειονομική και οικονομική πρόκληση βρίσκεται η χώρα μας.

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Για πρώτη φορά, δημιουργεί έναν μηχανισμό ο οποίος θα αξιολογεί και στη συνέχεια θα αποζημιώνει την καινοτομία, είτε αυτή είναι φαρμακευτική, είτε είναι ιατροτεχνολογική.

Η Ελλάδα επιτέλους αποκτά έναν ανεξάρτητο Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) μετά από πολλά χρόνια, όταν άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν αντίστοιχους Οργανισμούς ήδη από την δεκαετία του 1980. Δεν είναι εύκολο σίγουρα και θα απαιτηθούν πολλαπλές δεξιότητες από όλες τις πλευρές, προκειμένου ο Οργανισμός, να επιτελέσει το έργο του, να αξιολογήσει δηλαδή με αντικειμενικότητα, διαφάνεια, και ισορροπία ένα καινοτόμο προϊόν, ή μία θεραπεία με στόχο να φθάσει αυτό όσο γίνεται πιο γρήγορα και με ασφάλεια στον ασθενή.

Και εάν αρχικά διαφαίνεται ότι ο υπουργός Υγείας (ο εκάστοτε) έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι, τα πράγματα στην πορεία δεν θα αποδειχθούν ότι είναι έτσι. Διότι το κάθε μέλος της Επιτροπής -που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπ. Υγείας- θα έχει τον δικό του κρίσιμο ρόλο και όλοι μαζί επίσης κομβικό ρόλο για την αντικειμενική αξιολόγηση.

Στόχος όπως είπαμε παραπάνω και όπως ακούστηκε με έμφαση και στο συνέδριο του Health Daily την Τρίτη για τον Οργανισμό ΗΤΑ, είναι η καινοτομία να φθάσει γρήγορα στον ασθενή, παράλληλα όμως, να υπάρξει εξοικονόμηση και στο σύστημα υγείας. Αλλοίμονο, ζούμε σε εποχές με μειωμένους πόρους.

Επομένως, το μεγάλο ζητούμενο είναι η καινοτομία και η αποζημίωσή της αλλά ποια καινοτομία; Διότι όπως είναι λογικό οι επιχειρήσεις θα βγάλουν τα ξίφη τους προκειμένου να υποστηρίξουν τα δικά τους καινοτόμα προϊόντα, ή θεραπείες.

Όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, τόσο ο ΣΦΕΕ όσο και η ΠΕΦ επιθυμούν σφόδρα τη δημιουργία του Οργανισμού, αλλά με... προϋποθέσεις.

Κατά την έναρξη του πρώτου πάνελ με τίτλο “Embracing a value-based paradigm in healthcare systems”, του συνεδρίου του Health Daily, ο Πάνος Καναβός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναπληρωτής Διευθυντής, LSE Health, London School of Economics, σχολίασε τις διατάξεις του Νόμου για τη σύνθεση του νέου οργανισμού HTA, τα θετικά στοιχεία της ελληνικής πρωτοβουλίας, αλλά και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο οργανισμός, στην προσπάθειά του να θέσει κριτήρια και διαδικασίες για την αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας. Ο κ. Καναβός επέμεινε στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη τα κατάλληλα κριτήρια, τόσο κατά την αξιολόγηση όσο και κατά την εκτίμηση ενός φαρμάκου (λ.χ. επιστημονικά κριτήρια, ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, βαρύτητα της νόσου.) Ο κ. Καναβός εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς των στοιχείων κοστολόγησης και κόστους από το ευρωπαϊκό στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Στη συνέχεια, ο Michael Drummond, MCom, DPhil, Professor of Health Economics, Centre for Health Economics, University of York, Heslington, York, UK, μοιράστηκε τη σημαντική εμπειρία του σχετικά με την αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας, τονίζοντας πως κάθε χώρα ακολουθεί τα δικά της κριτήρια αξιολόγησης, διαχείρισης νοσήματος και κόστους, οπότε όταν μια θεραπεία είναι αποτελεσματική ως προς το κόστος σε ένα κράτος, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι αντίστοιχα αποτελεσματική ως προς το κόστος σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η κλινική αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου μπορεί να είναι ίδια σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά η διαχείριση του νοσήματος και το κόστος διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα. Συνεπώς χρειάζεται κάθε χώρα, να κάνει τη δική της ανάλυση, η οποία να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και τις πρακτικές Υγείας που ακολουθεί.

Tα θετικά και τα αρνητικά σημεία των Managed Entry Agreements (ΜΕΑ) και των διαπραγματεύσεων ανέπτυξε στην ομιλία της η Katarzyna Kolasa, Professor of Health Economics Kozminski University. Ανέφερε το παράδειγμα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο κύριος ρόλος των ΜΕΑ και άλλων συναφών πολιτικών είναι ο περιορισμός των δημοσιονομικών επιπτώσεων. Σύμφωνα με την κ. Kolasa, οι ΜΕΑ είναι ουσιώδεις ως μέσο επίτευξης διαφοροποιημένης τιμολόγησης και κατά συνέπεια, διάθεσης νέων τεχνολογιών στην αγορά. Βασικοί παράγοντες επιτυχίας είναι η ετοιμότητα του συστήματος πληροφορικής και η παρακολούθηση της χρήσης της τεχνολογίας υγείας. Σε κάθε περίπτωση, βασικοί παράγοντες επιτυχίας είναι η στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών..

Οι εργασίες του πάνελ ολοκληρώθηκαν με την ομιλία της Ευγενίας Σταμούλη, Visiting Research Fellow, University of York, και Διευθύντρια της εταιρείας συμβούλων, PharmaEcons, η οποία είχε ως θέμα την απόπειρα της Αγγλίας να εφαρμόσει το σύστημα τιμολόγησης με βάση την αξία (“value based pricing”), η οποία τελικώς απέτυχε. Η Αγγλία επομένως, συνεχίζει να εφαρμόζει το σύστημα της ελεύθερης τιμολόγησης, η οποία συμφωνείται μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και κράτους και βασίζεται στην αποζημίωση με κριτήρια κόστους/αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, από το 2010 άρχισαν να εφαρμόζονται οι συμφωνίες «όγκου-τιμής» και «τιμής-αποτελέσματος» (price-volume & outcome based agreements), με στόχο οι εταιρείες να λάβουν άμεσα αποζημίωση με συγκεκριμένη τιμή.

Επιπλέον το 2010 ιδρύθηκε το Cancer Drug Fund, ταμείο αποζημίωσης αντικαρκινικών θεραπειών, το οποίο αποζημιώνει τις νέες θεραπείες για ογκολογικούς ασθενείς. Παρόμοιες συμφωνίες περιλαμβάνει και το νομοσχέδιο του HTA στην Ελλάδα από την επιτροπή διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους (!) Οργανισμό HTA: Εντός του Ιουλίου οι υπ. αποφάσεις



HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας: Εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται η Επιτροπή

Μ. Παπαταξιάρχης: Αποτελεσματικός HTA, είναι αυτός που θα διευκολύνει τους ασθενείς

Ξανθός: Η Ελλάδα θα έχει και καινοτομία & λογικές τιμές - Στην τελική ευθεία η Επιτροπή HTA.