ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας: Εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται η Επιτροπή

Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας: Εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται η Επιτροπή

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον το θέμα του Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, καθώς την  Παρασκευή 20 Απριλίου, θα υπάρξει η τελική εισήγηση προς τον υπουργό Υγείας για τα στελέχη που θα απαρτίσουν τη νέα επιτροπή ΗΤΑ.

Αυτό υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο πλαίσιο του Συνεδρίου “HTA Conference: Towards an Integrated HTA framework”, που οργανώνει το Health Daily, σημειώνοντας ότι κυρίαρχη θέση στη δέσμη των κριτηρίων κατέχει το κλινικό όφελος, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της νόσου.

Να σημειωθεί, ότι η Ομάδα Αξιολόγησης έχει στα χέρια της περίπου 30 βιογραφικά, από τα οποία θα προκύψουν τα στελέχη της επιτροπής.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η διαδικασία αυτή θα ενσωματωθεί ως οργανικό στοιχείο του ΗΤΑ. Αναφέρθηκε στην απουσία μητρώων ασθενών ως εμπόδιο στην διαδικασία της αξιολόγησης, καθώς και στις συμβολαιακές συμφωνίες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στην παρούσα φάση λειτουργίας της επιτροπής αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος ανέλυσε τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης όσον αφορά στο φάρμακο, με έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση όλων στο φάρμακο, στην ανάγκη να ανταποκρίνεται το σύστημα στις ανάγκες των ασθενών, στην αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού του ύψους των δημοσίων δαπανών για την υγεία και την αύξηση της δαπάνης ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με την Ευρωζώνη. Επίσης, αναφέρθηκε σε μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος και στη θεσμική θωράκιση και αναπροσανατολισμό του συστήματος στην ΠΦΥ, κεντρικοποίηση προμηθειών κ.ά.

Τόνισε ότι η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί πρόκληση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας διεθνώς και απαιτεί πολύ προσεκτικές και στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη κάλυψης του ελλείμματος που υπάρχει στη χώρα μας όσον αφορά στα μητρώα ασθενών, που αποτελούν καθοριστικής σημασίας εργαλείο για τον μηχανισμό αξιολόγησης.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Η Ελλάδα θα έχει και καινοτομία & λογικές τιμές - Στην τελική ευθεία η Επιτροπή HTA

 Νέα σύνθεση της Φαρμακευτικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, δια χειρός Γ. Γιαννόπουλου

Best of DPG network

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen