ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα - Εντός της εβδομάδας τα ονόματα για την Επιτροπή ΗΤΑ

Εντός της εβδομάδας αναμένεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, να ανακοινώσει τη short list με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή για τον Οργανισμό Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Επείγουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα  - Εντός της εβδομάδας τα ονόματα για την Επιτροπή ΗΤΑ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μετά την ανακοίνωση των προσώπων –πρόκειται για 11 μέλη από 30 και πλέον υποψηφίους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον- θα ανακοινωθούν και οι Γραμματείς. Ωστόσο με τους Γραμματείς θα ακολουθηθεί η διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και τα πρόσωπα θα προκύψουν από απόσπαση από άλλες υγειονομικές υπηρεσίες.

Όσο και εάν φαίνεται εύκολη η επιλογή των στελεχών, μόνο εύκολη και απλή δεν είναι! Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή, η οποία αργότερα θα δώσει τη σκυτάλη στον Οργανισμό, θα πρέπει να είναι εγνωσμένου επιστημονικού κύρους με μακρά εμπειρία και γνώση στο φάρμακο και στα οικονομικά της υγείας. Το ίδιο ισχύει και για τους Γραμματείς, οι οποίοι θα αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος διοικητικής, πρακτικής και ουσιαστικής υποστήριξης.

Στην τελική ευθεία επομένως η Επιτροπή και ο Οργανισμός Health Technology Assessment, και ήδη άργησε να γίνει πραγματικότητα για την Ελλάδα, όταν άλλες χώρες της ΕΕ έχουν αντίστοιχους Οργανισμούς ήδη από την δεκαετία του 1980 (όπως η Βρετανία).

Μία μεταρρύθμιση που την έχει ανάγκη το σύστημα υγείας κυρίως όμως οι ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται με κάθε τρόπο την φαρμακευτική καινοτομία, ώστε να μπορούν να είναι όχι μόνο σήμερα καλά, αλλά και αύριο και στο μέλλον.

Και μιλώντας για μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη να τρέξουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, να πούμε ότι για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσής τους, έκαναν λόγο την εβδομάδα που μας πέρασε, τόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, όσο και ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου (ο τελευταίος).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τόμσεν, οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί, για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Τα μέτρα για το χρέος μπορούν να συμφωνηθούν τώρα και να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, πρόσθεσε.

«Δεν έχω αμφιβολία πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους (...) αλλά αυτό πρεπει να γίνει με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο», τόνισε, ο άλλοτε σκληροπυρηνικός και ανάλγητος με την Ελλάδα Τόμσεν.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ μας προβλημάτισε, διότι μίλησε για μία κάμψη που σημειώθηκε τον Μάρτιο στα οικονομικά μας, αλλά και για την ανάγκη να μειωθεί η υπέρογκη φορολογία, για την οποία μιλούν όλες οι επιχειρήσεις όπως επίσης και ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανία. Το πιο σημαντικό όμως όπως ανέφερε, είναι ότι πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά τα χρονοδιαγράμματα, διότι ο κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας, όσο παραμένουν ασαφείς οι συνθήκες μετα-μνημονιακής επιτήρησης.

Όπως τόνισε ειδικότερα στο εβδομαδιαίο report του, «Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και τους δύο πρώτους μήνες του 2018 διακόπηκε το Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή αφενός συμβαδίζει με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου καταδεικνύει ενδεχομένως τον γενικότερο προβληματισμό που αναπτύσσεται αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και τις συνθήκες χρηματοδότησης, καθώς και την άσκηση οικονομικής πολιτικής, μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, η αποδυνάμωση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+0,1% το 2017) και η παραμονή της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλά επίπεδα αποτυπώνουν τη δυσμενή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΒ πάντως εκτιμά ότι αναμένεται πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί το 2018. Ωστόσο, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας, όσο παραμένουν ασαφείς οι συνθήκες μετα-μνημονιακής επιτήρησης και ενδεχομένως, ελάφρυνσης του χρέους. Ταυτόχρονα, το κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές παραμένει υψηλό, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου στις 8/2/2018 ύψους €3 δισ. με επιτόκιο 3,5%, δεν παρουσιάζουν ακόμα σαφή τάση αποκλιμάκωσης.

Υπό το πρίσμα αυτό και καθώς η χώρα εισέρχεται στη φάση της 4ης (και τελευταίας) αξιολόγησης του προγράμματος, είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα μεταφοράς της υλοποίησης μνημονιακών μέτρων στο μέλλον. Τυχόν καθυστερήσεις θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όσον αφορά στην ομαλή έξοδο στις αγορές και κατ’ επέκταση, τη διαφύλαξη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Βεβαίως η περιρρέουσα κατάτασταση στο διεθνές πολτικό περιβάλλον είναι ευάλωτη και ίσως δεν βοηθά συχνά στην εγρήγορση και στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Όμως πρέπει, το οφείλουμε στις επιχειρήσεις, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας, στους εαυτούς μας. Οφείλουμε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις!

Διαβάστε ακόμη:

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας



Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους (!) Οργανισμό HTA: Εντός του Ιουλίου οι υπ. αποφάσεις

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...

Ξανθός: Γιατρεύουμε τις πληγές μας & σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή εποχή με λιγότερη λιτότητα



Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία

Ξανθός: Ξεφεύγουμε από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος στο φάρμακο

ΣΕΒ: Υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων



Μήνυμα ΣΦΕΕ από Δελφούς: Η Ελλάδα επενδυτικό hub για κλινική έρευνα σε όλη την Ευρώπη