ΦΑΡΜΑΚO

HTA: Το μεγάλο στοίχημα του υπ. Υγείας, η πρωτοβουλία της Βαλέτας & οι διακρατικές συμφωνίες

Ο Οργανισμός Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, αποτελεί τον κορυφαίο πολιτικό και στρατηγικό στόχο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την καινούρια χρονιά.

HTA: Το μεγάλο στοίχημα του υπ. Υγείας, η πρωτοβουλία της Βαλέτας & οι διακρατικές συμφωνίες

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου είναι γεγονός, ότι έχει επενδύσει σημαντικά στον στόχο αυτό, ο οποίος αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο στα θέματα τιμολόγησης και αποζημίωσης για το σύστημα υγείας, όσο και για τους ασθενείς, φέρνοντας κοντά και πιο σύντομα (;) νέες καινοτόμες θεραπείες.

Εντός του Ιανουαρίου του 2018 αναμένεται να ολοκληρώσει η Υποεπιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ τις συζητήσεις για τις 4 κατηγορίες φαρμάκων για τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητά από τις φαρμακοβιομηχανίες οικονομικότερες τιμές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κλειστοί προϋπολογισμοί. Οι θεραπείες αυτές, αφορούν στο μελάνωμα, στην πολλαπλή σκλήρυνση, στην ανοσοθεραπεία και στην υπερχοληστερολαιμία.

Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε και υλοποιήθηκε με επιτυχία –ομολογουμένως όπως τόνισαν ασθενείς και επιστημονική κοινότητα- το περασμένο καλοκαίρι με τη θεραπεία για την Ηπατίτιδα C. Πλέον πενταπλάσιοι ασθενείς, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα μέσα από έναν κλειστό προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην τελευταία του συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε στη δυναμική του Οργανισμού και της διαπραγμάτευσης, ενώ θύμισε τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει όπως είπε, για τη διακρατική συνεργασία στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Ειδικότερα όπως είπε, «μέχρι τώρα είχαμε διακρατικές συμφωνίες και συμμαχίες χωρών, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, ήταν το γνωστό μοντέλο της Benelouxa, που όμως δεν είχαν καταλήξει μέχρι τώρα σε κάποια συγκεκριμένη διαπραγμάτευση τιμής αποζημίωσης που να ισχύει για όλες τις χώρες. Ήταν κυρίως σε μία πορεία ανταλλαγής πληροφοριών, ανταλλαγής αξιολογήσεων και λοιπά και λοιπά. Τώρα έχουν γίνει πολύ περισσότερα βήματα.

Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αυτές οι 8 χώρες που αποτελούν την πρωτοβουλία της Βαλέτα, είναι τώρα σε θέση αρχές του 2018 να προχωρήσουν σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση με φαρμακευτικές εταιρίες για νέα φάρμακα, τα οποία ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση από καμία χώρα. Έχει γίνει horizon scanning. Είναι φάρμακα που έρχονται και τα οποία είναι σημαντικά, όπως θεραπείες για τον καρκίνο, ορφανά φάρμακα κλπ. Όπου θα γίνει διαπραγμάτευση εξ’ ονόματος όλων των χωρών».

Στο βαθμό που θα τελεσφορήσει το σύστημα αυτό, κατέληξε ο υπουργός Υγείας, θα είναι μια τεράστια επιτυχία πρωτοφανής για την λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς τουλάχιστον στο επίπεδο της Ευρώπης και δεν ξέρω αν υπάρχει και παγκόσμια άλλο τέτοιο μοντέλο συμπράξεων, χωρών για να πετύχουμε βιώσιμες τιμές αποζημίωσης.

Διαβάστε ακόμη:

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης ΕΟΠΥΥ: Τον Ιανουάριο οι κλειστοί προϋπολογισμοί για τις 4 κατηγορίες

Το σύστημα ολοταχώς προς ένα νέο θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης & αποζημίωσης