ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός: Ναι στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική

«Ναι» στην πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα συνεισφέρει στη συγκρότηση εθνικής πολιτικής, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου, λέει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ξανθός: Ναι στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική

Στόχος είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να συγκληθεί για πρώτη φορά η επιτροπή αυτή, δήλωσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, την Πέμπτη (10/05/2018), η οποία συνεδρίασε για την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Αντωνίου στην προεδρία του ΕΟΦ.

Με αφορμή την έγκριση ανανέωσης της θητείας της κ. Αντωνίου, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε και στην υπόθεση του κυκλώματος υπεξαίρεσης και παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων, για να εξάρει, τόσο τη συμβολή της Αστυνομίας, όσο και του ΕΟΦ.

«Η προσπάθεια που κάνουμε και κάνει και ο ΕΟΦ, εντάσσεται σε ένα πολιτικό σχέδιο: την κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις, μέσα από μια συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κρίσιμη συνιστώτα είναι η ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας. Αυτή την περίοδο, η συγκυρία δείχνει ότι αυτό ήταν ένα κοινωνικό αίτημα και μια τεράστια ανάγκη. Και βλέπουμε τις εξελίξεις αυτών των ημερών, με την μαφία των παράνομων εξαγωγών φαρμάκων από τη χώρα, στην οποία πρέπει να πούμε ότι πίσω από την πολύ σημαντική επιτυχία της Αστυνομίας υπάρχει και η διακριτή συμβολή του ΕΟΦ στην αποκάλυψη του κυκλώματος» ανέφερε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει πλήρης εξάρθρωσή του.

Ενίσχυση του προσωπικού στον ΕΟΦ

Ήδη, όπως ενημέρωσε ο κ. Ξανθός, αυξήθηκε κατά 25% το προσωπικό του ΕΟΦ - και ως δικλείδα ασφαλείας του συστήματος, ο υπουργός ανέδειξε την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων και του τρόπου διαχείρισής τους, την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων Υγείας, την προώθηση της διασύνδεσης και της δικτύωσης μεταξύ των βάσεων δεδομένων και των πληροφοριακών συστημάτων των εποπτευόμενων φορέων. «Η δέσμευσή μας είναι να πάμε γρήγορα σε έναν νέο Οργανισμό, με στελέχωση, με το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής ελλείψεων που είναι κρίσιμο, διότι θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν περιθώρια υπεξαιρέσεων και παράνομης εξαγωγής φαρμάκων, όπως και το ηλεκτρονικό συνταγολόγιο, που θα δίνει στους γιατρούς να έχουν πρόσβαση στη διαχείριση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων» είπε.
«Να ξαναδούμε θέματα τιμολόγησης και αποζημίωσης».

Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα

Αναφερόμενος στο κλίμα ανασφάλειας που δημιούργησε στους ασθενείς η υπόθεση του κυκλώματος, τόνισε ότι το σύστημα Υγείας εξασφαλίζει τις θεραπείες των ασθενών. «Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα και ακριβά φάρμακα ειδικών κατηγοριών ασθενών» διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας. «Τα δημοσιεύματα, ότι οι ασθενείς γυρνάνε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να έχουν χημειοθεραπεία, δεν ισχύουν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Τελευταία φορά που είχαμε ελλείψεις, είτε σε ογκολογικά είτε σε άλλα ακριβά φάρμακα (για οροθετικούς, αιμορροφιλικούς κ.α.) ήταν το 2015. Τώρα πια έχουμε μια κανονικότητα» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, υπάρχει μια καλή ροή πληρωμών προς τους προμηθευτές και με την συνδρομή του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία, δεν υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες, όταν είναι τεκμηριωμένες ιατρικά, όσο ακριβές κι αν είναι αυτές.

Ναι στην εθνική στρατηγική για το φάρμακο

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, είπε: «Να συζητήσουμε για τη φαρμακευτική πολιτική όσο θέλετε. Υπάρχουν δυσκολίες και αδιέξοδα, τα μνημονιακά μέτρα επέτειναν τα προβλήματα και πραγματικά είμαστε σε ένα πάρα πολύ οριακό σημείο και οφείλουμε να δείξουμε την ωριμότητα και τη σοβαρότητα ως πολιτικό σύστημα να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική». Επίσης, επανέλαβε ότι αποδέχθηκε την πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, η οποία θα συνεισφέρει στη συγκρότηση της εθνικής πολιτικής, ειδικώς για το φάρμακο, και ενημέρωσε ότι στόχος είναι να συγκληθεί για πρώτη φορά, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σήμερα «οφείλουμε να κάνουμε μια σοβαρή προετοιμασία για τη μεταμνημονιακή περίοδο και να ξαναδούμε θέματα τιμολόγησης και αποζημιωτικής πολιτικής και να ενισχύσουμε το μηχανισμό αξιολόγησης και το μηχανισμό διαπραγμάτευσης, ώστε να έχουμε προσιτές τιμές σε ακριβά φάρμακα και να ενσωματωθούν ολοένα και περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα είναι σε διασύνδεση με μητρώα ασθενών, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για την ορθολογική χρήση του φαρμάκου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξανθός γνωστοποίησε ότι η χώρα μας θα φιλοξενήσει τη συνάντηση της Συμμαχίας της Βαλέτας, κατά την οποία, μαζί με άλλες εννέα χώρες, θα γίνει συζήτηση για τις από κοινού ενέργειες διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία ακριβών και αποτελεσματικών φαρμάκων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Η παρανομία δεν έχει πλέον πολιτική ασυλία - Ο ρόλος του ΕΟΦ & της Η/Σ στους ελέγχους

ΦΥΚ από τα φαρμακεία: Ναι από τους φαρμακοποιούς, υπό προϋποθέσεις

Ξανθός για το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Κρίσιμη πολιτική μας η ορθολογική συνταγογράφηση



Επιστολή ΠΦΣ στην Ανακρίτρια Διαφθοράς: Δώστε μας τα πλήρη στοιχεία των φαρμακοποιών

Ξανθός: Διεθνής σύμβαση θα «σφραγίσει» τη διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων