ΦΑΡΜΑΚO

Ξανθός για το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Κρίσιμη πολιτική μας η ορθολογική συνταγογράφηση

Ξανθός για το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Κρίσιμη πολιτική μας η ορθολογική συνταγογράφηση

Η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων, καθώς επίσης η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση και εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων, είναι τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να μην βιώσουμε ξανά περιστατικά όπως αυτά με το παράνομο κύκλωμα των αντικαρκινικών φαρμάκων

Αυτό δηλώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή την εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομης εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων, είδηση, που ήδη από χθες κάνει το γύρο σε όλη τη χώρα.

«Η Οικονομική Αστυνομία αξιοποιώντας πληροφορίες και στοιχεία που προέκυψαν μετά από συστηματική έρευνα για την εξάρθρωση κυκλωματος παράνομης διακίνησης και εξαγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων, προχώρησε σε συλλήψεις γιατρών, φαρμακοποιών και άλλου προσωπικού που φαίνεται να εμπλέκεται σ’αυτή την υπόθεση, τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός και συνεχίζει: 

«Το αποτέλεσμα αυτό, στο οποίο έχουν την ξεχωριστή συμβολή τους η Διοίκηση και το προσωπικό του ΕΟΦ που εδώ και μήνες αθόρυβα διενεργούν ελέγχους σε φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και νοσοκομεία, αποτελεί πολύ σημαντική επιτυχία στη διαρκή μάχη για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος και την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας.

Εκτός από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την αποκάλυψη του ρόλου και των διασυνδέσεων της «μαφίας των παράνομων εξαγωγών» φαρμάκων από τη χώρα και φυσικά την αυστηρή τιμωρία όλων των ενόχων, αυτό που απαιτείται είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών εντός των δημόσιων νοσοκομείων. Μόνο έτσι θα ελέγχεται αποτελεσματικά η ορθολογική συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων (πολύ περισσότερο των ακριβών ογκολογικών) και δεν θα υπάρχει το παραμικρό περιθώριο προκλητής ζήτησης ή αδιαφανούς διαχείρισης φαρμάκων που προορίζονται για την κάλυψη των ασθενών της χώρας. Έχουν γίνει βήματα σ’αυτή την κατεύθυνση και δεσμευόμαστε να τα επιταχύνουμε.

Η θεσμική «θωράκιση» του Συστήματος Υγείας, ειδικά στον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών, αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για τον Υπουργείο Υγείας και εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της «ηθικοποίησης», εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης. Ο πολιτικός στόχος της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας των πολιτών μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από «δικλείδες ασφαλείας» που δεν θα επιτρέπουν τη σπατάλη και τη διαφθορά και μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη σε τεκμηριωμένη και ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Η ανάπτυξη της ΠΦΥ και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελλος Υγείας, η Αξιολόγηση και Διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα Μητρώα Ασθενών, η κεντρικοποίηση των προμηθειών υγείας, είναι διαρθρωτικά μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά σ’ αυτή την προσπάθεια».

Και καταλήγει ο υπουργός Υγείας, λέγοντας: «Αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου, προς όφελος των ασθενών, της Δημόσιας Υγείας και του δημοσίου συμφέροντος».

Η ποινική δίωξη & οι εμπλεκόμενοι

Εν τω μεταξύ, ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων σε βάρος 21 ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων, καθώς και άλλων σκευασμάτων που διατίθενται μόνο στα νοσοκομεία άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Μεταξύ των εμπλεκομένων που δρούσαν σε δημόσια νοσοκομεία, είναι γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και υπάλληλοι μεταφορικών εταιρειών, εκ των οποίων τέσσερις εμφανίζονται ως αρχηγοί του κυκλώματος.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία και όπως προέκυψε από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι Αρχές υπεξαιρούσε αντικαρκινικά φάρμακα αξίας 1.000 έως 6.000 ευρώ, μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία και στη συνέχεια τα μεταπωλούσε σε Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία. Κατά τη μεταπώληση σε νοσοκομεία του εξωτερικού η τιμή του φαρμάκου τετραπλασιαζόταν, όπως και τα κέρδη του κυκλώματος, τα οποία ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατροί μεγάλου νοσοκομείου σε παράνομο κύκλωμα με αντικαρκινικά - Τι δηλώνει ο ΠΦΣ

Ο Ξανθός αλλάζει το σύστημα προσλήψεων προσωπικού στο ΕΣΥ - Μέχρι τον Ιούνιο 1.000 μόνιμες θέσεις

Ξανθός: Έτσι θα μειώσουμε τα ιατρικά λάθη στο ΕΣΥ - Δομικές αλλαγές στο ΕΣΥ & στα ΤΕΠ

Ξανθός: Γιατρεύουμε τις πληγές μας & σχεδιάζουμε τη μεταμνημονιακή εποχή με λιγότερη λιτότητα

 

Ξανθός: Ήρθε η ώρα των μεταρρυθμίσεων - Έκλεισε οριστικά ο κύκλος της κατάρρευσης στην υγεία