ΦΑΡΜΑΚO

ΦΥΚ από τα φαρμακεία: Ναι από τους φαρμακοποιούς, υπό προϋποθέσεις

Και ενώ συνεχίζεται το σήριαλ σχετικά με το παράνομο κύκλωμα αντικαρκινικών φαρμάκων, με συλλήψεις, πηχυαίους τίτλους, δηλώσεις και μέτρα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των θεσμικών φορέων, στο τραπέζι πέφτει μία πρόταση από τους φαρμακοποιούς του Κιλκίς, αναφορικά με τη διάθεση των ΦΥΚ.

ΦΥΚ από τα φαρμακεία: Ναι από τους φαρμακοποιούς, υπό προϋποθέσεις

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς Απόστολο Τσινασλανίδη σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ήρθε η ώρα για την πρώτη επ' αμοιβή υπηρεσία των φαρμακοποιών.

Ο κ. Τανισλανίδης συγκεκριμένα, προτείνει τα Φάρμακα Υψηλού Κόσους, να χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Καλεί δε τους φαρμακοποιούς να διεκδικήσουν «αποφασιστικά, ακόμη και με ασφαλιστικά μέτρα αν χρειαστεί», την αποζημίωση της πρώτης μας υπηρεσίας που παρέχουμε ως επιστήμονες φαρμακοποιοί από τα ιδιωτικά φαρμακεία μας».

Στην επιστολή του, κάνει σύγκριση του τρόπου διάθεσης φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στα ιδιωτικά φαρμακεία και χαρακτηρίζει «κραυγαλέες» τις διαφορές που δίνουν αναμφίβολα συντριπτική υπεροχή στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Και εξηγεί:

«Οι ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς, φύλαξης και χορήγησης φαρμάκων "δια χειρός φαρμακοποιού", η απόλυτα αξιόπιστη εκτέλεση συνταγών μέσω της ΗΔΙΚΑ με ταυτόχρονη ακύρωση των ταινιών γνησιότητας και διαγραφή τους από τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ αποτρέπουν κάθε διαδικασία κατάχρησης και ατασθαλίας. Στον αντίποδα, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν γίνεται ακύρωση ταινιών γνησιότητας, γεγονός που μπορεί να "επιτρέπει παράλληλες μη νόμιμες δράσεις", όπως το τελευταίο σκάνδαλο που σαφέστατα καταδεικνύει ότι οι κρατικές μονάδες είναι η μήτρα κάθε διαφθοράς».

Δεν γνωρίζουμε εάν η πρόταση αυτή λάβει σάρκα και οστά τελικά, ωστόσο αξίζει να ρίξουμε λίγο φως, στην υπόθεση των ΦΥΚ και πώς την αντιμετωπίζει το θεσμικό όργανο του κλάδου, ο ΠΦΣ.

Θα μπορούσαν τα ιδιωτικά φαρμακεία να τα διαθέτουν τα εν λόγω σκευάσματα, ωστόσο υπό άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις, τονίζει το μέλος της διοίκησης του ΠΦΣ κ. Γιάννης Δαγρές και εξηγεί: Για παράδειγμα εάν το υπουργείο Υγείας μας εξασφάλιζε ένα ικανοποιητικό ποσοστό της τάξης του 15% και άνω, τότε ναι, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, σημειώνει.

Και ακόμη, εάν μπορούσε υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ να εξασφαλίσουν απρόσκοπτα τις πληρωμές μας, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Ένα άλλο στοιχείο που επισημαίνει ο κ. Δαγρές αναφορικά με τα σκευάσματα αυτά, τα οποία έχουν σίγουρα μία ιδιαιτερότητα, είναι η ανάγκη των ασθενών, για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση. Μην ξεχνάμε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους είναι χρονίως πάσχοντες και ογκολογικοί ασθενείς. Επομένως, ποιος άλλος από τον φαρμακοποιό, θα μπορούσε να εξασφαλίσει σωστές προϋποθέσεις για τη διάθεση των εν λόγω σκευασμάτων, τονίζει ο συνομιλητής μας. Το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός μπορούν να εξασφαλίσουν στους ασθενείς που λαμβάνουν ΦΥΚ, ευκολία, σωστή και υπεύθυνη πρόσβαση και κυρίως ποιότητα στα ευαίσθητα αυτά σκευάσματα.

Να σημειώσουμε ότι οι κωδικοί των ΦΥΚ ανέρχονται σε περίπου 300, ωστόσο ο αριθμός αυτός αλλάζει και ο τζίρος τους αγγίζει περίπου τα 700 με 770 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Η παρανομία δεν έχει πλέον πολιτική ασυλία - Ο ρόλος του ΕΟΦ & της Η/Σ στους ελέγχους

Οι «παγίδες» που κρύβουν οι κλειστοί προϋπολογισμοί για το φάρμακο



Ξανθός για το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Κρίσιμη πολιτική μας η ορθολογική συνταγογράφηση

Επιστολή ΠΦΣ στην Ανακρίτρια Διαφθοράς: Δώστε μας τα πλήρη στοιχεία των φαρμακοποιών

Παράνομο κύκλωμα αντικαρκινικών: Ο ΙΣΑ ζητά μεταρρυθμίσεις στις προμήθειες φαρμάκων στο ΕΣΥ

Παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Οργισμένη η ΕΛΛΟΚ - Καταδικαστικοί ΦΣΑ, ΕΙΝΑΠ & ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ

Γιατροί μεγάλου νοσοκομείου σε παράνομο κύκλωμα με αντικαρκινικά - Τι δηλώνει ο ΠΦΣ

Οικονόμου: Να αποπεμφθούν οι διοικητές των νοσοκομείων που εμπλέκονται με το σκάνδαλο φαρμάκων

Ξανθός: Διεθνής σύμβαση θα «σφραγίσει» τη διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων