ΦΑΡΜΑΚO

Παπαδημητρίου: Η διεύρυνση της δαπάνης & η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων να γίνουν... χθες

Την ανάγκη να αγκαλιασθεί η καινοτομία σε όλες τις εκφάνσεις της υγείας και της φαρμακευτικής πολιτικής, να διευρυνθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο της υγείας, επεσήμανε από το βήμα του 2nd Health Innovation Conference, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Παπαδημητρίου: Η διεύρυνση της δαπάνης & η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων να γίνουν... χθες

Αναφερόμενος ειδικότερα στην καινοτομία και τη φαρμακευτική δαπάνη, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επεσήμανε:

«Κάθε χρόνο η πολιτεία οχυρώνεται πίσω από έναν ανεπαρκή κλειστό δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό και καινοτομεί στη διαχείριση της υπέρβασης, του clawback, αντί να επικεντρώνεται στη μείωσή του. Το 2017 η καινοτομία μεταφράστηκε στην μετατροπή του clawback σε rebate ώστε να πλησιάσουμε το μνημονιακό στόχο του -30%. Τι απογοήτευση όμως, ο στόχος δεν επετεύχθη! Με τη διαφορά ότι ενώ όταν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται υπάρχουν συνέπειες για τους υπεύθυνους, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε καμία απολύτως συνέπεια», ανέφερε με νόημα.

«Μόνο μέσα από την καινοτομία μπορούμε να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στη χώρα μας», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας για κατακερματισμό του clawback βάσει κλειστών προϋπολογισμών σε επίπεδο ATC4 και μάλιστα στηριγμένων στα πρότυπα της Δανίας, ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε πως η βιομηχανία δεν μπορεί να δεχθεί αναδρομικές ρυθμίσεις. «Ευτυχώς το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον, μια που έγινε αντιληπτό ότι για ακόμη μια φορά αναδρομικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ας γίνει όμως αντιληπτό ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί σε επίπεδο ATC4 θα κλείσουν ακόμη περισσότερο το δρόμο στην είσοδο νέων φαρμάκων στην αγορά, προειδοποίησε, αναδεικνύοντας την ανάγκη μείωσης και όχι διανομής του clawback.

Σε αυτή την κατεύθυνση επανέλαβε την ανάγκη διεύρυνσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η διεύρυνση αυτή, μπορεί να γίνει:

 • Με καταλογισμό του Clawback στην τιμή παραγωγού
 • Με καθορισμό ανώτατου ύψους clawback το οποίο θα καταβάλλει η βιομηχανία το οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβεί το επίπεδο του 2017.
 • Με εξεύρεση κονδυλίων για τα εμβόλια από την πρόληψη.
 • Με εξεύρεση κονδυλίων για τους ανασφάλιστους από την πρόνοια
 • Με εξεύρεση κονδυλίων για την κάλυψη ειδικών κατηγοριών νοσοκομειακών προϊόντων που παρουσιάζουν ανελαστική ζήτηση και αφορούν ειδικές, ευαίσθητες ομάδας πληθυσμού. Παράγωγα αίματος, ορφανά φάρμακα και αντιρετροϊκά.

Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αυτές αφορούν:

 • Άμεσα να εισαχθεί η εφαρμογή των κλειστών θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε όσο γίνεται περισσότερες θεραπευτικές περιοχές. Σύμφωνα δε με τον κ. Παπαδημητρίου, τα 70 πρωτόκολλα που ετοιμάζονται θα έχουν εισαχθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση
 • Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να παραμετροποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατές οι συνταγογραφικές παρεκτροπές (συνταγογραφικοί δείκτες, κλείδωμα σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης συνταγογράφησης στο ίδιο ΑΜΚΑ κλπ.)
 • Τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στην κατανάλωση με συνέπειες για τους παραβάτες
 • Ενεργοποίηση ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και σύνδεση με αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων.
 • Τακτική παραγωγή στοιχείων για τη δαπάνη και αξιολόγηση των θεραπευτικών τάσεων αλλά και των θεραπευτικών εκβάσεων.
 • Θεσμοθέτηση του φορέα HTA για ουσιαστική αξιολόγηση των νέων θεραπευτικών λύσεων και αποδοτική διαπραγμάτευση. Σε αυτή τη λογική βέβαια δεν χωράνε υποχρεωτικές εκπτώσεις τύπου 25% ή προκαθορισμένα κριτήρια χωρών τύπου 9-6-3.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως απαραίτητες γιατί αν δεν τις υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό, θα ακυρώσουμε την όποια ανάσα θα δωσει βραχυπρόθεσμα η διεύρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Το καλύτερο που θα πετύχουμε θα είναι να μεταθέσουμε το πρόβλημα στο κοντινό μέλλον», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε για τις κλινικές μελέτες και τη δυναμική τους στο πεδίο της οικονομίας, της υγείας και της αγοράς εργασίας. Είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ:

«Στο πεδίο των κλινικών μελετών, η διεξαγωγή τους στη χώρα μας, παρά τις πολλές γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα αντικίνητρα, συνδέεται με την εισροή σημαντικών ιδιωτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό που αγγίζουν τα €80 εκατ. ετησίως με τη διεξαγωγή 2.265 κλινικών μελετών (2017). Μόνο με τη στήριξη της καινοτομίας μπορεί αυτή επένδυση στις κλινικές μελέτες να φτάσει τα €250 εκ. το χρόνο σε βάθος τριετίας».

Διαβάστε ακόμη:

Φαρμακευτική πολιτική: Τα επόμενα βήματα με ορόσημο τον Αύγουστο

ΣΦΕΕ: Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών

PIF: Η φαρμακοβιομηχανία δανείζει το κράτος - Εύλογο να απαιτεί αύξηση της δαπάνης

Ξανθός για το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Ιδιωτική φαρμακαποθήκη ο «εγκέφαλος»

Ξανθός: Διεθνής σύμβαση θα «σφραγίσει» τη διαπραγμάτευση των καινοτόμων φαρμάκων

Ξανθός: Ναι στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτικήΞανθός: Αδήριτη ανάγκη για ευρωπαϊκές συνεργασίες στα νέα φάρμακα

Οργανισμός HTA: Η μεγάλη πρόκληση & η «μάχη» της αποζημίωσης της καινοτομίας

Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους (!) Οργανισμό HTA: Εντός του Ιουλίου οι υπ. αποφάσεις

HTA: Η φαρμακοβιομηχανία λέει ΝΑΙ στον Οργανισμό, αλλά με προϋποθέσεις...Ξανθός: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις για την υγεία - Θετικό πρόσημο στη φαρμακευτική πολιτικήΜήνυμα ΣΦΕΕ από Δελφούς: Η Ελλάδα επενδυτικό hub για κλινική έρευνα σε όλη την Ευρώπη

Αγωνία ΣΦΕΕ για το 2018: Το τέλος της Επιτροπείας θα φέρει άραγε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;