ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΟΣΚΕ για Clawback: Η υπομονή έχει όρια και αυτά εξαντλήθηκαν

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), με αφορμή την ανακοίνωση προ 3ημέρου του Clawback του Α΄ εξαμήνου του 2018.

ΠΟΣΚΕ για Clawback: Η υπομονή έχει όρια και αυτά εξαντλήθηκαν

Όπως τονίζει η ΠΟΣΚΕ, οι Κλινικοεργαστηριακοί βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να επιστρέψουν το 30% των εισπραχθέντων δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ.

Αν, μάλιστα, συνυπολογιστεί και το Rebate που φτάνει και ξεπερνάει το 40% είτε λόγω όγκου, είτε λόγω αυτοπαραπομπής, είναι απορίας άξιο, επισημαίνει η ΠΟΣΚΕ, πώς με το υπόλοιπο 30% που απομένει είναι δυνατόν να επιβιώσουν τα ιατρεία, πολυιατρεία και εργαστήρια αφού με αυτό που απομένει πρέπει να πληρωθούν λειτουργικές δαπάνες, ΕΦΚΑ, και φόροι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

"Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Ανακοινώθηκε προ 3ημέρου το Clawback του Α΄ εξαμήνου του 2018. Είναι περιττό να σας αναφέρουμε, γιατί το γνωρίζεται φυσικά ότι κατά μέσο όρο μας ζητάτε να επιστρέψουμε το 30% των εισπραχθέντων δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ. Αν συνυπολογίσουμε και το Rebate που φτάνει και ξεπερνάει το 40% είτε λόγω όγκου, είτε λόγω αυτοπαραπομπής, είναι απορίας άξιο πως πιστεύεται ότι με το υπόλοιπο 30% που απομένει είναι δυνατόν να επιβιώσουν τα ιατρεία, πολυιατρεία και εργαστήρια αφού με αυτό που απομένει πρέπει να πληρωθούν λειτουργικές δαπάνες, ΕΦΚΑ, και φόροι.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η πληρωμή σε δόσεις του Clawback 2013-2015 και 2017 και αν προστεθούν σε αυτές και οι δόσεις του Clawback του 2018 τότε αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή.

Σας υπενθυμίζουμε και πάλι ότι προσφάτως θεσμοθετήσατε μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή σε χρόνιους ασθενείς και δικαιούχους ΕΚΑΣ, μέτρο φυσικά κοινωνικά παραδεκτό αρκεί να καλύπτει το κόστος που επωμίζονται τα εργαστήρια λόγω της αύξησης του Clawback η πολιτεία. Το να κάνει κοινωνικό έργο το κράτος με τα λεφτά των Ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών τουλάχιστον ας βγει το κράτος να το αναγνωρίσει και όχι να κρύβεται και να λέει ότι κάνει κοινωνικό έργο με λεφτά άλλων.

Δεν ξέρουμε αν αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της καταστροφής που κάνετε με την πολιτική σας. Αντιληφθείτε όμως ότι η υπομονή και αντοχή όλων έχει όρια και αυτά εξαντλήθηκαν."

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΙΔΙΚ: Το clawback & rebate μας οδηγούν στο κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ