ΦΑΡΜΑΚO

Με υπογραφή Αδωνι η ταφόπλακα και στα εμβόλια

Στο στόχαστρο της μνημονιακήςπολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας κινδυνεύει να μπει και ένααπό τα πιο ισχυρά όπλα της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο, τα εμβόλια, μέσω τωνοποίων προστατεύονται και ανοσοποιούνται άνθρωποι κάθε ηλικίας.
Με υπογραφή Αδωνι η ταφόπλακα και στα εμβόλια

Στο στόχαστρο της μνημονιακήςπολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας κινδυνεύει να μπει και ένααπό τα πιο ισχυρά όπλα της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο, τα εμβόλια, μέσω τωνοποίων προστατεύονται και ανοσοποιούνται άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Σε κάθε χώρα παγκοσμίως υπάρχει μια ενιαίαπολιτική εμβολιασμών, που προγραμματίζεται απότην πολιτεία, σύμφωνα με τα τρέχοντα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα και τιςδιεθνείς οδηγίες. Το πρόγραμμα εμβολιασμών χρηματοδοτείται πάντα από τοδημόσιο ταμείο, με ειδική πρόβλεψη, ώστε αν αλλάξουν τα δεδομένα, να μπορεί νατροποποιηθεί για να θωρακιστεί ο πληθυσμός και σε έκτακτες επιδημιολογικέςσυνθήκες.

Ωστόσο, έντονη είναι η ανησυχία καθώς πληροφορίεςαναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας μελετά να εντάξει τη δαπάνη των εμβολίων στηφαρμακευτική δαπάνη. Το θέμα είχε τεθεί ξανά πριν από έξι μήνες, όμωςείχε παραμείνει σε επίπεδο «προβληματισμού». Αν ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αποφασίσει να τουλοποιήσει παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν εφαρμόζεται σεκαμία χώρα -ούτε στο «υπόδειγμα» για την τρόικα, την Πορτογαλία- τότεθα έχει διαπράξει ένα ακόμη «έγκλημα», όπως χαρακτηρίζουν σχετικές πηγές αυτήτην προοπτική, κατά του ελληνικού λαού.

Το συνολικό κόστος στην Ελλάδα για τα εμβόλιαανέρχεται περίπου σε 80 εκατομμύρια ευρώ. Όλα τα εμβόλια μέχρι σήμεραπαρέχονται δωρεάν, με εξαίρεση μόνο ένα εμβόλιο για τηγαστρεντερίτιδα, το οποίο είναι εκτός εθνικού προγράμματος και απαιτείσυμμετοχή 25%.

Η πιθανή ένταξη του κονδυλίου για τα εμβόλια στησυνολική φαρμακευτική δαπάνη χαρακτηρίζεταικαταστροφική. Όλοι οι εκπρόσωποι της αλυσίδας φαρμάκου, ιατρικώνενώσεων και συλλόγων ασθενών τονίζουν ότι τα 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν«κόκκινο όριο» για να μην βρεθεί η χώρα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση,τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας, κατά τις απαιτήσεις της τρόικα, έχει στόχο να καταβαραθρώσειτη φαρμακευτική δαπάνη ακόμα και κάτω από τα 2 δισ.ευρώ για το 2014. Πώς είναι δυνατόν, επομένως, να ενταχθεί και ηδαπάνη των εμβολίων σε αυτό το συρρικνωμένο μέγεθος, το οποίο δεν μπορεί ναεγγυηθεί ότι η αγορά φαρμάκων δεν θα αντιμετωπίσει δραματικές ελλείψεις;


Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θαείναι αρνητικότατες πρώτα και κύρια για την προληπτική ιατρική.Αν δημιουργηθεί πρόβλημα στην πρόσβαση του κόσμου σε εμβόλια, τότε θααυξηθεί η νοσηρότητα στη χώρα, άρα και η ανάγκη νοσηλείας στη δευτεροβάθμιαυγεία, τα δημόσια νοσοκομεία. Επόμενο είναι να αυξηθούν οι δαπάνεςνοσηλείας των νοσοκομείων, τη στιγμή που το υπουργείοΥγείας θέτει ως στόχο την παραπέρα μείωσή τους. Αν συνυπολογιστούν και οιελλείψεις σε φάρμακα που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλανοσοκομεία της χώρας, τότε η δημόσια υγεία μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο χωρίςτέλος.

Επιπλέον αρνητικό δεδομένο αποτελεί ηαύξηση που παρατηρείται τα χρόνια της κρίσης των μεταδοτικών ασθενειών στηνΕλλάδα. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, πόσω μάλλον αν ενταχθούνκαι τα εμβόλια σε αυτή, θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειώνόπως ηπατίτιδα B, C, προειδοποιούν εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Ένας ακόμη λόγος για να μείνει ανέπαφη ηδαπάνη των εμβολίων είναι ο υπαρκτός κίνδυνος επιδημίας πολιομυελίτιδας,λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη Συρία και του κύματος προσφύγων πουκατευθύνεται στις γειτονικές χώρες και στην Ελλάδα.

Αν η δαπάνη των εμβολίων ενταχθεί στηφαρμακευτική δαπάνη, τότε πώς θα αντιμετωπιστούν τέτοιες έκτακτεςκαταστάσεις, προειδοποιούν σχετικές πηγές και τονίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξηθα ήταν «έγκλημα», «θα τελειώσουμε ως χώρα».


Πηγή: newsbomb

Διαβάστε επίσης:

Ανεμοδουρά: Γιατί καταγγέλω τον Αδωνι

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνες αξιωματούχους





Γιατρούς δύο ταχυτήτων προωθεί ο Αδωνις




Ηρθε η ώρα οι γιατροί να ρίξουν την κυβέρνηση;



ΟΕΝΓΕ: βροντερό όχι στα ιατρεία Συντονιστών Δ/ντών




ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία