ΦΑΡΜΑΚO

Βρετανία: Στατίνες και σε αυτούς που κινδυνεύουν λίγο από τη χοληστερίνη

Το NICE (Εθνικό Ίδρυμα Κλινικής Υπεροχής) της Βρετανίας ενέκρινε τη χορήγηση στατινών και σε ανθρώπους που διατρέχουν μικρό κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.

Βρετανία: Στατίνες και σε αυτούς που κινδυνεύουν λίγο από τη χοληστερίνη

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι γιατροί μπορούν πλέον να χορηγούν στατίνες σε ανθρώπους που έχουν μία στις δέκα πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Μέχρι σήμερα, οι στατίνες χορηγούνταν σε όσους ασθενείς είχαν μία στις πέντε πιθανότητες εμφράγματος.

Οι γιατροί υπολογίζουν πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να εκδηλώσει έμφραγμα μέσα στην επόμενη δεκαετία, χρησιμοποιώντας έναν πίνακα ή έναν αλγόριθμο υπολογισμού καρδιαγγειακού κινδύνου, ο οποίος λαμβάνει υπ' όψιν διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως το φύλο, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα της χοληστερόλης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Πρακτικά, πλέον, μπορούν να χορηγούνται σε όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών, αλλά και σε νεώτερους που καπνίζουν, είναι παχύσαρκοι, έχουν υψηλή χοληστερόλη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.

Οι επιστήμονες του NICE εκτιμούν ότι πρόκειται να αποτραπούν ένα στα επτά εμφράγματα στη Βρετανία.

Οι στατίνες είναι τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και ιδίως της «κακής» (LDL), η οποία προκαλεί στένωση στις αρτηρίες και ανοίγει το δρόμο στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.