ΦΑΡΜΑΚO

Πλαφόν Συνταγογράφησης: Συνεχίζεται στο ΣτΕ σήμερα η μάχη μεταξύ Υπουργείου, ΕΟΠΥΥ & γιατρών

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επικεφαλής των δύο θεσμικών ιατρικών οργάνων του ΠΙΣ και του ΙΣΑ για τη σημερινή επαναληπτική συνεδρίαση του ΣτΕ, όπου συνεχίζεται η εξέταση της αναστολής των αιτήσεων για το πλαφόν συνταγογράφησης που είχαν υποβάλει οι Σύλλογοι.

Πλαφόν Συνταγογράφησης: Συνεχίζεται στο ΣτΕ σήμερα η μάχη μεταξύ Υπουργείου, ΕΟΠΥΥ & γιατρών

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, κατά την πρώτη εξέταση του ζητήματος την περασμένη Πέμπτη, ζήτησε συμπληρωματικό υλικό και από τις δύο πλευρές (δηλαδή από τους γιατρούς καθώς και από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ) προκειμένου να εξετάσει ακόμη πιο βαθιά το ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί πως η κρισιμότητα της κατάστασης είναι τέτοια που παρόντες στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας ήταν τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός. Οι δύο άνδρες είναι πολύ πιθανόν να είναι παρόντες και σήμερα στις 10 το πρωί στο ΣτΕ.

Πλέον η απόφαση είναι στα χέρια του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και αυτό που επισημαίνουν με έμφαση οι γιατροί είναι το γεγονός ότι εκτιμούν πως όχι μόνο ο πρόεδρος του Συμβουλίου αλλά και όλη η ομάδα έχουν αντιληφθεί την κατάσταση με το πλαφόν αλλά και τις διαρκείς μειώσεις.

Ο κ. Πατούλης υποστηρίζει ότι «το πλαφόν αυτό είναι πολύ πιο επαχθές σε σχέση με το προηγούμενο, κατ' επίφαση μόνο ηπιότερο, ενώ στερείται και πάλι επιστημονικού ερείσματος και τιμωρεί κάθε γιατρό ανεξάρτητα από τυχόν εξειδίκευσή του και τις ειδικότερες παθήσεις που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Παρακωλύει δε τους ιατρούς από την απρόσκοπτη άσκηση της Ιατρικής, καθ' ότι βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία και δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με την ατομική περίπτωση κάθε ιατρού».

Χαρακτηριστικό της κατανόησης αλλά και της ευαισθησίας του προέδρου του ΣτΕ θα λέγαμε ότι είναι και το γεγονός ότι κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας έκανε λόγο για παρακώληση του ιατρικού επαγγέλματος με την ισχύ του πλαφόν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τη διαρκή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα επικίνδυνη.

Η άλλη πλευρά, δηλαδή ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, θα προσπαθήσει να πείσεθ το ΣτΕ με λογιστικά επιχειρήματα, σημειώνοντας ότι είχαν γίνει πολλά λάθη και υπερβολές τα προηγούμενα χρόνια και απαιτείται εξορθολογισμός στο σύστημα.

Πόσο άλλο όμως να εξορθολογιστεί το υγειονομικό σύστημα και πόσο ακόμα να προσφέρουν οι Έλληνες πολίτες, οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν εξαντληθεί, βλέποντας όχι μόνο να μειώνονται τα εισοδήματά τους κατά το ήμισυ τα χρόνια της κρίσης, αλλά και την συμμετοχή τους στην φαρμακευτική δαπάνη να αγγίζει δυσθεώρητα ύψη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη την Κυριακή, με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων την τελευταία εξαετία οι δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών στην αγορά φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 40,9%.

Επιπλέον, με μια δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 2,019 δις ευρώ, είναι βέβαιο ότι οι ασθενείς θα στερηθούν τις θεραπείες τους και δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες τους. Όχι μόνο οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, αλλά και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας καθώς και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Ασθενών, έχουν μιλήσει πολλές φορές με σκληρή γλώσσα για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι αποτελεί τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας που αγγίζει πλέον τα όρια ανθρωπιστικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:

Πλαφόν συνταγογράφησης: Μάχη σώμα με σώμα - Τη Δευτέρα η απόφαση του ΣτΕ