ΦΑΡΜΑΚO

Γιατί καθυστερεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων: Αναμένουν τιμές νέα γενόσημα & καινοτόμα

Εκνευρισμό στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι καθυστερεί ιδιαίτερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, η οποία μάλιστα έχει πολύ δουλειά.

Γιατί καθυστερεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων: Αναμένουν τιμές νέα γενόσημα & καινοτόμα

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι η Επιτροπή επρόκειτο να συνεδριάσει χθες Δευτέρα, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Υγείας, αναφέρουν ότι είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν κάποια στοιχεία προκειμένου να γίνει με επάρκεια και σωστά στοιχεία η συνεδρίαση.

Δεν είναι μόνο οι ενστάσεις που έχει να εξετάσει η Επιτροπή – οι οποίες συγκριτικά με άλλες συνεδριάσεις είναι λιγότερες, εκτιμάται ότι έχουν υποβάλλει περί τις 100 ενστάσεις οι φαρμακοβομηχανίες.

Είναι τρία βασικά και καίρια θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Πρώτον, η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει τιμές σε 67 περίπου φάρμακα αναφοράς, καινοτόμα δηλαδή, τα οποία είχαν αιτηθεί τιμολόγησης από τις 28 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, 593 καινούρια γενόσημα περιμένουν και αυτά να λάβουν τιμή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και οι δύο αυτές κατηγορίες, αφορούν σκευάσματα τα οποία δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην ελληνική αγορά (καθώς δεν έχουν λάβει τιμή) και πως με την καθυστέρηση της τιμολόγησης, ζημιώνονται τόσο οι φαρμακοβιομηχανίες, όσο και οι ίδιοι οι ασθενείς, αφού υπάρχουν καινούρια γενόσημα και άρα καινούριες δραστικές. Οι τιμές δε αυτές, θα έπρεπε να είχαν δοθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

Επιπλέον, ένα άλλο θέμα που πρέπει να εξετάσει η Επιτροπή, είναι 277 φάρμακα τα οποία όπως καταγγέλει ο ΣΦΕΕ, βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο των τριών χωρών της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η χώρα μας να παρανομεί. Ωστόσο, για τα 277 αυτά φάρμακα, στελέχη του υπουργείου Υγείας, αναφέρουν ότι έχουν υποβάλλει μόνο 18 ενστάσεις οι εταιρείες, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη.

Ερωτηθείς την περασμένη Τρίτη, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε ο ΣΦΕΕ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Νίκος Κεφαλάς, είχε τονίσει, ότι δεν είναι αισιόδοξος πως θα διορθωθούν τα συγκεκριμένα σκευάσμστα από την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Άραγε γνώριζε κάτι περισσότερο, ή απλά εξέφραζε την πολιτική του Συνδέσμου και της αγοράς;

Διαβάστε ακόμη:

Πυρά ΣΦΕΕ κατά κυβέρνησης: Δραματικό τοπίο για την υγεία & τις επενδύσεις και μία Ελλάδα που παρανομεί