ΦΑΡΜΑΚO

Abbvie: 13 νέα φάρμακα, επένδυση σε κλινικές μελέτες & ένα σκεύασμα που διαρκώς εκπλήσσει

«Θέλεις να κινηθείς....να απελευθερωθείς...να χαλαρώσεις αλλά δεν μπορείς».«Τις χειρότερες στιγμές της ασθένειας, ονειρευόμουν το δέρμα μου καθαρό για να μπορέσω να ζήσω φυσιολογικά....χωρίς πόνο, αιμορραγία, σκασμένο δέρμα με λέπια και να μπορώ να δίνω το χέρι μου στους άλλους».«Ήταν ζήτημα αν κοιμόμουν δύο ώρες την νύχτα»....

Abbvie: 13 νέα φάρμακα, επένδυση σε κλινικές μελέτες & ένα σκεύασμα που διαρκώς εκπλήσσει

Αυτές είναι μόνο, μερικές από τις φράσεις που αναφέρουν συχνά οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με ψωρίαση, με αξονική σπονδυλοαρθρίτιδα. Και εάν για όλους εμάς τους υπόλοιπους μία χειραψία, ή το άνοιγμα ενός χυμού, φαντάζει το πιο εύκολο και απλό πράγμα στον κόσμο, για τους εν λόγω ασθενείς, αποτελεί ένα καθημερινό βασανιστήριο.

Όμως το πιο σοβαρό ίσως, στην περίπτωση τουλάχιστον των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι το γεγονός ότι χάνονται δύο χρόνια έως ότου διαγνωσθεί η ασθένεια. Δύο χρόνια, όπου ο ασθενής γυρίζει από γιατρό σε γιατρό, ακάλυπτος από θεραπεία και με φρικτούς πόνους, χάνοντας ώρες εργασίας αλλά και ποιότητα ζωής.

Την ίδια ώρα, η ψωρίαση έχει συνδεθεί με αυτοκτονικό ιδεασμό, κάτι που δημιουργεί ακόμη πιο επικίνδυνες διαστάσεις για το γεγονός, ότι τελικά τα αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στην διάγνωση αλλά και στην θεραπεία.

photo23

Ένα ...πολυφάρμακο που εκπλήσσει διαρκώς

Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το Humira, αποτελεί την λύση στις παραπάνω σοβαρές περιπτώσεις. Και όχι μόνο σε αυτές, αφού το Humira, ουσιαστικά αποτελεί ένα «πολυφάρμακο», μία βιολογική θεραπεία, για την οποία καταγράφονται 15 ενδείξεις και σύντομα ένα εκατομμύριο ασθενείς σε όλο τον κόσμο, θα το λαμβάνουν, ενώ μέχρι το 2020, το Humira, θα είναι το νούμερο 1 φάρμακο παγκοσμίως.

Η πρώτη ένδειξη που έλαβε το Humira, όπως εξηγεί η διοίκηση της Abbvie Φαρμακευτική ΑΕ με επικεφαλής τον κ. Πασχάλη Αποστολίδη, ήταν το 2003, και από τότε όπως φαίνεται το σκεύασμα αυτό, δεν έπαψε να εκπλήσσει.

Ωστόσο στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η κυρία Τίνα Ανταχοπούλου, βιολόγος, medical director της Abbvie είναι γεγονός, ότι στα βιολογικά φάρμακα είμαστε αρκετά πίσω, συγκριτικά με άλλες χώρες: στην Γερμανία η διείσδυση ανέρχεται σε 15%, στην Πορτογαλία στο 13,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 12,8% και στην Ελλάδα στο 5,8%. Όπως εξηγεί, οι ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικές θεραπείες για χρόνια νοσήματα είναι πολύ λίγοι, κάτω από 5%, ενώ ειδικότερα το Humira το λαμβάνουν ασθενείς που αγγγίζουν το 1,5%.

Η κρίση αύξησε τα αυτοάνοσα

Σύμφωνα με την Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Αbbvie κυρία Άντζελα Βερναδάκη, η οικονομική κρίση αύξησε τα αυτοάνοσα νοσήματα. Πρόκειται σίγουρα για μία εξαιρετικά σοβαρή διαπίστωση, αλλά δεν είναι η μόνη, αφού στα χρόνια της κρίσης, είδαμε πολλά και επικίνδυνα πράγματα να συμβαίνουν με άξονα τον ασθενή (από ελλείψεις σε φάρμακα και θεραπείες, μέχρι χαμηλή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας). Ειδικότερα, έως 35% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να σταματήσουν εντελώς να εργάζονται πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, συχνά επειδή η διάγνωση ή η έναρξη της θεραπείας δεν έγιναν εγκαίρως. Μόνο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ετήσιο κατά κεφαλήν κόστος φθάνει στο 49% των καρδιολογικών περιστατικών, το 68% των εγκεφαλικών και είναι πενταπλάσιο των τροχαίων ατυχημάτων.

Αυτό που ζητά όχι μόνο η Abbvie αλλά και όλες οι φαρμακοβιομηχανίες, σημειώνει η κυρία Βερναδάκη, είναι η άμεση πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες και ο εξορθολογισμός των δαπανών. Την ίδια ώρα ωστόσο, συνεχίζει, το σύστημα βάζει διαρκώς εμπόδια, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, η ασθενοκεντρική προσέγγιση των εταιρειών να χάνεται στον κυκεώνα των εξαντλητικών ελέγχων στις τιμές, στα οριζόντια μέτρα και γενικότερα στην λογιστική αντιμετώπιση από την πλευρά του κράτους και ειδικότερα του υπουργείου Υγείας. Αποτέλεσμα της μίζερης τελικά αυτής αντιμετώπισης, είναι σύμφωνα με την κυρία Βερναδάκη, να πιέζεται δραματικά η επιχειρηματικότητα, την στιγμή που η φαρμακοβιομηχανία, μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η Abbvie στο διεθνές περιβάλλον και στην ελληνική αγορά

Η Abbvie σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή κ. Πασχάλη Αποστολίδη, βρίσκεται στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες χρηματιστηριακά παγκοσμίως και στις 12 μεγαλύτερες φαρμακευτικές. Η αξία της μετοχής της σε διάστημα 20 μηνών, έχει εκτοξευτεί από 34 δολάρια στα 60 ενώ ο τζίρος της αγγίζει τα 20 δις δολάρια. Στην Ελλάδα, ο τζίρος της ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ. Στην ελληνική αγορά η εταιρεία, απασχολεί 110 άτομα (ειδικότερα, στο ιατρικό τμήμα της εταιρίας απασχολούνται 32 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων -ιατροί, φαρμακοποιοί, βιολόγοι και χημικοί). Η AbbVie είναι μια ανεξάρτητη, παγκόσμια βιοφαρμακευτική εταιρεία που εστιάζει στην ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών για μερικές από τις πιο περίπλοκες και σοβαρές νόσους, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn, η Ελκώδης Κολίτιδα, η νόσος του Πάρκινσον, ο HIV, η Ψωρίαση, η Χρόνια Νεφρική νόσος, κ.λπ.

Ήδη, συνεχίζει ο κ. Αποστολίδης, «έχουμε βραβευτεί από το αμερικάνικο περιοδικό Fortune και το Science για την καινοτομία των προϊόντων μας, ενώ πριν λίγες μέρες βάσει του δείκτη του FutureBrand Index 2014 αναδειχθήκαμε μέσα στα 20 top brands παγκοσμίως, μαζί με την Apple, την Coca Cola, την Αmazon, την Wal-Mart και την Pfizer, κλ.π.
Ενώ - πιθανώς - θα έχετε ακούσει για τη συνεργασία που μόλις ξεκινήσαμε με την Calico της Google για θέματα γήρανσης.

Και αν αυτό δεν σας λέει κάτι, να πούμε ότι αν ολοκληρωθεί η εξαγορά της εταιρείας Shire, που πιθανολογείται μέχρι τέλος του χρόνου (καθώς βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές) θα είμαστε πιο μεγάλη ως εταιρεία από τα McDonalds, την Boeing και τη Cisco και μέσα στις 6 μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου.

Να σημειώσουμε ακόμη, ότι η μητρική εταιρία έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με την Galapagos για την ανάπτυξη νέου φαρμάκου κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, την Biotest για ένα καινοτόμο αντίσωμα κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ψωρίασης, την Ablynx για ένα νανοαντίσωμα κατά πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων, την θυγατρική της Google, Calico, για την έρευνα κατά του καρκίνου να νευροεκφυλιστικών παθήσεων και την Infinity για την ανάπτυξη φαρμάκου κατά των αιματολογικών καρκίνων.

Τα νέα φάρμακα και η επένδυση στις κλινικές μελέτες

Η εταιρεία, διαθέτει σήμερα 7 φάρμακα σε φάση ΙΙΙ (αναμένει έγκριση μέχρι το 2015) ενώ έως το 2018, αναμένει έγκριση για 13 νέα φάρμακα.

Παράλληλα η εταιρεία, ξεκίνησε πριν ένα χρόνο περίπου στην Ελλάδα, κλινικές μελέτες ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων από κλινικές μελέτες στη χώρα μας την περασμένη χρονιά.

Η ελληνική θυγατρική, προσηλωμένη πάντα στην έρευνα και ανάπτυξη, στοχεύει να αυξήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στο 10% της παγκόσμιας επένδυσης της εταιρείας στο συγκεκριμένο τομέα, διπλασιάζοντας έτσι τη σημερινή συμμετοχή της. Συνολικά πάνω από 3 δισ. ευρώ ή το 15% του κύκλου εργασιών της Abbvie, κατευθύνεται στην έρευνα και ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεργασία κορυφής της AbbVie με την εταιρεία της Google, Calico κατά της γήρανσης

Σε συμφωνία ήρθε η AbbVie με τη Shire για τη συνένωσή τους