ΦΑΡΜΑΚO

Νομοθετική παρέμβαση Βορίδη για τον Κώδικα Δημοσιοποίησης του ΣΦΕΕ

Σε νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η δημοσιοποίηση στοιχείων μεταξύ επαγγελματιών υγείας και Φαρμακευτικών εταιρειών, θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Νομοθετική παρέμβαση Βορίδη για τον Κώδικα Δημοσιοποίησης του ΣΦΕΕ

Την πρόθεσή του να προχωρήσει νομοθετικά το θέμα αυτό, και υποχρεωτικά μάλιστα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης ο οποίος παραβρέθηκε στην παρουσίαση του Κώδικα Δημοσιοποίησης του ΣΦΕΕ την Πέμπτη στο ΕΚΕΠΥ. Χωρίς να ενοχοποιούμε καμία πλευρά, τόνισε ο κ. Βορίδης, προχωράμε στην παρέμβαση αυτή, και το λέμε όχι αβασάνιστα, ότι έχουμε σταθμίσει τόσο το δημόσιο όσο και το ιδωτικό συμφέρον. Θα πρέπει να γνωρίζει επιπλέον ο ασθενής, την σχέση μεταξύ γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών, πρόσθεσε. «Επομένως, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός Κώδικα δημοσιοποίησης, ο οποίος στην πραγματικότητα αυτό το οποίο φιλοδοξεί να επιτύχει είναι, να φέρει σε καθεστώς διαφάνειας αυτές τις σχέσεις, εταιρειών και επαγγελματιών υγείας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Η δημοσιοποίηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΦΕΕ η οποία θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη απο το κοινό!

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 για συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το 2015. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιοποίησης, θα εξαιρούνται παροχές για ΜΗΣΥΦΑ, γεύματα εργασίας, είδη αξίας 15 ευρώ και συναλλαγές που αφορούν την αλυσίδα διανομής φαρμάκου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κων. Φρουζής, επεσήμανε ότι οφείλουμε να βοηθήσουμε την χώρα μας που βρίσκεται ακόμη σε κρίση. Για τον λόγο αυτό, αναλάβαμε την πρωτοβουλία αυτή, με στόχο να φέρουμε στην επιφάνεια τις υγιείς σχέσεις μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και επαγγελματιών υγείας καθιστώντας τις πιο διαφανείς και κατά συνέπεια ευκολότερα κατανοητές. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αυτορρύθμιση του κλάδου, πρόσθεσε, όπου η δημοσιοποίηση θα γίνεται πλέον ονομαστικά.

Πρόκεκται για μία ομόφωνη απόφαση των μελών του Συνδέσμου, η οποία λήφθηκε σε συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών που έλαβαν χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσίευσε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την προώθηση και την χρηστή διοίκηση στον κλάδο του φαρμάκου (μία πρωτοβουλία του πρώην Επιτρόπου Tajani).

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της EFPIA Marie- Claire Pickaert, υπογράμμισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν αποτελεί ελληνικό προνόμιο, αλλά εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι το 2016 ο Κώδικας θα έχει ενστερνισθεί από όλες σχεδόν τις χώρες. Η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάάι για την Ευρώπη, συνέχισε, όμως η δυσπιστία προς αυτήν, εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την πλήρη αξιοποίηση της δυνατότητας να λειτουργήσει ως μοχλός στην προώθηση της υγείας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαφάνειας του ΣΦΕΕ κ. Μάρκος Γερασόπουλος, ανέφερε, ότι η πρωτοβουλία αυτή που αποσκοπεί στην μέγιστη δυνατή διαφάνεια, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την σύμπραξη και την στενή συνεργασία μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και επαγγελματιών υγείας προκειμένου να ενισχυθεί η διαύγεια και η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης σε αυτή την σχέση συνεργασίας.

Photo 2