ΦΑΡΜΑΚO

Πότε πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά: Μία μεγάλη περεξήγηση

Τα πρώτα αντιβιοτικά παρασκευάστηκαν πριν από 50 περίπου χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μικροβιακές λοιμώξεις. Μέχρι την ανακάλυψή τους, μάλιστα, οι λοιμώξεις αυτού του τύπου ήταν θανατηφόρες.

Πότε πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά: Μία μεγάλη περεξήγηση

Πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά, όμως; Εδώ εντοπίζεται η μεγάλη παρεξήγηση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι λοιμώξεις στον άνθρωπο προκαλούνται από ιούς και μικρόβια. Τα αντιβιοτικά, ωστόσο, δεν ασκούν καμία απολύτως επίδραση στους ιούς. Είναι αποτελεσματικά μόνο στις μικροβιακές λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι άσκοπο –επί της ουσίας- να λαμβάνονται για λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς.

Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις (οξείες διάρροιες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ιγμορίτιδες), καθώς και ιώσεις (συμπτώματα όπως συνάχι, πονόλαιμος, πόνος στους μυς και στα κόκαλα, πυρετός) θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε σύντομο διάστημα (λιγότερο ή περισσότερο από τρεις μέρες).

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η άμυνά μας είναι επαρκής για την ίαση της πλειοψηφίας των απλών λοιμώξεων που συχνά μας ταλαιπωρούν.

Πότε επιβάλλεται η λήψη τους

Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα και αναντικατάστατα στις σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις, αυτές, δηλαδή, που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή.

Όταν πρόκειται για σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις, τα αντιβιοτικά εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, επιτρέποντας έτσι στον οργανισμό μας να έχει χρόνο να οργανώσει τη φυσική του άμυνα, δηλαδή να παραγάγει αντισώματα και κύτταρα άμυνας ικανά να καταστρέψουν όλα τα μικρόβια.

Πώς λειτουργούν

Στην ουσία, τα αντιβιοτικά δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στην άμυνά μας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.

Μόνο ο γιατρός και κανένας άλλος δεν είναι σε θέση να κρίνει πότε χρειαζόμαστε αντιβιοτικό για να γίνουμε καλά. Μόνον αυτός μπορεί να καθορίσει το είδος, τη δοσολογία, τον τρόπο λήψης και τη διάρκεια που θα λαμβάνουμε το σημαντικό αυτό φάρμακο.

Επίσης, τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην ξεχνάμε ποτέ καμία από τις δόσεις που συστήνει ο γιατρός μας.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε αυστηρά -χωρίς αυθαίρετες ερμηνείες και παρεκκλίσεις- τον συνολικό χρόνο θεραπείας που καθορίζει ο γιατρός μας.