ΦΑΡΜΑΚO

Δημ. Γιαννακόπουλος: Μας εμπιστεύονται οι Κινέζοι, ήρθε η ώρα να μας εμπιστευτεί και η ελληνική κυβέρνηση

Έκκληση στην κυβέρνηση να εμπιστευτούν επιτέλους τα ελληνικά φάρμακα, την ώρα που οι διεθνείς αγορές έχουν δείξει ήδη την εμπιστοσύνη τους, απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την άφιξη στην Κίνα, της πρώτης παρτίδας του ενέσιμου αντιβιοτικού σκευάσματος βανκομυκίνης της Lilly, που παρασκευάζεται στην Ελλάδα στο εργοστάσιο Γ' της Βιανέξ.

Δημ. Γιαννακόπουλος: Μας εμπιστεύονται οι Κινέζοι, ήρθε η ώρα να μας εμπιστευτεί και η ελληνική κυβέρνηση

Σε έναν χώρο με έντονο ελληνικό συμβολισμό, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Γιαννακόπουλος, ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης, κατέθεσε την πικρία του για το γεγονός ότι την ώρα που οι Κινέζοι μας εμπιστεύονται, στην Ελλάδα, εξακολουθούν να μπαίνουν από το παράθυρο εισαγόμενα φάρμακα από το Ισραήλ και το Πακιστάν τα οποία, μάλιστα, ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) έχει απαγορεύσει. Οι εταιρείες αυτές εποφθαλμιούν τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε ο κ. Γιαννακόπουλος, είμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας με την συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας που έχουν επιβάλλει οι δανειστές, με άδεια ράφια, ελλείψεις φαρμάκων και μία φαρμακευτική δαπάνη που δεν είναι βιώσιμη.

Αναφέρθηκε, ακόμη, και στα τιμωρητικά χαράτσια το clawback και το rebate, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την φαρμακοβιομηχανία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ και του Φαρμακευτικού Φόρουμ EPhFort του ΕΒΕΑ κ. Διονύσης Φιλιώτης, αναφέρθηκε στην αδήριτη ανάγκη το φάρμακο στην Ελλάδα να έχει την σωστή και νόμιμη τιμή.

Για τον λόγο αυτό, αναφέρθηκε στην εμπειρία των δύο ογκολογικών σκευασμάτων της εταιρείας που επρόκειτο να εξαχθούν στην Κίνα. Δυστυχώς όμως, μόνο το ένα σκεύασμα θα εξαχθεί στην μακρινή αγορά, αφού το έτερο, εξαιτίας των διαρκών μειώσεων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την ελληνική αγορά.

Το ογκολογικό αυτό φάρμακο είχε φθάσει στο σημείο να κυκλοφορεί στην Ελλάδα, με τιμή χαμηλότερη από την χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η Eli Lilly στις ΗΠΑ να αποφασίσει να το αποσύρει. Συνεπεία της πολιτικής αυτής, είναι το εν λόγω σκεύασμα να μην μπορεί να εξαχθεί στην Κίνα, εφόσον δεν κυκλοφορεί πλέον στην ελληνική αγορά.

Αναφορικά με το σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ - ΒΙΑΝΕΞ - Κίνας, να σημειωθεί ότι η τριμερής αυτή συμφωνία που υπεργράφη πριν από 16 μήνες, προβλέπει ότι μέχρι τέλος του 2014, θα εξαχθούν στην Κίνα, 2 εκατ. φιαλίδια του ενέσιμου αντιβιοτικού βανκομυκίνης της Lilly, 6 εκατ. το 2015, 6,3 εκατ. φιαλίδια το 2016, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη, οι εξαγωγές θα αγγίξουν τα 10 εκατ. φιαλίδια.

Να σημειωθεί ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί την αρχή μόνο. Ήδη στον προγραμματισμό της εταιρείας, περιλαμβάνεται η παραγωγή και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα, με σκοπό την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.

PharmaserveLilly 1

Διαβάστε ακόμη:

LILLY ΚΑΙ ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη παρτίδα βανκομυκίνης στην Κίνα

Βορίδης: Έτοιμος να ακούσει ιδέες για ένα μοντέλο τιμολόγησης φαρμάκων - Ναι στις Κλινικές Μελέτες