ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Ελπίδα για την ανάπτυξη το ελληνικό φάρμακο

Τη «λανθασμένη εξίσωση» στο χώρο του φαρμάκου, η οποία έφερε καταστροφικά αποτελέσματα την τελευταία τετραετία, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις επιχειρήσεις, κάλεσε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διορθώσει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

ΠΕΦ: Ελπίδα για την ανάπτυξη το ελληνικό φάρμακο

Με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΦ, την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Hilton», ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έκανε μια πρώτη, επίσημη τοποθέτηση ενώπιον των μελών της Ένωσης, για το θέμα του φαρμάκου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και φορέων του χώρου της υγείας, όπως οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Θεόδωρος Φορτσάκης, Μάριος Σαλμάς, Παύλος Χαϊκάλης, ο πρώην υπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος, καθώς και οι Μιχάλης Βλασταράκος, Γιώργος Πατούλης, Κωνσταντίνος Λουράντος, Γιάννης Δαγρές, Χριστίνα Παπανικολάου, Δημήτρης Λιντζέρης κ.α. Επίσης, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Παύλος Γιαννακόπουλος, συνοδευόμενος από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αντιπρόεδρο και αν. διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, καθώς και τον Θανάση Γιαννακόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, ανοίγοντας την εκδήλωση, έθεσε όλο το πλαίσιο ανάλυσης της κατάστασης που διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, τις δυσβάσταχτες συνέπειες, αλλά και τις προτάσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για ανάπτυξη προς όφελος και των Ελλήνων ασθενών και της ελληνικής οικονομίας.

{youtube}tklinZWc8PM{/youtube}

«Η χώρα έφτασε στο κατώτατο σημείο ενός κύκλου που σήμανε πραγματική συρρίκνωση της οικονομίας», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Τρύφων. «Οι δαπάνες για την υγεία και την περίθαλψη έπεσαν σε κατώτερα επίπεδα από ό,τι τους αναλογούσε», με το βάρος των περικοπών να πέφτει στο φάρμακο, «πηγαίνοντας από το ένα άλλο άκρο στο άλλο. Εκεί που υπήρχε όντως μια μεγάλη κατανάλωση που εν πολλοίς οφειλόταν σε προβλήματα προσφοράς και ζήτησης, φτάσαμε στο άλλο άκρο, όπου σήμερα οι δαπάνες φαρμάκου είναι 40% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης». Μάλιστα, η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης υλοποιήθηκε κατά 80% μέσω αλλεπάλληλων μειώσεων τιμών και μόλις κατά 20% μέσω διαρθρωτικών μέτρων.

Με βάση πρόσφατες μελέτες, όπως του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, η πολιτική που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα:

- Οι θέσεις εργασίας την τελευταία τετραετία στο χώρο του φαρμάκου μειώθηκαν πάνω από 30%. Αυτό σημαίνει ότι 12.000 ελληνικές οικογένειες βρέθηκαν σε επίπεδα ανεργίας και μαζί τους χάθηκαν ανά εργαζόμενο σε ετήσια βάση 5.000 ευρώ σε φόρο εισοδήματος, 9.000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, 2.000 ευρώ από ΦΠΑ.

- Τα έσοδα από τη φορολογία των επιχειρήσεων του φαρμακευτικού κλάδου ήταν 331 εκατ. ευρώ το 2009, και μόλις 124 εκατ. το 2013 (απώλεια πάνω από 200 εκατ. ευρώ).

«Μετά από 4 χρόνια, με τους αριθμούς να αποδεικνύουν ότι το προηγούμενο σύστημα απέτυχε, πρέπει μαζί με την πολιτεία να ξαναβάλουμε τις βάσεις για μια συνολική πολιτική στην υγεία και στο φάρμακο» σημείωσε ο κ. Τρύφων, λαμβάνοντας υπόψη «τα οικονομικά δεδομένα των ταμείων, την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τις μειωμένες συμμετοχές αυτών που έχουν ανάγκη, αλλά και την εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Οι προτάσεις της ΠΕΦ

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κοστολογημένες και ρεαλιστικές προτάσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. «Ζητάμε μια συγκεκριμένη πολιτική για το παραγόμενο στην Ελλάδα γενόσημο φάρμακο» η οποία να περιλαμβάνει:

- Κίνητρα για τους φαρμακοποιούς, ώστε να μπορούν να δίνουν ελληνικό γενόσημο

- Κίνητρα στους γιατρούς, με δυνατότητα συνταγογράφησης εμπορικής ονομασίας, ώστε να χορηγεί γενόσημα που πραγματικά εμπιστεύεται και να μην αναγκάζεται να πάει σε ακριβότερες θεραπείες

- Ενημέρωση του κοινού για την ποιότητα των ελληνικών φαρμάκων, τα οποία παράγονται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας

- Συγκεκριμένο σύστημα επιστροφών clawback, το οποίο να μην ξεπερνά το 7% της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 70% της εξωνοσοκομειακής – πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης, προσφέροντας επώνυμο φάρμακο σε χαμηλές τιμές και με μειωμένη συμμετοχή και δημιουργώντας εγχώρια προστιθέμενη αξία». Μέσω των εξοικονομήσεων που θα δημιουργηθούν, «η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώσει τα καινοτόμα φάρμακα που έχει ανάγκη ο Έλληνας ασθενής».
Τα παραπάνω, κατά τον κ. Τρύφωνα, μπορούν «να συγκροτήσουν ένα βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής, με οφέλη για το κράτος, τον ασθενή, την εγχώρια προστιθέμενη αξία και την παραγωγή».

Από την πλευρά τους, οι αντιπρόεδροι της ΠΕΦ, κ.κ. Δημήτρης Δέμος και Βασίλης Κάτσος, σημείωσαν ότι το σημαντικό στοίχημα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η ανάπτυξη, «στοίχημα το οποίο έχασε η προηγούμενη κυβέρνηση», όπως παρατήρησε ο κ. Δέμος. Αυτή τη στιγμή «το 60-70% της αγοράς φαρμάκου κατέχουν πολυεθνικά κεφάλαια που δεν πληρώνουν κανένα φόρο στη χώρα» τόνισε ο Δ. Δέμος και πρόσθεσε: «Δεν ζητάμε 5 δισ. δαπάνη, αλλά από αυτά που μπορεί να διαθέσει το κράτος, να πάρουμε το τμήμα που μας αναλογεί» και με βάση τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές «που πληρώνουμε».

«Τα κέρδη μας είναι εδώ και οι επενδύσεις μας είναι εδώ» ανέφερε ο κ. Κάτσος, τονίζοντας ότι «είμαστε η τελευταία ελπίδα του παραγωγικού ιστού της χώρας». Ο κλάδος του φαρμάκου «αντιστάθηκε στις Κασσάνδρες» καθώς:

- Διατήρησε τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα

- Αντιστάθηκε στην έλλειψη ρευστότητας

- Έκανε το ελληνικό φάρμακο το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.

Πριν τον υπουργό Υγείας, στο βήμα ανέβηκε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο οποίος ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να λάβει υπόψη τι αντιμετωπίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με το rebate, το clawback, την υψηλή φορολογία και τις συνεχείς μειώσεις των τιμών. «Εκπροσωπώ μαζί με τους συγγενείς μου τη ΒΙΑΝΕΞ, την πρώτη φαρμακοβιομηχανία, με 1.200 άτομα, τα οποία κρατάμε ακόμα, δεν έχουμε διώξει κανέναν, αλλά βλέπουμε ότι έχουμε φτάσει στο πάτωμα. Θέλουμε τη συμπαράσταση της πολιτείας για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο κλάδος και να είναι αντάξιος και της πολιτείας αλλά και των απλών ανθρώπων», τόνισε.

{youtube}dbeEuCerRCo{/youtube}

Τον εγκάρδιο χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας μετέφερε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ξεκινώντας την ομιλία του. Ο πρωθυπουργός «σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα, αλλά με τη λαϊκή εντολή νωπή και με πρωτοβουλίες μετρημένες και προσεγμένες επιχειρεί στην Ευρώπη, μια μεγάλη πατριωτική προσπάθεια», η οποία «ενώνει τον ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

{youtube}O224BBLRynE{/youtube}

«Οι συνταγές που μας επιβλήθηκαν αποδείχτηκαν καταστροφικές για τον τομέα της υγείας» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το κρίσιμο τώρα είναι «να πειστούν οι εταίροι ότι μπορεί να υπάρξει ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο, που μπορεί να βάλει την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακές βάσεις, σε μια πορεία εξόδου από την κρίση».

Με βάση το μοντέλο αυτό, η κυβέρνηση θα στηρίξει τους κλάδους που πραγματικά συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας, όπως ο κλάδος της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα. «Είναι ένας κλάδος που μπορεί να αξιοποιήσει τη μεγάλη τεχνογνωσία, που οι ελληνικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει, και να παντρέψει το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ένα επιστημονικό δυναμικό, που από τις πολιτικές επιλογές, τις ανεπιτυχείς, έχει αναγκαστεί κατά δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείπει τη χώρα, αφήνοντάς την πολύ πιο φτωχή. Γιατί, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα, η Ελβετία του Νότου στην παραγωγή φαρμάκου;

Η σημερινή κυβέρνηση, με πολύ καθαρό τρόπο, τοποθετείται απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Θέλουμε να στηρίξουμε την ανάπτυξη, όλων εκείνων των βιομηχανιών που παράγουν φάρμακο στην Ελλάδα» δήλωσε.

Ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε μία γόνιμη και δημιουργική συνεργασία, χωρίς αιφνιδιασμούς από τη μεριά του υπουργείου και «χωρίς να αγνοούμε τις πραγματικά χρήσιμες προτάσεις». «Θα ξεκινήσει ειλικρινής και δημιουργικός διάλογος ανάμεσά μας, γιατί σας θεωρούμε συντελεστές της πραγματικής ανάπτυξης της χώρας, δεν σας κάνουμε χάρη, θεωρούμε ότι ο Ελληνισμός διαθέτει εκείνο το DNA, που μέσα σε πολύ δύσκολες στιγμές στην ιστορική του διαδρομή, απέδειξε ότι μπορεί να αναχαιτίσει όλες εκείνες τις κρίσεις που απειλούν να τον επιχωματώσουν» κατέληξε.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη μίας πρωτοβουλίας με στόχο τη συγκέντρωση φαρμάκων για τον Ελληνισμό της Ουκρανίας και κάλεσε την ΠΕΦ, σε συνεννόηση και με την Εκκλησία της Ελλάδος να στηρίξει την προσπάθεια.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Μ. Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Α. Βαλτάς, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ε. Μπογδάνου, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μ. Σαλμάς πρώην αν. υπουργός Υγείας εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, Κ. Μπαργιώτας, εκπρόσωπος του κόμματος «Ποτάμι», Γ. Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Χ. Παπανικολάου, πρώην γραμματέας Δημόσιας Υγείας εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, Κ. Φρουζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Η στήριξη στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στο ελληνικό φάρμακο, ήταν το κοινό μήνυμα, που έστειλαν στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στην κυβέρνηση, όλοι οι ομιλητές.

Πηγή: Νewsbomb.gr