ΦΑΡΜΑΚO

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή & ΣΦΕΕ με «μενού» δαπάνη, χαράτσια και αλλαγή τρόπου τιμολόγησης

Όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο, όπως φαρμακευτική δαπάνη, clawback, rebate, κλειστοί προϋπολογισμοί, αλλά και νέος τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων συζητήθηκαν την Παρασκευή, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργού Υγείας και των εκπροσώπων του ΣΦΕΕ.

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή & ΣΦΕΕ με «μενού» δαπάνη, χαράτσια και αλλαγή τρόπου τιμολόγησης

Η συνάντηση έγινε για ακόμη μία φορά σε θετικό κλίμα, ωστόσο τα μέλη του ΣΦΕΕ θα επανέλθουν με αναλυτικές προτάσεις καθώς η σημερινή συνάντηση, ήταν περισσότερο διερευνητική, όπως και η χθεσινή που είχε ο υπουργός Υγείας με την ΠΕΦ.

Η φαρμακευτική δαπάνη και η ανάγκη για διόρθωση, η ανάγκη για αύξηση των κλινικών μελετών, τα χαράτσια clawback και rebate απασχόλησαν τις δύο πλευρές. Ο υπουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ κ. Κων. Φρουζή, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν προτίθεται να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων, ωστόσο θα επιβάλλει ένα επιπλέον rebate, το οποίο είναι πολύ πιθανό να είναι αυξημένο για τις πολυεθνικές.

Επίσης όπως προέκυψε από την συνάντηση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μελετά την αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης με μείωση της συμμετοχής των ασθενών ως πρώτη προτεραιότητα και την επιβολή διπλής τιμής, δηλαδή ονομαστική και ασφαλιστική τιμή. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τι μοντέλο θα ακολουθήσει, και για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τον ΣΦΕΕ να του καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Κων. Φρουζής: Να μειωθεί clawback & rebate και να επανέλθει η δαπάνη στα 2,4 δισ ευρώ

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή - ΠΕΦ: Ανάπτυξη, η νέα «σημαία» του κλάδου, κίνητρα σε όλες τις βιομηχανίες