ΦΑΡΜΑΚO

Η ενίσχυση του ΕΟΦ, ο νέος ΙΦΕΤ & η διπλή τιμολόγηση, τα βήματα της φαρμακευτικής πολιτικής

Το κομμάτι της φαρμακοβιομηχανίας και του φαρμάκου, το οποίο ταλανίστηκε σφόδρα τα προηγούμενα χρόνια, θα στηριχθεί όσο γίνεται περισσότερο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατρανώνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η ενίσχυση του ΕΟΦ, ο νέος ΙΦΕΤ & η διπλή τιμολόγηση, τα βήματα της φαρμακευτικής πολιτικής

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τουλάχιστον αυτά είναι τα πρώτα μηνύματα που προκύπτουν από τις συναντήσεις της ηγεσίας με φορείς του κλάδου αλλά και από όλες τις συνεντεύξεις και τοποθετήσεις του υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η ενίσχυση του ΕΟΦ –ο οποίος τελεί σε υποστελέχωση αλλά και σε μεγάλη διοικητική και τεχνική ένδεια– αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο ΕΟΦ, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, θα ενισχυθεί με στελέχη το προσεχές διάστημα, προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί αξιολόγηση, ελέγχους και επιτάχυνση των εγκρίσεων στους φακέλους των εταιρειών, με στόχο επιτέλους να μπουν χρήματα στην Ελλάδα.

Και η εξέλιξη αυτή είναι πράγματι κάτι που επιθυμεί όλη η αγορά της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και οι καθηγητές Οικονομικών της Υγείας.

Όμως και ο ΙΦΕΤ αναμένεται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην νέα μετά-μνημόνιο εποχή φαρμάκου, αφού, όπως τονίζει ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, στόχος είναι να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και η παραγωγή φαρμάκων από το κράτος, μέσω του ΙΦΕΤ καθώς και της φαρμακοβιομηχανίας του υπουργείου Άμυνας.

Η δυνατότητα η Ελλάδα να αποκτήσει κρατική φαρμακοβιομηχανία είναι μια σκέψη που επεξεργάζεται εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης με την εφαρμογή ενιαίου τρόπου και ουσιαστικά διπλής τιμής (λιανική ονομαστική τιμή και τιμή αναφοράς-αποζημίωσης) αποτελεί ένα ακόμη καίριο βήμα για τη φαρμακευτική πολιτική.

Πρόκειται για τη λεγόμενη διπλή τιμή, δηλαδή να υπάρχει σε κάθε φάρμακο η ονομαστική-λιανική τιμή που είναι η επίσημη τιμή της Ευρωζώνης και μια δεύτερη τιμή, η τιμή αποζημίωσης ή αναφοράς (ασφαλιστική), η οποία θα υπολογίζεται με βάση όχι τις 3 χαμηλότερες τιμές των 27 χωρών της ΕΕ αλλά τις δύο χαμηλότερες τιμές.

Την ίδια ώρα, στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Υγείας στέλνει μήνυμα προς τις πολυεθνικές, λέγοντας ότι από δω και πέρα θα υπάρξουν τροποποιήσεις σε πολλά ζητήματα, όπως αύξηση του rebate και αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος.

Σε ερώτηση για τα ισοδύναμα μέτρα που πρόκειται να λάβει η νέα κυβέρνηση στον τομέα του φαρμάκου, ο κ. Κουρουμπλής απαντά ότι στο υπουργείο Υγείας σκέπτονται να επαναφέρουν τη διάταξη με την οποία το ποσοστό του κέρδους από το χονδρεμπόριο φαρμάκων, το οποίο είναι 4,9% (σ.σ. όταν το φάρμακο από την πολυεθνική εταιρεία πάει απευθείας στο φαρμακείο χωρίς να περάσει από τη φαρμακαποθήκη), θα πηγαίνει κατευθείαν στο ΕΟΠΥΥ.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα έχει ενδιαφέρον για τη φαρμακοβιομηχανία και το φάρμακο και η αγορά αναμένει με αγωνία τα επόμενα βήματα της αλλαγής της φαρμακευτικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη:

Ενιαίο τρόπο τιμολόγησης με διπλή τιμή για όλα τα φάρμακα, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή & ΣΦΕΕ με «μενού» δαπάνη, χαράτσια και αλλαγή τρόπου τιμολόγησης

Κων. Φρουζής: Να μειωθεί clawback & rebate και να επανέλθει η δαπάνη στα 2,4 δισ ευρώ

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή - ΠΕΦ: Ανάπτυξη, η νέα «σημαία» του κλάδου, κίνητρα σε όλες τις βιομηχανίες