ΦΑΡΜΑΚO

Καρκίνος του προστάτη: Η νέα μέθοδος αντιμετώπισης που δείχνει πολύ πιο αποτελεσματική

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μία νέα μέθοδο θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη, η οποία μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τις τρέχουσες μεθόδους που εφαρμόζουν αγωγές με συγκεκριμένες δραστικές ουσίες από την οικογένεια των ταξανών.

Καρκίνος του προστάτη: Η νέα μέθοδος αντιμετώπισης που δείχνει πολύ πιο αποτελεσματική

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά και γενικά δεν υπάρχουν έντονες πρώιμες ενδείξεις ή συμπτώματα για πολλά χρόνια, μέχρι ο προστάτης να διογκωθεί στο σημείο που αρχίζει πλέον να επηρεάζει την ουρήθρα. Αυτό συνήθως οδηγεί σε συμπτώματα όπως η συχνή αίσθηση για ούρηση, η δυσκολία κατά την ούρηση, ή η αίσθηση ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει μετά την ούρηση.

Οι ερευνητές από το Thomas Jefferson ανακάλυψαν ότι ένα άλλο φάρμακο που είναι γνωστό ως cabazitaxel (καμπαζιταξέλη) μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό σε ορισμένες περιπτώσεις από την διαδεδομένη θεραπεία με ταξάνη που εφαρμόζεται συνήθως.

Επίσης, ήταν σε θέση να προσδιορίσουν έναν γονιδιακό δείκτη που τους βοήθησε να διακρίνουν ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από την καμπαζιταξέλη από ό,τι από τις ταξάνες. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουν να προσαρμόσουν καλύτερα τη θεραπεία που απαιτεί ο οργανισμός του κάθε ασθενή και να φτάνουν σε πιο αποδοτικά αποτελέσματα.

Η ντοσεταξέλη ήταν η μοναδική μέθοδος χημειοθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη για αρκετά χρόνια και η καμπαζιταξέλη είχε εγκριθεί για χρήση το 2010, αλλά μόνο για ασθενείς που είχαν σταματήσει να ανταποκρίνεται στην ντοσεταξέλη. Ωστόσο, οι ερευνητές έδειξαν ότι η καμπαζιταξέλη λειτούργησε καλύτερα από τη ντοσεταξέλη σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του προστάτη που ήταν ανθεκτικά στην ορμονική θεραπεία, τόσο όσον αφορά την επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, όσο και στην ικανότητά της να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Η ανακάλυψη αυτή των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Thomas Jefferson προκάλεσε ήδη την έναρξη εκτεταμένων κλινικών δοκιμών, αλλά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα.

Η δρ Karen Knudsen από το Κέντρο Καρκίνου "Sidney Kimmel" επισήμανε ότι: "Ήταν έκπληξη για εμάς το ότι διαπιστώσαμε πως η καμπαζιταξέλη λειτουργεί διαφορετικά από το docetaxel στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων (του προστάτη), παρόλο που πρόκειται για δύο ταξάνες".

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των επιβιούντων με καρκίνο

Τα βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Νέοι ορίζοντες στη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου του αίματος