ΦΑΡΜΑΚO

Διημερίδα για τις καλές πρακτικές ασφάλειας και διακίνησης φαρμάκων

Μια σημαντική Διημερίδα για τις Καλές πρακτικές διακίνησης φαρμάκων Cool Chain - Μια πολύτιμη Αλυσίδα Ζωής, οργανώνεται αύριο και μεθάριο (25 και 26 Φεβρουαρίου) στην Αίγλη Ζαππείου, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Προστασία Φαρμάκων και Ευπαθών Προϊόντων.

Διημερίδα για τις καλές πρακτικές ασφάλειας και διακίνησης φαρμάκων

Τα περισσότερα φάρμακα και πολλά τρόφιμα έχουν περιορισμούς ως προς τις θερμοκρασίες που μπορούν να εκτεθούν από τη στιγμή της παραγωγής τους μέχρι τη στιγμή της χρήσης τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν μεγάλη σημασία στην ορθή διακίνηση των φαρμάκων, καθώς όλο και περισσότερα σκευάσματα νέας τεχνολογίας (όπως εμβόλια, αντιβιοτικά, αντικαρκινικά) οφείλουν τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στην διακίνηση τους, δημιουργώντας μια ψυχρή αλυσίδα (cool chain).

Στην Ελλάδα διοργανώνεται για δεύτερη φορά Διημερίδα με θέμα «Καλές πρακτικές διακίνησης φαρμάκων - Cool Chain Μια πολύτιμη Αλυσίδα Ζωής».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Προστασία των Φαρμάκων και των Ευπαθών Προϊόντων (Cool Chain Organization), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, με ομιλητές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) καθώς και διακεκριμένα στελέχη εταιρειών.

Κεντρικός ομιλητής, ο ειδικός επιστήμονας σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας Dr. Umit Kartoglu, υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), Department of Essential Medicines and Health Products.

Στην Διημερίδα θα συζητηθούν θέματα όπως: • Θέματα εφαρμογής της κατευθυντήριας οδηγίας σχετικά με την ορθή πρακτική στη διανομή των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση, • Tools and approaches to ensure Quality of vaccines throughout the cold chain.

Η συμμετοχή στη διημερίδα είναι δωρεάν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στα workshops που θα διεξάγονται παράλληλα με τη διημερίδα και τα οποία θα έχουν συντονιστές διακεκριμένους επιστήμονες και στελέχη εταιρειών από τον τομέα Υγείας.

Στη διοργάνωση θα συμμετάσχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με μια πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής.

Ο Οργανισμός Cool Chain (Cool Chain Organization) δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις και νέες προσεγγίσεις για την ενίσχυση της διαχείρισης των τρόπων μεταφοράς τόσο των φαρμακευτικών προϊόντων όσο και άλλων ευπαθών προϊόντων. Αποτελεί μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προστασία και τη διασφάλιση των ιδανικών συνθηκών ορθής διακίνησης των θερμικά ευαίσθητων προϊόντων -είτε πρόκειται για φάρμακο, είτε για τρόφιμο- σε όλη την αλυσίδα διανομής έως τον τελικό χρήστη ή καταναλωτή.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Προστασία των Φαρμάκων και των Ευπαθών Προϊόντων προΐσταται της έρευνας και του διαλόγου για θέματα σχετικά με την υγεία, συγκεντρώνει, καταγράφει και αναλύει τα φαινόμενα και τα γεγονότα στο χώρο της υγείας, ενώ παράλληλα προτείνει καινοτόμες ιδέες, με μοναδικό γνώμονα τον άνθρωπο και την ασφάλεια του.

Διαβάστε ακόμη:

Έκκληση Λουράντου σε Παν. Κουρουμπλή & ΣΦΕΕ για διαφανείς κανόνες στην διακίνηση φαρμάκων

Πρόταση νοσηλευτών για δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων