ΦΑΡΜΑΚO

Το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας με τα πολλά πρόσωπα, με κοινό παρονομαστή το φάρμακο

Σε ένα με ενάμιση περίπου μήνα αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με στόχευση την φαρμακευτική πολιτική, καθώς και άλλα ζητήματα του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, και ειδικότερα τις τροπολογίες που έμειναν εκτός του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.

Το νομοσχέδιο του υπ.Υγείας με τα πολλά πρόσωπα, με κοινό παρονομαστή το φάρμακο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Είναι όμως σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το νομοσχέδιο αυτό δίνει μεγάλο και καίριο προβάδισμα στο κομμάτι του φαρμάκου και δη της φαρμακοβιομηχανίας. Μάλιστα, αυτό φάνηκε πολύ συγκεκριμένα το Σάββατο το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του Φαρμακευτικού Συνεδρίου των φαρμακοποιών, Hellas Pharm 2015, τόσο από τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή όσο και από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο. Εάν θα μπορούσαμε να δώσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία από το νομοσχέδιο, θα λέγαμε ότι αυτά είναι η μεγάλη διείσδυση γενοσήμων στην αγορά, η τόνωση και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, το πράσινο φως για έναρξη κλινικών μελετών, τα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και φορολογικά κίνητρα η διαμόρφωση του rebate, καθώς και ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους,

Το πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, που θα περιλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο, είναι ότι θα καταργηθούν όλα τα μνημονιακά μέτρα τα οποία ταλαιπώρησαν και έπληξαν βάναυσα τα προηγούμενα χρόνια τόσο τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και τους φαρμακοποιούς.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται επίσης και στη δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα συντονίζει όλες τις δράσεις για το φάρμακο, όπως τόνισε τουλάχιστον ο υπουργός Υγείας.

Στην πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να συμφωνεί και να επικροτεί και η ίδια η αγορά, καθώς λίγο πριν τη συγκεκριμένη επισήμανση, ο πρόεδρος των Συνεταιρισμών (ΟΣΦΕ), κ. Σταύρος Μπελώνης, αναφέρθηκε με έμφαση στο θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι κάτι που λείπει σήμερα από τον κλάδο είναι η δημιουργία ενός Μόνιμου Φόρουμ άσκησης και όσμωσης πολιτικής με την Πολιτεία, τους γιατρούς, και γενικότερα με τον κλάδο του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Συνεταιρισμοί, ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή να μετέχουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, όπως είπε, έστω και εάν είμαστε διαφορετικοί, αφού το φάρμακο αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό προϊόν το οποίο μας ενώνει.

Εν τω μεταξύ, λίγο αργότερα, σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη εάν τα εμβόλια θα εξαιρεθούν από το ποσό της δαπάνης. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Όσον αφορά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) της λίστας 3816, ο υπουργός δήλωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκε υπέρβαση της δαπάνης και επομένως για να ελεγχθεί εφεξής η δαπάνη θα πάμε σε κλειστό προϋπολογισμό. Τέλος, αναφορικά με τα φάρμακα για χρόνιες και σοβαρές παθήσεις, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι προμηθευτής αυτών θα είναι αποκλειστικά ο ΕΟΦ και πως τα εν λόγω σκευάσματα θα διανέμονται οριστικά από τα νοσοκομεία.

Διαβάστε ακόμη:

Δημ. Γιαννακόπουλος: Η ΒΙΑΝΕΞ στηρίζει τα ελληνικά φαρμακεία - Παν. Κουρουμπλής: Έρχεται το σ/ν για το φάρμακο (vid)