ΦΑΡΜΑΚO

Τρύφων: Διαθρωτικά μέτρα, κίνητρα σε γιατρούς & φαρμακοποιούς και ανάπτυξη

Την ανάγκη να εφαρμοστούν μία σειρά από διαρθρωτικά μέτρα, ώστε να απαλλαγούμε από οριζόντιες πολιτικές, τα ταμεία να είναι βιώσιμα, να μην πάνε στα βράχια και οι ασφαλισμένοι να μπορούν να πληρώνουν τα φάρμακά τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο συνέδριο« Shaping the Future of Healthcare in Greece - Healthcare Reforms: Greater Challenges Ahead».

Τρύφων: Διαθρωτικά μέτρα, κίνητρα σε γιατρούς & φαρμακοποιούς και ανάπτυξη

Ο κ. Τρύφων, τόνισε ότι το 2015 περάσαμε στο άλλο άκρο, όπου το κράτος πλέον έχει πτωχεύσει. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε από την ώρα του Μνημονίου να κάνουμε διαχείριση κρίσης αλλά πλέον η κρίση είναι πολιτική όταν αυτό γίνεται κάθε 6 μήνες, σημείωσε.

Το 2015 ξεκινήσαμε με χαμηλό προϋπολογισμό, με αυξημένες συνταγές και με μεγάλη επιβάρυνση στην συμμετοχή των ασφαλισμένων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε αυτόν τον χαμηλό προϋπολογισμό η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την συμμετοχή των ασθενών και το ερώτημα είναι πώς στο πλαίσιο αυτό, θα μπουν τα νέα φάρμακα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε ότι η βιομηχανία σήμερα είναι πιο καταρτισμένη από το παρελθόν και είναι απαραίτητη η συμμετοχή της στην οργάνωση του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει μία ξεκάθαρη τοποθέτηση για τα παλαιά φάρμακα και η συνταγογογράφηση να πάει προς τα εκεί, καθώς και να δοθούν κίνητρα με χαμηλές τιμές.

Επίσης, συνέχισε, να δοθεί πολιτική κινήτρων αλλά και πέναλτι, ο γιατρός να γίνει πιο ενεργός, μαθαίνοντας τι σημαίνει κόστος αλλά και ο φαρμακοποιός να έχει κίνητρο στην συνταγογράφηση γενοσήμων, ενώ μεταξύ των κινήτρων πρότεινε αλλαγή στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Επεσήμανε ότι οικονομικότερα φάρμακα δεν είναι μόνο τα γενόσημα αλλά και τα εκτός πατέντου. Αναφορικά με τα ΦΥΚ, υπογράμμισε ότι δυστυχώς βλέπουμε αύξηση στην κατηγορία αυτή φαρμάκων που ίσως να είναι δικαιολογημένη ή και ακριβών θεραπειών που ίσως δεν προσφέρουν πολλά σε σχέση με τα παλαιότερα.

Για την πολιτική γενοσήμων υπογράμμισε ότι εάν αυξηθεί ο όγκος, αυτό θα βοηθήσει να χωρέσουν και τα καινοτόμα φάρμακα και τα ΦΥΚ και εδώ θα παίξει σημαντικό ρόλο η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Στην χώρα μας με ένα τεράστιο ποσοστό ανεργίας, ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει προστιθέμενη αξία, επενδύσεις και ανάπτυξη. Είμαστε και ερευνητικές οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σημείωσε, με τεχνογνωσία και με δεκάδες εκατοντάδες χημικούς να απασχολούνται στον κλάδο.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τέλος, κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, μπορεί να συνεισφέρει στο 70% της ΠΦΥ, επενδύει διαρκώς ακόμη και στην κρίση, ενώ έχει ήδη κατατεθειμένα στο εξωτερικό, 70 με 80 πατέντα.