ΦΑΡΜΑΚO

Συνάντηση Κουρουμπλή με ΠΕΦ - ΣΦΕΕ: Ανάγκη για μακροπρόθεσμη φαρμακευτική πολιτική & όχι αποσπασματικά μέτρα

Την ανάγκη για ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στο χώρο του φαρμάκου και της βιομηχανίας, τομείς οι οποίοι υπέστησαν δραματική μείωση και υποβάθμιση στα χρόνια του Μνημονίου, θα επαναλάβουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Συνάντηση Κουρουμπλή με ΠΕΦ - ΣΦΕΕ: Ανάγκη για μακροπρόθεσμη φαρμακευτική πολιτική & όχι αποσπασματικά μέτρα

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα αποσπασματικά μέτρα από μόνα τους δεν λένε τίποτα, θα τονίσουν τα προεδρεία των δύο κορυφαίων θεσμικών οργάνων, καθώς αυτό γινόταν τακτικά τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά δεν απέδωσε κάτι στον κλάδο. Αυτό που χρειάζεται είναι αλληλουχία και αλληλοσυμπλήρωση όλων των μέτρων ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πλέον όλες οι παρεμβάσεις ως αλυσίδα. Δηλαδή, με δύο λόγια, τα προηγούμενα χρόνια όσα μέτρα ελήφθησαν δημιουργούσαν αλληλοσύγκρουση. «Φτιάχναμε το ένα μέτωπο και άνοιγε το άλλο», σχολιάζουν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του κλάδου.

Επομένως, αυτό που απαιτείται, τονίζουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πνοής για τη φαρμακευτική πολιτική, η οποία και θα τονώσει τις ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες και θα δημιουργήσει συνθήκες καλού επιχειρηματικού κλίματος και εξωστρέφειας που τόσο ανάγκη έχει η χώρα αλλά ταυτόχρονα και οι ασθενείς δεν θα στερηθούν τις αναγκαίες θεραπείες τους.

Ένα θέμα που αναμένεται να θέσουν επιτακτικά σήμερα οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών είναι τι μέλλει γενέσθαι με την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, καθώς η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές τόσο ο ΣΦΕΕ όσο και η ΠΕΦ, δεν επαρκεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός έχει πολλές φορές τονίσει ότι θα έπρεπε η δαπάνη για τις ευπαθείς αυτές ομάδες να φθάσει τα 350 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει μια διόρθωση της τάξης των 350 εκατ. ευρώ στη δαπάνη ων 2 δις ευρώ.

Χθες, στο συνέδριο Athens Health Forum, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης πρότεινε από το βήμα να καλύψουν από κοινού υπουργείο και βιομηχανία τους ανασφάλιστους, δηλαδή 50% και 50% αντίστοιχα.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Κωλέτης, στην ομιλία του στο συνέδριο, ανέφερε ότι ΠΕΦ και ΣΦΕΕ συμπορεύονται στο χώρο της Υγείας και ζήτησε εθνική στρατηγική για το φάρμακο, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατό να εισάγουμε φάρμακα που μπορούμε να παράγουμε στη χώρα».

Τα προεδρεία του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ έχουν επεξεργαστεί ήδη ένα σχέδιο με προτάσεις για την φαρμακευτική πολιτική, το οποίο αναμένεται να συζητήσουν σήμερα με τον υπουργό Υγείας.

Εν τω μεταξύ, όπως τόνισε χθες ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στην ομιλία του στο συνέδριο Athens Ηealth Forum, στη σημερινή συζήτηση θα κυριαρχήσουν τα θέματα της μείωσης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, κίνηση που θα γίνει με τη στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας, η μείωση της τιμής στα ογκολογικά και αντιρετροϊκά φάρμακα –τα λεγόμενα ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους)– και η διείσδυση ακόμη περισσότερων γενοσήμων στην αγορά.

Ο υπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στην νέα φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα προκύψει μετά από διάλογο με τις βιομηχανίες. Όπως είπε, θα περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των κλινικών μελετών, καθώς και σε μια αναπροσαρμογή σε πιο προσιτά επίπεδα, της δαπάνης για τα καινοτόμα σκευάσματα, στο πλαίσιο ενός κλειστού προϋπολογισμού.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Κουρουμπλή με ΠΕΦ και ΣΦΕΕ την Πέμπτη - όλη η ατζέντα

Πρόταση ΣΦΕΕ για κάλυψη του 50% της δαπάνης για τους ανασφάλιστους