ΦΑΡΜΑΚO

Το φάρμακο στα χρόνια του capital control: Ανάγκη για σύμπνοια και αγαστή συνεργασία από όλους τους φορείς

Νέα, διευρυμένη συνάντηση με όλους τους θεσμικούς φορείς από τον χώρο του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΠΦΣ, φαρμακαποθήκες) πραγματοποιεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, με κύριο θέμα για ακόμη μία φορά την διασφάλιση της ομαλής ροής του φαρμάκου σε όλους τους χώρους πρόσβασης των πολιτών.

Το φάρμακο στα χρόνια του capital control: Ανάγκη για σύμπνοια και αγαστή συνεργασία από όλους τους φορείς

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως έγινε και χθες γνωστό από την συνάντηση που είχε ο υπουργός με τους φαρμακοποιούς, είναι απόλυτη ανάγκη να διασφαλιστεί την κρίσιμη αυτή περίοδο της τραπεζικής αργίας η επάρκεια φαρμάκων και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί τόσο το κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο όσο και οι ασθενείς, θα τονίσουν σήμερα οι εκπρόσωποι των φορέων, και να μην λείψει τελικά ούτε μία θεραπεία στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να πάψει η επίρριψη ευθυνών από τον έναν φορέα στον άλλον τονίζει στο onMed η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη αφού αυτή την κρίσιμη στιγμή, η συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων αποδεικνύεται καταλυτική και επιτακτική μετά το μείζον θέμα που είναι η επάρκεια.

Ερωτηθείσα εάν εκτιμά ότι υπάρχουν φαρμακαποθήκες που στοκάρουν προϊόντα προκειμένου να τα εξάγουν αργότερα όταν τελειώσει η κρίση ή εάν σημειώνονται παράλληλες εξαγωγές, όπως έχουν καταγγείλει πολλοί φαρμακοποιοί, η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ αναφέρει ότι έχουμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση πως προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και αυτό το έχουν επίσης αντιληφθεί όλοι οι φορείς. Είναι κάτι που το βλέπουμε και το παρακολουθούμε πολύ στενά και προσεκτικά, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΦ είναι υποστελεχωμένος. Κάθε εβδομάδα (και συγκεκριμένα κάθε Σάββατο βράδυ ολοκληρώνεται η εποπτεία) γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι ποσότητες φαρμάκων είναι πράγματι αυτές που δηλώνονται.

Στο θέμα των παράλληλων εξαγωγών και του «μαυραγοριτισμού» αναφέρθηκε με έμφαση χθες και ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στην συνάντηση με τους φαρμακοποιούς, τονίζοντας ότι όποιος λειτουργεί στην λογική αυτή θα αντιμετωπίσει κυρώσεις. «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Αν τυχόν εκδηλωθούν φαινόμενα όπως 'μαυραγοριτισμός', η κυβέρνηση θα τα αντιμετωπίσει δραστικά. Να αναφέρω βεβαίως ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε ιδιαίτερης έκτασης ανησυχητικά φαινόμενα, αλλά προειδοποιώ για να είμαστε συνεννοημένοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, στην συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό, υπογράμμισε ότι τουλάχιστον 20 φαρμακαποθήκες (οι περισσότερες στην Αττική) ζητούν μετρητά από τους φαρμακοποιούς και βάζουν πλαφόν στις παραγγελίες συγκεκριμένων φαρμάκων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, «διαψεύδει καταγγελίες για αίτημα πληρωμής των παραγγελιών φαρμακοποιών τοις μετρητοίς, καθώς στη συμφωνία μεταξύ υπουργείου και εμπλεκομένων με το φάρμακο φορέων συμφωνήθηκε ταυτόχρονα η τήρηση των συνήθων όρων λειτουργίας της αγοράς τόσο ως προς τις πιστώσεις όσο και ως προς τις ποσότητες που παραδίδονται».

Μάλιστα, με επιστολή του προς τα μέλη του, ο Σύλλογος σύστησε άμεσο περιορισμό στις παράλληλες εξαγωγές, γεγονός που έγινε σεβαστό από τις φαρμακαποθήκες και τηρήθηκε, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει, το παράλληλο εμπόριο -δραστηριότητα κατά τα άλλα απολύτως νόμιμη- να έχει ελαχιστοποιηθεί δραστικά από την πρώτη ημέρα της κρίσης. Οι ενδιαφερόμενοι μάλιστα, όπως τονίζει ο Σύλλογος, μπορούν να επιβεβαιώσουν τις σχεδόν μηδενικές εξαγωγές της τελευταίας εβδομάδας, από τα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΦ.

Αναφορικά με το θέμα των πρώτων υλών και των φαρμάκων που έρχονται από το εξωτερικό, όπως έχει γίνει γνωστό από την πρώτη στιγμή, λειτουργεί η Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών και βρίσκεται υπό την εποπτεία της τράπεζας της Ελλάδος) με ταχύτατες διαδικασίες. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα προς ώρας, τονίζει η κυρία Μακριδάκη, και εάν υπάρχει τυχόν καθυστέρηση σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει διότι ο ενδιαφερόμενος έχει πιθανώς κάποιο πρόβλημα με την δική του τράπεζα.

Εν κατακλείδι, και η κυρία Μακριδάκη, όπως όλοι σχεδόν οι θεσμικοί φορείς του φαρμάκου τις προηγούμενες ημέρες, κάνει και η ίδια λόγο για σύνεση και ψυχραιμία από την πλευρά των πολιτών, ως το κατάλληλο κλειδί που θα βοηθήσει σημαντικά στην διαχείριση της κρίσιμης αυτής κατάστασης.

Διαβάστε ακόμη:

Αυστηρή προειδοποίηση Κουρουμπλή με όσους «παίζουν» με την επάρκεια φαρμάκων - Κυρώσεις και κάτι παραπάνω

Διαβεβαίωση Κουρουμπλή για επάρκεια φαρμάκων στην αγορά

Περιορίζονται... προληπτικά οι δίμηνες συνταγές για να διατηρηθούν τα αποθέματα των φαρμακείων

Σειρά πρωτοβουλιών από τους φαρμακοποιούς, για την ομαλή λειτουργία της διακίνησης φαρμάκου

Ο σημαντικός ρόλος της Ειδικής Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την Δημόσια Υγεία

Ταχεία έγκριση συναλλαγών σε πρώτες ύλες και φάρμακα από το εξωτερικό - Διαβεβαίωση της ΤτΕ στον Κουρουμπλή

Δημοψήφισμα 2015: Η σημασία του Όχι για την υγεία και το πολιτικό αισθητήριο των φαρμακοποιών

Κουρουμπλής – Ακυρώνονται οι πολιτικές που αποδείχθηκαν άκαρπες

Έντονη αντίδραση από τις φαρμακαποθήκες: Δεν ζητάμε μετρητά την ώρα της κρίσης - Μειώθηκαν και οι παράλληλες εξαγωγές