ΦΑΡΜΑΚO

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Psychiatry παρουσιάζει αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά της χρήσης αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη.

Αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μητέρες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης εξέτασαν τα πιθανά οφέλη και τις πιθανές επιπλοκές στη μητέρα και το μωρό από την αγωγή με ένα κοινό τύπο αντικαταθλιπτικών, τους λεγόμενους Αναστολείς Επαναπρόσληψης της. Σεροτονίνης (SSRIs).

Διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος τύπος αντικαταθλιπτικών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός (κατά 16%) και η γέννα με καισαρική τομή (κατά 17%).

Από την άλλη, εντοπίστηκε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των SSRIs και του αυξημένου κινδύνου νεογνικών επιπλοκών.

Σύμφωνα με τον Άλαν Μπράουν, έναν εκ των βασικών συντακτών της νέας μελέτης, η συσχέτιση με το μειωμένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού δεν είχε παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν.

Η μελέτη βασίστηκε σε 845.345 γεννήσεις που καταγράφηκαν μεταξύ 1996 και 2010.

Δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν τόσο θετικές όσο και αρνητικές εκβάσεις αναφορικά με τη λήψη αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη, ο Δρ Μπράουν επισημαίνει πως «η απόφαση για τη χορήγηση ή μη της συγκεκριμένης αγωγής κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να βασίζεται στο ατομικό ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό της μητέρας».