ΦΑΡΜΑΚO

Κραυγή αγωνίας από τους Διαβητικούς: Όχι στο πλαφόν στην ινσουλίνη, όχι άλλες μειώσεις στα προνοιακά επιδόματα

Κραυγή αγωνίας για την επόμενη ημέρα της θεραπείας τους εκφράζουν τα άτομα με Διαβήτη μέσα από την Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), ζητώντας να μην τεθεί πλαφόν στις ποσότητες της ινσουλίνης, να μην αυξηθεί η συμμετοχή τους στα αντιδιαβητικά σκευάσματα αλλά και να μην μειωθεί περαιτέρω το προνοιακό επίδομα, καθώς οι Θεσμοί ζητούν περιορισμό κατά ένα δις ευρώ στην δαπάνη για κοινωνική πρόνοια, όπως αναφέρουν.

Κραυγή αγωνίας από τους Διαβητικούς: Όχι στο πλαφόν στην ινσουλίνη, όχι άλλες μειώσεις στα προνοιακά επιδόματα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) εκπροσωπεί την πλειοψηφία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλά "χτυπήματα" ως αποτέλεσμα άστοχων εκτιμήσεων και πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Δυστυχώς, όμως, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο και να κινδυνεύουν να βρεθούν σε κατάσταση εξαθλίωσης, μετρώντας την κάθε σταγόνα ινσουλίνης και χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης του διαβήτη!

Οι τροποποιήσεις στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) θα οδηγήσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη που είναι χρήστες αντλιών ινσουλίνης να αφαιρέσουν την αντλία τους και να επιστρέψουν σε διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης της πάθησής τους, με αμφίβολα και ίσως επικίνδυνα για την ίδια τους τη ζωή αποτελέσματα.

Η τιμή των καθετήρων ινσουλίνης, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ΕΚΠΥ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή αγοράς, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή κατά ποσοστό 50% των ατόμων με διαβήτη με μηνιαίο κόστος που θα ξεπερνά τα 100€ ανά χρήστη αντλίας έγχυσης ινσουλίνης. Μέσα σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, θα ήταν καταστροφικό το ίδιο το Υπουργείο να αποτρέπει τη χρήση νέων μεθόδων αντιμετώπισης του διαβήτη, που έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι προσφέρουν καλύτερη διαχείριση της πάθησης και αποφυγή των επίπονων για τον ασθενή και κοστοβόρων για το κράτος επιπλοκών του διαβήτη.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στην ποσότητα της ινσουλίνης που προμηθεύονται κάθε μήνα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άτομα που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας ή άτομα που έχουν ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης λόγω ινσουλινοαντίστασης να μην μπορούν να προμηθευτούν την απαραίτητη για τον οργανισμό τους ινσουλίνη. Ο Διαβήτης θα πρέπει σαν πάθηση να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, μιας και οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε ινσουλίνη διαφέρουν και δεν μπορούν, καλώς ή κακώς, να προσαρμοστούν στην ανάγκη του Υπουργείου για κάθε είδους περικοπές στην ορμόνη που κρατά στη ζωή τους ανθρώπους με διαβήτη.

Επιπλέον, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, εκτός από τη συμμετοχή τους κατά ποσοστό 10% στην ινσουλίνη, θα έρθουν πιθανότατα αντιμέτωπα και με την αύξηση της συμμετοχής τους σε αντιδιαβητικά δισκία. Ήδη παρατηρούνται φαινόμενα όπου τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, παραλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Η αύξηση αυτή στη συμμετοχή θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους να μην ακολουθούν την ενδεδειγμένη από το γιατρό τους αγωγή, με συνέπεια την αύξηση των επιπλοκών του διαβήτη και το θάνατο.

Ένα ακόμη πλήγμα για τα άνεργα και ανασφάλιστα ή ασφαλισμένα στην Πρόνοια άτομα με διαβήτη έρχεται, καθώς, σύμφωνα με τα δεδομένα της Τρόικας, πρέπει να περιοριστεί κατά 1 δις ευρώ η δαπάνη για κοινωνική πρόνοια. Αν η περικοπή είναι οριζόντια, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα περικοπή του επιδόματος πάνω από 60%. Το προνοιακό επίδομα θα φτάσει στα 150€ μηνιαίως (από 313€ που είναι σήμερα) και θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση ανθρώπους που δεν έχουν κανένα πόρο ζωής και έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απαιτήσεις ενός χρόνιου προβλήματος υγείας. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της με γνώμονα την αξιοπρέπεια των ατόμων με διαβήτη.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρά την οικονομική συγκυρία και τις δυσκολίες, τολμά για ακόμη μία φορά και συνεχίζει να διοργανώνει μεγάλες εκδηλώσεις προκειμένου να προσφέρει στα άτομα με διαβήτη κι όχι μόνο.

Έχοντας ως θεμελιώδη στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το διαβήτη, είτε είναι πάσχοντες είτε όχι, διοργανώνει και φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου, το «Διαβητικό» Χωριό στην Πάτρα στις 13-14-15/11/2015. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν workshops για εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη με άμεσο και ιδιαίτερα διαδραστικό τρόπο, στο ξενοδοχείο PATRA PALACE στις 13 Νοεμβρίου 2015 16:00 με 21:00, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, καθώς και υπαίθριες εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία Βασ. Γεωργίου στην Πάτρα στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2015 από τις 10:00 έως τις 17:00, όπως η διατροφή, η γυμναστική, ο παιδότοπος.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμη:

Ο νέος λειτουργικός & ασθενοκεντρικός Ενιαίος Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ