ΦΑΡΜΑΚO

Την Δευτέρα νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων - Στην τελική ευθεία οι διορθώσεις των 78 ενστάσεων

Την Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα και όχι σήμερα (εξαιτίας της απεργίας) θα συνεδριάσει η Επιτροπή Τιμών φαρμάκων το έργο της οποίας βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να εκδοθεί το δελτίο τιμών φαρμάκων.

Την Δευτέρα νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων - Στην τελική ευθεία οι διορθώσεις των 78 ενστάσεων

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Τα μέλη της Επιτροπής, αναμένεται να συνεδριάσουν για μία ακόμη φορά – ήδη την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασαν επί δύο ημέρες συνέχεια- προκειμένου να διορθώσουν λάθη με στόχο να εξαλειφθούν στρεβλώσεις και να εκδοθεί κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα το δελτίο τιμών φαρμάκων με υπογραφή του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού.

Συνολικά έχουν κατατεθεί 78 ενστάσεις από ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες με μέσο όρο 3 φάρμακα που απαιτούν διορθώσεις.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το δελτίο τιμών θα περιλαμβάνει μειώσεις στην πλειοψηφία του, αλλά και κάποιες διορθώσεις (με τιμές ελαφρά προς τα πάνω) για όσα φάρμακα είχαν αδικηθεί και κυκλοφορούσαν στην αγορά με λάθος τιμές.

Η γενική ανακοστολόγηση αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές του καινούριου χρόνου, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες.

Όσον αφορά το clawback της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, να σημειώσουμε ότι αυτό θα ισχύσει από το 2016 η υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί πιθανότατα εντός του Δεκεμβρίου, οι εκπρόσωποι πάντως της φαρμακοβιομηχανίας θα το προσβάλλουν δικαστικά.

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργείται η προστασία στα off patent και στα γενόσημα από τις επόμενες ανατιμολογήσεις. Κυκλοφόρησε ήδη το ΦΕΚ με την κατάργηση της προστασίας των τιμών σε off patent και γενόσημα που κυκλοφορούσαν με τιμές κάτω των 12 ευρώ και 7,8 ευρώ αντίστοιχα.

Το μέτρο αυτό, αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Ωστόσο όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με την εν λόγω ρύθμιση συντελείται οικονομικό έγκλημα σε βάρος της ελληνικής παραγωγής, οι τιμές στα παλιά δοκιμασμένα φάρμακα μειώνονται ται δραματικά, απορρυθμίζεται η αγορά, ενώ ένας υγιής κλάδος που προσφέρει στην οικονομία και την κοινωνία, στοχοποιείται για πολλοστή φορά και είναι έτοιμος για να αφανισθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Στο Ιράν και στις γειτονικές αγορές η ΠΕΦ, με προσδοκίες για στρατηγικές συνεργασίες

Βασίλης Πενταφράγκας (ΠΕΦ): Παράλογες οι απαιτήσεις των δανειστών για το φάρμακο

ΠΕΦ, ΣΦΕΕ και υπουργείο Υγείας θα συνδιαμορφώσουν τις υπουργικές αποφάσεις για το φάρμακο

Αποφασισμένοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη κατά των μέτρων για το φάρμακο οι φαρμακοβιομήχανοι

Το clawback που επεκτείνεται, η ευθύνη των διοικητών του ΕΣΥ και η αγωνία της φαρμακοβιομηχανίας

Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι έτοιμοι να παραδώσουν τα κλειδιά των μονάδων τους στους υπ. Οικονομικών & Υγείας

Επιστολή-γροθιά της ΠΕΦ στους 300 βουλευτές: Αποτρέψτε το οικονομικό έγκλημα σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας