ΦΑΡΜΑΚO

Clawback νοσοκομειακής δαπάνης: Επώδυνο μέτρο & για τους ασθενείς - Ο κλάδος ενημερώνει τον Τύπο

Το πόσο απασχολεί τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας το νέο μέτρο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση και τους Θεσμούς και που αφορά στο clawback νοσοκομειακής δαπάνης είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο.

Clawback νοσοκομειακής δαπάνης: Επώδυνο μέτρο & για τους ασθενείς - Ο κλάδος ενημερώνει τον Τύπο

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Την ίδια ώρα όμως, αναμένεται να απασχολήσει και να αποδειχθεί επώδυνο και για τους ασθενείς, όπως εκτιμούν Σύλλογοι Ασθενών αλλά και οι ίδιοι οι επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, καθώς η επιβολή πρόσθετων προϋπολογισμών στο νοσοκομειακό σύστημα ουσιαστικά καταδικάζει τους ασθενείς και δη τους χρονίως πάσχοντες.

Πρόκειται για έναν καινούργιο πονοκέφαλο για τον κλάδο, ενώ το μέτρο –το οποίο θα ισχύσει από το 2016– να σημειωθεί ότι δεν έχει υιοθετηθεί σε κανένα σύστημα υγείας στον κόσμο. Σύμφωνα με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποτελεί νεωτερισμό πρωτοφανή και επικίνδυνο τόσο από τη σκοπιά της πολιτικής υγείας όσο και από τη σκοπιά του νοσοκομειακού μάνατζμεντ.

Η κρισιμότητα της κατάστασης έχει ως αποτέλεσμα ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας να είναι σε αναβρασμό για ακόμη μία φορά, ενώ σήμερα οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών –μέλη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (18 τον αριθμό)– θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους του Τύπου, στα γραφεία του Επιμελητηρίου. Η παρουσίαση θα γίνει παρουσία του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Σίμου Αναστασόπουλου, του προέδρου της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Επιμελητηρίου κ. Hasseb Ahmad και του προέδρου του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλη Αποστολίδη.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Π. Αποστολίδης, σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο Βιοτεχνολογίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το clawback αποτελεί αιφνιδιαστική απόφαση που αποθαρρύνει τις νέες επενδύσεις. Μπλοκάρει τις αναπτυξιακές δυνατότητες του φαρμακευτικού κλάδου και στερεί από τους ασθενείς θεραπευτικές δυνατότητες.

Τα μέλη του ΣΦΕΕ αναφέρουν ότι «φάρμακα που προσφέρουν εθελοντικές εκπτώσεις ή φάρμακα που η συνταγογράφησή τους βασίζεται σε μητρώο ασθενών θα πρέπει να εξαιρεθούν από το clawback», ενώ στην συνέχεια θέτουν τα εξής ερωτήματα αναφορικά με το μέτρο:

1. Ποιες κατηγορίες περιλαμβάνει το όριο δαπανών δημοσίων νοσοκομείων 570 εκ. για το 2016 και κατ’ επέκταση τα όρια που έχουν θεσπιστεί με τον Νόμο για τα άλλα έτη;

2. Χρειάζεται διευκρίνιση για το πού συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη για τους απόρους και για τους ανασφάλιστους και το ύψος αυτής.

3. Έχει προβλεφθεί η δαπάνη για πρόσφυγες, η οποία αναμένεται να αυξηθεί;

4. Τα ΚΕΝ περιλαμβάνουν και το κόστος φαρμακευτικής δαπάνης. Με το μέτρο του ορίου της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, θα έχουμε διπλό περιορισμό στον προϋπολογισμό των φαρμάκων;

5. Αν έχουμε προϋπολογισμό για τα ΚΕΝ, που περιλαμβάνουν όλα τα κέντρα κόστους, γιατί να έχουμε ξεχωριστό για το νοσοκομειακό φάρμακο;

6. Πώς προβλέπεται να αντιμετωπιστεί η κατάσταση παραγγελιών των νοσοκομείων όταν υπερβούν τον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι προκειμένου να παραγγείλουν χρειάζεται προηγούμενη έγκριση δαπάνης (ΑΔΑ) από το Υπουργείο;

Διαβάστε ακόμη:

Πουθενά στον κόσμο δεν έχει υιοθετηθεί clawback νοσοκομειακής δαπάνης - Σε αναβρασμό η φαρμακοβιομηχανία