ΦΑΡΜΑΚO

Να διορθωθούν άμεσα τα τεχνικά λάθη από το δελτίο τιμών φαρμάκων ζητά η φαρμακοβιομηχανία

Την ανάγκη να διορθωθούν άμεσα ορισμένα τεχνικά λάθη σε ακριβά φάρμακα, τονίζουν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, με αφορμή το δελτίο τιμών φαρμάκων που αναρτήθηκε την Δευτέρα το βράδυ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Να διορθωθούν άμεσα τα τεχνικά λάθη από το δελτίο τιμών φαρμάκων ζητά η φαρμακοβιομηχανία

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Πρόκειται για ειδικά φάρμακα που κοστίζουν πάνω από 200 ευρώ και τα λάθη βασίζονται στον συντελεστή απομείωσης, δηλαδή στον υπολογισμό από την χονδρική στην λιανική τιμή. Το γεγονός αυτό σημαίνει για την φαρμακοβιομηχανία επιβάρυνση της τάξης του 3%, ωστόσο να επαναλάβουμε ότι πρόκειται για μικρής κλίμακας λάθη. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να διορθωθούν, διότι εάν το δελτίο τιμών κυκλοφορήσει με τις τιμές αυτές, θα σημάνει δυσλειτουργία της αγοράς. Επιπλέον, ένα λάθος σε πρωτότυπο σκεύασμα είναι λογικό να παρασύρει και το γενόσημό του στην κοστολόγηση.

Να τονίσουμε ότι η γενική ανακοστολόγηση αφορά 9.370 κωδικούς, ωστόσο στην πρώτη ανακοστολόγηση που δημοσίευσε ο ΕΟΦ για διαβούλευση τα σκευάσματα ανέρχονταν σε 9.433.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν ακόμη πως το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ορίσει πότε το δελτίο τιμών θα τεθεί σε ισχύ, διότι δεν αναφέρεται.

Εν τω μεταξύ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων πραγματοποιεί σήμερα στις 11 στην Αίγλη Ζαππείου, έκτακτη Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την έκδοση των Δελτίων Τιμών Φαρμάκων, όπως αναφέρει.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η αγορά ολόκληρη πιέζει εναγωνίως να εκδοθεί δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο εκκρεμεί από τον περασμένο Ιανουάριο. Προκειμένου δε να εκδοθεί το δελτίο τιμών, τα μέλη της Επιτροπής πραγματοποίησαν μαραθώνιες συνεδριάσεις το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να διορθώσουν λάθη από πολλές ενστάσεις που είχαν υποβάλει οι φαρμακοβιομηχανίες. Παρόλα αυτά, ορισμένα τεχνικά λάθη επιμένουν ακόμη να υφίστανται.

Διαβάστε ακόμη:

Επιτέλους νέο δελτίο τιμών φαρμάκων - Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπ. Υγείας

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπ. Υγείας τα δύο δελτία τιμών για νέα φάρμακα