ΦΑΡΜΑΚO

Πράσινο φως Καρόνε στον ΣΦΕΕ, για διαπραγμάτευση φαρμακοβιομηχανίας με την κυβέρνηση

Πράσινο φως στους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ έδωσε χθες τελικά ο επικεφαλής της τρόικας σε θέματα φαρμάκου Τζουζέπε Καρόνε από τις Βρυξέλλες, να διαπραγματευτεί η φαρμακοβιομηχανία με την ελληνική κυβέρνηση το πως θα πετύχουν τους μνημονιακούς στόχους στο θέμα του νοσοκομειακού clawback και του φαρμάκου γενικότερα.

Πράσινο φως Καρόνε στον ΣΦΕΕ, για διαπραγμάτευση φαρμακοβιομηχανίας με την κυβέρνηση

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Οι στόχοι σε κάθε περίπτωση, είναι μη διαπραγματεύσιμοι, ανέφερε στο onMed ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης αμέσως μετά την συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα των δανειστών, ωστόσο το πώς θα φθάσουμε εκεί και πως θα υλοποιηθούν αυτοί, είναι καθαρά θέμα δικό μας. Αυτό, θα το διαπραγματευτεί η φαρμακοβιομηχανία με την κυβέρνηση και ειδικότερα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Έτσι, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ θα αποστείλουν αύριο στον κ. Καρόνε ένα πλαίσιο με όλες τις προτάσεις τους, πλαίσιο, το οποίο θα κοινοποιήσουν και στην ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, την Τετάρτη ο ΣΦΕΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να θέσουν τα θέματα αυτά επί τάπητος.

Φυσικά ο επικεφαλής της τρόικας σε θέματα φαρμάκου Τζουζέπε Καρόνε δεν έκρυψε το γεγονός ότι είναι επιφυλακτικός με την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ κατάφεραν με την σοβαρότητα και την επάρκεια των προτάσεών τους, να πείσουν τον ισχυρό άνδρα, ότι ήρθε η ώρα να διαπραγματευτούν οι ίδιοι με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για τα δικά τους ζητήματα.

Μεταξύ των προτάσεων που θα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο που θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ- πρωτοβουλία που στηρίζεται αναφανδόν και από την ΠΕΦ- είναι μία σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να ξεφύγει ο κλάδος από την διαρκή στοχοποίηση, όπως διαγωνισμοί στα νοσοκομεία, δημιουργία Μητρώων ασθενών, Πρωτόκολλα, Σύνδεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με όλο το σύστημα και Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. «Ήρθε η ώρα να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν μέτρα, ώστε να ξεφύγουμε από το διαρκές και οδυνηρό γαϊτανάκι των μειώσεων των τιμών», τονίζει ο κ. Αποστολίδης.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναφέρει ακόμη, ότι ένα σημαντικό στοιχείο, που αναμένεται να μας βοηθήσει εφέτος γενικότερα, είναι το γεγονός, ότι από την 1η Ιανουαρίου, την Προεδρία της ΕΕ έχει αναλάβει η Ολλανδία, η οποία αναμένεται να δώσει μεγάλη έμφαση στο φάρμακο και στην υγεία.

Διαβάστε ακόμη:

Κρίσιμη συνάντηση Καρόνε - ΣΦΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες, για το νοσοκομειακό clawback

Η Γ.Γ. Βιομηχανίας παραγγέλνει μελέτη για τις προοπτικές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Πρόταση για Σύμφωνο Συνεργασίας κυβέρνησης & βιομηχανίας θα θέσει ο ΣΦΕΕ στον Καρόνε στις 11 Ιανουαρίου