ΦΑΡΜΑΚO

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Λουράντος, με τα στοιχεία για τις ελλείψεις φαρμάκων

Την πόρτα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη, θα διαβεί σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων, Λουράντος, προκειμένου να καταθέσει τον φάκελο με τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν στις ελλείψεις φαρμάκων. 

Στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Λουράντος, με τα στοιχεία για τις ελλείψεις φαρμάκων

Να σημειωθεί, ότι η διοίκηση του ΕΟΦ προχώρησε την παρασμένη Πέμπτη, στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 28 φαρμακευτικών σκευασμάτων, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, όπως αναφέρει.

Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση του ΕΟΦ αρχικά είχε αμφισβητήσει την λίστα με τις ελλείψεις (τόσο των φαρμακοποιών, όσο και την λίστα που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές) αλλά τελικά αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι έτσι ήταν τα πράγματα και να λάβει θέση για τις ελλείψεις.

Αυτό που παρατηρεί κάποιος βλέποντας την λίστα με τις ελλείψεις, είναι πως τα περισσότερα φάρμακα είναι blockbuster (θεραπείες πρώτης γραμμής) και προέρχονται από πολυεθνικές εταιρείες.

Στην απόφαση για προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 28 φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα, μετά από έγκρισή του για έκτακτη εισαγωγή ή κατ' εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.

Ο ΕΟΦ τονίζει ότι η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία), σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη, επισημαίνοντας ότι ή μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Η απόφαση προσωρινής απαγόρευσης εφαρμόζεται άμεσα και κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, στην επίδοση εξωδίκου διαμαρτυρίας στις 8 Απριλίου, προς την εταιρεία AMGEN Ελλάς ΕΠΕ αναφορικά με το θέμα της έλλειψης του φαρμάκου Prolia προχώρησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Το εξώδικο κοινοποιήθηκε ήδη, στον υπουργό Υγείας, στον ΕΟΦ στον ΣΦΕΕ, στην ΟΣΦΕ και στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων.

Διαβάστε ακόμη:

Ο ΕΟΦ απαγορεύει τις Παράλληλες Εξαγωγές 28 φαρμάκων - Στον Εισαγγελέα ο ΠΦΣ & εξώδικο σε φαρμακευτική