ΦΑΡΜΑΚO

Το ελληνικό φάρμακο μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου πλαισίου για τηφαρμακευτική πολιτική, καθώς η συζήτηση του υπουργείου Υγείας με την τρόικαβρίσκεται σε εξέλιξη.
Το ελληνικό φάρμακο μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος

Παρέμβαση της ΠΕΦ ενόψει του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική πολιτική

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου πλαισίου για τηφαρμακευτική πολιτική, καθώς η συζήτηση του υπουργείου Υγείας με την τρόικαβρίσκεται σε εξέλιξη. Η συνολική νέα στρατηγική αναμένεται να παρουσιαστεί τηνερχόμενη εβδομάδα, η οποία και θα αποτυπώνεται στο σχετικό επικείμενονομοσχέδιο. Διακηρυγμένοι στόχοι για την τρόικα αποτελούν η μείωση τηςφαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ για το 2014 και η αύξηση της χρήσης τωνγενόσημων στο 60% μέχρι το τέλος του έτους.

Με βάση τη συνεχιζόμενη συζήτηση, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας(ΠΕΦ) παρεμβαίνει τονίζοντας ορισμένες σημαντικές πλευρές του ζητήματος καιδίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν τεθεί και από μερίδα του Τύπου, όπωςγια παράδειγμα σχετικά με τις «σκανδαλώδεις» υψηλές τιμές των ελληνικώνφαρμάκων.

Η ΠΕΦ τονίζει ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δέχεται τα τελευταία χρόνιασυνεχή χτυπήματα από συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα -κυρίως του εξωτερικού-που επιμένουν στη δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της πολιτικήςηγεσίας και της κοινής γνώμης, συνδέοντας το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνηςαποκλειστικά με τις τιμές των ελληνικών φαρμάκων. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, ταελληνικά φάρμακα έχουν σήμερα μόλις το 18% της αγοράς, με τη μέση τιμή τους ναείναι υποπολλαπλάσια από την αντίστοιχη μέση τιμή των εισαγομένωνφαρμάκων.

«Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους», η ΠΕΦ διευκρινίζει: «τα πρωτότυπαφάρμακα τιμολογούνται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης(επίπεδα Ρουμανίας-Βουλγαρίας- Εσθονίας). Τα γενόσημα τιμολογούνται στο 40% της(πολύ χαμηλής πλέον) τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων. Στις τιμές αυτές θα πρέπεινα συνυπολογιστούν, αφενός τα διάφορα εξωφρενικά rebate και clawback που επιβάλλονται με μόνο σκοπό να επιτευχθούνοι αυθαίρετοι μνημονιακοί στόχοι και αφετέρου οι σημαντικές ζημίες τωνφαρμακοβιομηχανιών που υποχρεώθηκαν να παραλάβουν ομόλογα για την αποπληρωμήτων χρεών των νοσοκομείων, τα οποία εν συνεχεία κουρεύτηκαν. Αυτοί λοιπόν πουθεωρούν ότι η πολυσυζητημένη διείσδυση των γενοσήμων θα επέλθει μέσω περαιτέρωμείωσης των τιμών τους, ας είναι έτοιμοι για μια πολιτική γενοσήμων χωρίςγενόσημα στην αγορά».

Όσον αφορά στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, «παρά τις τρομακτικές πιέσειςπου δέχεται, εξακολουθεί να παραμένει στη χώρα». Ενισχύει σημαντικά την εθνική οικονομία, καθώς η συμβολή της στο ΑΕΠανέρχεται σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα δε φορολογικά έσοδα από την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων ανέρχονται σε 147εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εργάζονταιπερισσότεροι από 10.000 Έλληνες, με τη συνολική επίδραση στην απασχόληση από τηδραστηριότητα του κλάδου παραγωγής φαρμάκων να ξεπερνά τις 53.000 θέσειςεργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ.

Επίσης, η ΠΕΦ τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται κάθε δυνατήπροσπάθεια ώστε να μειωθεί η δαπάνη χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγείακαι χωρίς να επιβαρυνθούν οι ασθενείς. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουναπορροφήσει συσσωρευμένες ζημίες, έχουν διατηρήσει το σύνολο των θέσεωνεργασίας και εξακολουθούν να παράγουν και να φορολογούνται στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα και ασφάλεια των ελληνικών φαρμάκων, η ΠΕΦπαραπέμπει στο λόγο εκατομμυρίων ασθενών σε όλο τον κόσμο, που σήμεραεμπιστεύονται το λογότυπο «made in Greece», το οποίο με«υπερηφάνεια σφραγίζει σε κάθε συσκευασία που εξάγει» η ελληνικήφαρμακοβιομηχανία.

«Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια που αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα καισημασία της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής, καθώς θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότιτο ελληνικό φάρμακο αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. ΗΕλληνική Φαρμακοβιομηχανία μένει και επενδύει στην Ελλάδα!», καταλήγει ηανακοίνωση της ΠΕΦ.