ΦΑΡΜΑΚO

Μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και θέσεις εργασίας από τα ΜΥΣΗΦΑ

Kεντρικό στοιχείο της νέας στρατηγικής τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διασφάλιση της προάσπισης αφενός τηςατομικής υγείας αφετέρου της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίωνσυστημάτων υγείας, αποτελεί  η αυτοθεραπεία.

Σε μία εποχή που οι πόροι – δημόσιοι και ιδιωτικοί- συρρικνώνονταιεπικίνδυνα, η αυτοθεραπεία, έρχεται ως μία σοβαρή απάντηση στο πρόβλημα της χρηματοδότησηςτων συστημάτων υγείας, δίνοντας ταυτόχρονα αξιόπιστες λύσεις στον ασθενή.
Μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και θέσεις εργασίας από τα ΜΥΣΗΦΑ

Kεντρικό στοιχείο της νέας στρατηγικής τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διασφάλιση της προάσπισης αφενός τηςατομικής υγείας αφετέρου της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίωνσυστημάτων υγείας, αποτελεί η αυτοθεραπεία.

Σε μία εποχή που οι πόροι – δημόσιοι και ιδιωτικοί- συρρικνώνονταιεπικίνδυνα, η αυτοθεραπεία, έρχεται ως μία σοβαρή απάντηση στο πρόβλημα της χρηματοδότησηςτων συστημάτων υγείας, δίνοντας ταυτόχρονα αξιόπιστες λύσεις στον ασθενή.

Το διεθνές ινστιτούτο IMS Health εκτιμά μάλιστα, ότι αν μεταβληθεί το υπάρχοναναχρονιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και ξεκινήσει άμεσα η διαδικασίαπλήρους απελευθέρωσης της διατίμησής τους, θα διπλασιαστεί το μέγεθος τηςαγοράς από 260 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012 σε περισσότερα από 470 εκατ. ευρώ το2017 (τιμές χονδρικής), ενώ σε τιμές λιανικής το όφελος θα αγγίξει τα 650 εκατ.ευρώ. Την ίδια ώρα, θα τονωθεί και η αγορά εργασίας, στοιχείο ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού η χώρα μας αιμορραγεί από την αυξανόμενη ανεργία.

Η Ελλάδα, εντούτοις, παραμένει ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στηνπροώθηση της αυτοθεραπείας, παρά τα πολλαπλά οφέλη της, τα οποία θα μπορούσαννα καλύψουν τις ανάγκες, να περιορίσουν τις ελλείψεις και να διορθώσουν τιςυπάρχουσες αστοχίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Η αυτοθεραπεία περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δράσεις που οι άνθρωποιυλοποιούν προκειμένου να διατηρήσουν καλή φυσική και ψυχική υγεία ή ναεπαναφέρουν την υγεία και την ευημερία τους μετά από κάποια ασθένεια, όπως γιαπαράδειγμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αντιμετώπισησυμπτωμάτων κρυολογήματος και την ανακούφιση από τον πόνο. Με την προώθηση τηςαυτοθεραπείας διευκολύνεται ο ασθενής στην προσπάθειά του να διατηρήσει τοεπίπεδο της υγείας και της ευεξίας του μέσω της θεραπείας ήπιων ασθενειών καιτης πρόληψης σοβαρότερων. Παράλληλα, αποσυμφορείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας καιελευθερώνεται χρόνος από το ιατρικό προσωπικό, ο οποίος θα μπορούσε ναδιοχετευθεί σε επείγοντα και σοβαρά περιστατικά, όπου υπάρχει μεγαλύτερηανάγκη.

Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. κινητήριος μοχλός τηςαυτοθεραπείας

Κινητήριος μοχλός της αυτοθεραπείας για την πρόληψη και αντιμετώπισηασθενειών είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ). Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναιαπολύτως ασφαλή φαρμακευτικά σκευάσματα μη αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία,τα οποία λόγω της σύνθεσης και του σκοπού τους έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ γιαχρήση, χωρίς να είναι απαραίτητη η συνταγογράφηση ιατρού.

Εξορθολογισμός των δαπανών τουσυστήματος υγείας

Όπως προκύπτει από τη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τηναυτοθεραπεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη (2012), η προώθηση της αυτοθεραπείας μέσω τηςεξάπλωσης της χρήσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα ελαφρύνει τη δαπάνη των ασφαλιστικώνταμείων, καθώς ως μη αποζημιούμενα σκευάσματα, δεν την επιβαρύνουν. Επιπλέον,αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα της χρήσης τους, η πρόληψη και η θεραπεία, συντελείστη μείωση των περιττών διαδικαστικών ιατρικών επισκέψεων (π.χ. αποκλειστικά γιασυνταγογράφηση), διευκολύνοντας τους ασθενείς, οι οποίοι εξοικονομούν χρόνο καιχρήμα από την ελαχιστοποίηση των απαιτούμενων μετακινήσεων.

Παράλληλα, με την ανάπτυξη της αυτοθεραπείας απελευθερώνονται πολύτιμεςεργατοώρες για το ιατρικό προσωπικό, οι οποίες διαφορετικά καταναλίσκονται σεεπισκέψεις ρουτίνας και γραφειοκρατικά διαδικαστικά ζητήματα. Το δημόσιοσύστημα υγείας θα είναι πλέον σε θέση να διοχετεύσει περισσότερους πόρους, καιοι ιατροί να αφιερώσουν το χρόνο τους, στην περίθαλψη σοβαρών περιστατικών,προσφέροντας αποτελεσματικότερα τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, εκεί όπουπραγματικά είναι απαραίτητη η συμβολή τους.

Τα οφέλη της αυτοθεραπείας λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση απομακρυσμένωννησιών και δυσπρόσιτων περιοχών, όπου η αδυναμία κάλυψης έστω και απλών ιατρικώναναγκών στο πλαίσιο του ΕΣΥ είναι ιδιαιτέρως συχνό φαινόμενο.

Οφέλη και για την οικονομικήανάπτυξη

Σε μία εποχή οικονομικής δυσπραγίας, η οποία είναι πλέον αισθητή και στοντομέα της υγείας, η προώθηση της αυτοθεραπείας μέσω της χρήσης ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. καιτου εμπλουτισμού του υφιστάμενου καταλόγου μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο στοδιαφαινόμενο αδιέξοδο της επιβεβλημένης λιτότητας, συμβάλλοντας στον εξορθολογισμότης φαρμακευτικής δαπάνης και προσφέροντας κίνητρα οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη σχετική συγκριτική μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείαςγια την αυτοθεραπεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η ενδεχόμενη επέκταση τουκαταλόγου ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. με φάρμακα πουπεριλαμβάνονται στους αντίστοιχους καταλόγους 7 τουλάχιστον κρατών μελών της ΕΕδύναται να εξοικονομήσει περισσότερα από €150 εκατ. από την κοινωνική ασφάλιση.Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα επιφέρει κέρδος παραγωγικότητας περίπου €80 εκατ.,καθώς πολλές από τις επισκέψεις σε ιατρούς γίνονται στο ωράριο εργασίας τωνεργαζόμενων, οι οποίοι λαμβάνουν άδεια για αυτό το λόγο.

Παράγοντες της αγοράςεπισημαίνουν ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, αίρονται τα υφιστάμενα αντικίνητρα μεάμεσο αποτέλεσμα την αναθέρμανση του ανταγωνισμού στην αγορά, ο οποίος θαδημιουργήσει ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, ενισχύοντας το ενδιαφέρον τωνφαρμακευτικών εταιριών για εισαγωγή νέων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά καιπαραγωγικές επενδύσεις στον κλάδο των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

Η διεύρυνση της αγοράς ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και η ανάπτυξη της φαρμακευτικήςεπιχειρηματικότητας που θα επιφέρει η πλήρης απελευθέρωση της διατίμησής τους, όπωςυποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της υγείας, θα ενδυναμώσουν ποικιλοτρόπως τηνυφιστάμενη αλυσίδα αξίας του φαρμακευτικού κλάδου, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων,έως και 1500 νέες θέσεις εργασίας.

Με την ελληνική οικονομία να διανύει τον έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης, οκοινωνικός ιστός έχει οδηγηθεί στα όρια της αντοχής του. Η προώθηση τηςαυτοθεραπείας μέσω της διεύρυνσης της χρήσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν αποτελεί μονάχα μέσογια τον εκσυγχρονισμό και τη στήριξη του συστήματος υγείας. Προσφέρει,επιπρόσθετα, σημαντική ανακούφιση από τις περιττές ιατρικές δαπάνες πουβαρύνουν τους πολίτες, συμβάλλοντας παράλληλα ουσιαστικά στηνεπιδίωξη του ευ ζην.