ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ: Κάλεσμα στήριξης του ελληνικού φαρμάκου

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ατμομηχανή της ελληνικής παραγωγής, συμβάλλει περισσότερο στο ΑΕΠ της χώρας από ό,τι ο τουρισμός ή η ναυτιλία.
ΠΕΦ: Κάλεσμα στήριξης του ελληνικού φαρμάκου

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ατμομηχανή της ελληνικής παραγωγής, συμβάλλει περισσότερο στο ΑΕΠ της χώρας από ό,τι ο τουρισμός ή η ναυτιλία.


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας για τη στήριξη του ελληνικού φαρμάκου. Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο θέατρο Badminton, ήταν ένα ευρύ κάλεσμα στους εργαζόμενους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά και στους πολίτες να στηρίξουν με συντονισμένη προσπάθεια το κοινωνικό αυτό αγαθό και την ελληνική παραγωγή. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα καμπάνια για την προώθηση του ελληνικού φαρμάκου.

Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ το «παρών» έδωσαν βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλοι θεσμικοί παράγοντες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΠΕΦ και ευχήθηκε να βρει ανταπόκριση από τους κυβερνώντες, όπως δήλωσε στο newsbomb.gr.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, μέσω του εκπροσώπου του, ο οποίος τόνισε τη συμβολή της ΠΕΦ στη δημιουργία του κέντρου διανομής φαρμάκων σε ανασφάλιστους πολίτες στο Χαλάνδρι, μια πρωτοβουλία που θα πρόκειται να επεκταθεί.

Στη συνέχεια, στο βήμα κλήθηκαν από την οικοδέσποινα της εκδήλωσης, Εύα Καϊλή, εκπρόσωποι των κομμάτων.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Νίκος Πολύζος τόνισε ότι χρειάζεται μια συνολική στρατηγική στήριξης στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και εξέφρασε την ελπίδα η μεγάλη προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Υγείας να καταλήξει σε καλά αποτελέσματα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, σημείωσε ότι η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο με άξονα δημοσιονομικά κριτήρια. Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ κριτήριο πρέπει να είναι οι κοινωνικές ανάγκες, η ισότιμη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο, για την ανάπτυξη του οποίου πρέπει να διασφαλίζονται επιστημονικά κριτήρια και όχι τιμής, η ενίσχυση του ΕΟΦ ώστε να γίνονται ποιοτικοί έλεγχοι.

Τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκπροσώπησε ο βουλευτής Παναγιώτης Μελάς. Ο κ. Μελάς τόνισε ότι με δεδομένο ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει συμβάλει στην ποιότητα της υγείας αλλά και στην ελληνική οικονομία, επιβάλλεται να στηριχτεί περισσότερο. Τάχθηκε ευθέως κατά της συνταγογράφησης μόνο με βάση τη δραστική ουσία και υποστήριξε ότι ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφεί με την εμπορική ονομασία, καθώς γνωρίζει εξατομικευμένα τις περιπτώσεις των ασθενών του. Στο θέμα των γενόσημων τόνισε ότι πρέπει να στηριχτούν τα ελληνικά, ποιοτικά και ελεγμένα γενόσημα, και όχι τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, που πολλές φορές αποδεικνύονται επιβλαβή για την υγεία.

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνα Μάρκου, σημείωσε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με τις θέσεις εργασίας που προσφέρει, την καινοτομία και την έρευνα, αποτελεί μοντέλο για την ελληνική παραγωγή και θα πρέπει, με τη συνδρομή του κράτους, να συνεχίσει να συμβάλει στο ΑΕΠ. Αναφορικά με τα ελληνική γενόσημα τόνισε ότι είναι 100% ασφαλή, αξιόπιστα και διεθνώς ανταγωνιστικά.

Στο βήμα στη συνέχεια ανέβηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι η τρόικα επιβεβαίωσε πως στην επόμενη ανακοστολόγηση θα διαμορφωθεί η τιμή αναδρομικά για τα φάρμακα που έχει λήξει το πατέντο τους από 1/1/2012, στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκών Ένωσης Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η τιμή των off patent φαρμάκων μειώνεται στα επίπεδα των γενόσημων. Ωστόσο, η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας που παρουσιάστηκε ως θετική εξέλιξη, ενέχει ένα παράδοξο: πώς είναι δυνατόν πρωτότυπα φάρμακα που απλά έχει λήξει το πατέντο τους να κοστολογούνται όπως τα γενόσημα, τη στιγμή που έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κόστος παραγωγής από τα δεύτερα.

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα ελληνικά γενόσημα και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με στόχο να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα ώστε η τιμολόγηση στην Ελλάδα να παίζει πλέον πολύ μικρό ρόλο. Στην κατεύθυνση αυτή δεσμεύθηκε να στηρίξει με κάθε τρόπο την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Στο θέμα της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι σε διαπραγμάτευση με την τρόικα η εμπορική ονομασία, πώς δηλαδή θα μπει μία διάκριση ώστε ο γιατρός να μπορεί να επιλέγει ελληνικό γενόσημο.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «όταν λήξει η θητεία του στο υπουργείο Υγείας, θα έχει πουλήσει –μέσω των ελληνικών επιχειρήσεων φαρμάκου- περισσότερα ελληνικά γενόσημα από όσα βιβλία έχει πουλήσει στη ζωή του».

Τον υπουργό Υγείας στο βήμα ακολούθησε ο πρόεδρος της ΠΕΦ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της DEMO, Δημήτρης Δέμος, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για την πιο σημαντική εκδήλωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μέχρι σήμερα. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή από το ξεκίνημα της ελληνικής παραγωγής φαρμάκων τη δεκαετία του 1950 από κάποιους πρωτοπόρους φαρμακοποιούς, σημείωσε ότι τα ελληνικά φάρμακα έφτασαν να παράγονται με τα υψηλότερα στάνταρντς παγκοσμίως.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία τη δεκαετία 2000-2010 η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στους κλάδους παραγωγής στην Ευρωπαϊκής Ένωση. Σύμφωνα με την έκθεση, αποτελεί το 10% της συνολικής μεταποίησης της χώρας και συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό σαν συνεισφορά φαρμάκου σε ΑΕΠ χώρας, μετά τη Δανία και τη Σλοβενία. Προσφέρει πάνω από 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και εκτιμάται ότι για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ.

Ο κ. Δέμος τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι η ατμομηχανή της ελληνικής παραγωγής, καθώς συμβάλλει στο ΑΕΠ περισσότερο από ό,τι ο τουρισμός, η πολυδιαφημισμένη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ή η ναυτιλία. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο πολλαπλασιαστής ανάπτυξης στο ΑΕΠ είναι 3,4, πολύ υψηλότερος και από τον τομέα του τουρισμού και από τον τομέα της ναυτιλίας.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν επενδύσεις 355 εκατομμυρίων ευρώ για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, εκτός της δαπάνης για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Επίσης, μέσα στο 2014 αναμένονται να γίνουν επενδύσεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τις πιέσεις της τρόικας στον τομέα του φαρμάκου, υποστήριξε ότι πρόκειται για στρατηγική τοποθέτηση. Για να είναι ελεύθερη μία χώρα, τόνισε, πρέπει να είναι αυτάρκης σε τρεις βασικούς τομείς: την ενέργεια, τα τρόφιμα και το φάρμακο. Με την εξάρτηση της χώρας να είναι γεγονός για τους δύο πρώτους, τώρα επιχειρείται να πληγεί ο τρίτος πυλώνας.

Τόνισε ότι αν συνεχιστεί η πολιτική άκριτης μείωσης των τιμών, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία αγορά χωρίς ελληνικό φάρμακο.

Στηλίτευσε την επιμονή της τρόικας για συνταγογράφηση μόνο με βάση τη δραστική ουσία και υποστήριξε την επώνυμη συνταγογράφηση φαρμάκων. Επίσης, έθιξε το θέμα των διαγωνισμών στα δημόσια νοσοκομεία και πώς κερδίζουν συνεχώς έδαφος ξένες πολυεθνικές. Με αποκλειστικό κριτήριο την τιμή, ανέφερε χαρακτηριστικά, ξένες εταιρείες έχουν κερδίσει διαγωνισμούς με διαφορά από ελληνικές μόλις τριών ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, οι εταιρείες αυτές δεν είχαν εξαγάγει ποτέ πριν φάρμακα στην Ελλάδα.

Τέλος, κάλεσε πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, να γίνουν πρεσβευτές του ελληνικού φαρμάκου, «να αγωνιστούμε όλοι μαζί» για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, «να απαιτήσουμε το φάρμακο να είναι ελληνικό», για την ανάπτυξη της χώρας, που θα οδηγήσει και στην έξοδο από τα μνημόνια.

Επίσης, προανήγγειλε μία νέα δράση της ΠΕΦ σε συνεργασία με την Ένωση Πολυτέκνων Ελλάδας, για τη διάθεση φαρμάκων σε πολύτεκνες οικογένειες.

Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της ELPEN, υποστήριξε ότι η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε με «χαράτσια», όπως το rebate και το claw back. Τόνισε ότι την ώρα που άλλες βιομηχανίες παίρνουν τα εργοστάσιά τους στο εξωτερικό, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διατηρεί τις παραγωγικές της δυνάμεις στην Ελλάδα.

Στο βήμα ακολούθησε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, εκπροσωπώντας τη ΒΙΑΝΕΞ, ο οποίος μίλησε για τη μάστιγα της ανεργίας που απασχολεί όλους και προκάλεσε τις ενθουσιωδεις επευφημίες του κοινού (διαβάστε την παρέμβαση του κ. Γιαννακόπουλου).

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΦ, Βασίλειος Κάτσος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PHARMATHEN, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μεταδώσουν ένα δυνατό μήνυμα στήριξης του ελληνικού φαρμάκου, ώστε «να έχουμε την Ελλάδα που μας αξίζει».

Την εκδήλωση έκλεισε ο Νικόλαος Μπουφίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΕΦ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΕΝΝΕΤΤ, με την παρουσίαση της διαφημιστικής καμπάνιας για το ελληνικό φάρμακο, που πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Η καμπάνια περιλαμβάνει έντυπο ενημερωτικό υλικό, που θα διανεμηθεί σε όλη την Ελλάδα σε γιατρούς και νοσοκομεία. Επίσης, θα υπάρξουν καταχωρήσεις σε εφημερίδες, όπως και προβολή στο Διαδίκτυο. Για δύο μήνες θα προβάλλονται από την τηλεόραση τέσσερα διαφημιστικά μηνύματα, με θέμα έκαστο την ποιότητα, την καινοτομία, την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Επίσης, καθιερώνεται ειδικό σύμβολο στις συσκευασίες που θα σηματοδοτεί τα φάρμακα ελληνικής παραγωγής.

Τα μήνυμα της ΠΕΦ «να γίνουμε όλοι πρεσβευτές του ελληνικού φαρμάκου» βρήκε θετική ανταπόκριση από τους περίπου 3.000, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, κυρίως εργαζόμενους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_HQj9wQcmU4