ΦΑΡΜΑΚO

Κάρτα για την άσκηση επαγγέλματος στην Ε.Ε. για γιατρούς, φαρμακοποιούς

Την «ηλεκτρονική κάρτα επαγγελματικών προσόντων» ενέκρινε τηνΤρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και της άσκησης του επαγγέλματος σε άλλα κράτη -μέλη της ΕΕ για γιατρούς, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες.
Κάρτα για την άσκηση επαγγέλματος στην Ε.Ε. για γιατρούς, φαρμακοποιούς

Την «ηλεκτρονική κάρτα επαγγελματικών προσόντων» ενέκρινε τηνΤρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και της άσκησης του επαγγέλματος σε άλλα κράτη -μέλη της ΕΕ για γιατρούς, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες.

Παράλληλα όμως, η Ευρωβουλή υιοθέτησε «μηχανισμόπροειδοποίησης» που θα αποτρέπει την επαγγελματική εγκατάσταση στο εξωτερικό σεόσους τους έχει στερηθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος στη χώρα τους. Πρόκειταιγια κοινοτική οδηγία που μετά τη υπερψήφισή της από την Ολομέλεια τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις εγκριθεί από το ΣυμβούλιοΥπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ταυτότητες θα χορηγούνται από το κράτος-μέλος προέλευσηςόταν πρόκειται για σύντομες περιόδους εργασίας στο εξωτερικό και από τοκράτος-μέλος υποδοχής, εφόσον η άσκηση του επαγγέλματος πρόκειται να μεταφερθείεκεί.

Το σύστημα θα βασίζεται στο ήδη υπάρχον σύστημα ηλεκτρονικήςανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διοικήσεων των κρατών-μελών. Εκτιμάται ότι θακαταστεί ταχύτερη και ευκολότερη η διαδικασία της πιστοποίησης, καθώς οιεπαγγελματίες θα μπορούν πλέον να απευθύνονται στη χώρα τους για την αναγνώρισητων επαγγελματικών προσόντων τους και όχι στο κράτος υποδοχής, όπως ίσχυε έωςτώρα. Αν οι αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αίτημα για αναγνώριση εντόςτων χρονικών ορίων που τίθενται από την οδηγία, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ωςσιωπηλή αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.


Ο μηχανισμός προειδοποίησης

Σχετικά με το μηχανισμό προειδοποίησης προβλέπεται ότι οιεπαγγελματίες στον τομέα της υγείας, όπως γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί καιειδικοί στη φροντίδα παιδιών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα ήποινικές κυρώσεις στη χώρα καταγωγής τους, θα αποτρέπονται από την άσκηση τουεπαγγέλματός τους σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θαπρέπει να ενημερώνονται για τέτοιες καταδικαστικές ή πειθαρχικές αποφάσεις σεδιάστημα τριών ημερών.

Υπάρχουν περίπου 800 νομοθετικάκατοχυρωμένα επαγγέλματα στην Ε.Ε., η πρόσβαση στα οποία προϋποθέτει την κατοχήενός συγκεκριμένου επαγγελματικού προσόντος ή διπλώματος. Στο πλαίσιο τηςισχύουσας οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα η ρύθμιση αφορά γιατρούς,οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, μαίες, κτηνίατρους και αρχιτέκτονες.