ΦΑΡΜΑΚO

Ανάγκη θέσπισης πλαισίου για τα ορφανά φάρμακα

Την επιτακτική ανάγκη θέσπισης Εθνικού Πλαισίου Κινήτρων γιατην κυκλοφορία των εν ισχύ και εγγεγραμμένων στο Κοινοτικό Μητρώο ΟρφανώνΦαρμάκων στην Ελλάδα, υπογράμμισε αε ενημερωτική συνάντηση η εταιρείαΒιοτεχολογίας Actelion.
Ανάγκη θέσπισης πλαισίου για τα ορφανά φάρμακα

Την επιτακτική ανάγκηθέσπισης Εθνικού Πλαισίου Κινήτρων για την κυκλοφορία των εν ισχύ καιεγγεγραμμένων στο Κοινοτικό Μητρώο Ορφανών Φαρμάκων (αφορούν σπάνιες παθήσεις) στην Ελλάδα, υπογράμμισε σε ενημερωτικήσυνάντηση η εταιρεία Βιοτεχολογίας Actelion.

Η έλλειψη Εθνικού ΠλαισίουΚινήτρων δημιουργεί στρεβλώσεις στην τιμολόγηση αυτών, προκαλεί κωλύματα στηνδιάθεσή τους και αποθαρρύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότηταςστην χώρα μας!

Η θέσπιση του ΕθνικούΠλαισίου για την Κυκλοφορία των εν ισχύ ορφανών φαρμάκων, θα ενθαρρύνει τηνέλευση μεσαίων ή μικρών εταιρειών βιοτεχνολογίας με ορφανά φάρμακα που σήμεραδεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε σε ενημερωτική εκδήλωση η επικεφαλής της Actelion στην χώρα μας κυρίαΕλένη Τέντου, εκκρεμεί από το 2000, ηεναρμόνιση της νομοθεσίας της χώρας μας με τους υποχρεωτικούς για τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. κανονισμούς Ε.Κ. 141/2000 και Ε.Κ. 847/2000 για τα ορφανάφάρμακα.

Είναι ενδεικτικό, ότικάποια ορφανά φάρμακα, επειδή δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας, εισάγονται από τοΙνστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), γεγονός που αποβαίνειεξαιρετικά επιζήμιο για την Πολιτεία. Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι εκάστοτεφορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να πληρώνουν πολύ υψηλότερες τιμές για την εισαγωγήαυτών των φαρμάκων, ενώ με την σειρά του το κράτος να χάνει πολύτιμες εισφορέςπου αφορούν σε εισπράξεις φόρων, ΦΠΑ, rebate, clawback, εισφορές σε ταμεία καιθέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού.

Η ορθολογική ρύθμιση τουκλάδου των ορφανών φαρμάκων, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τονκρατικό προυπολογισμό.Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων, ετέθησαν για πρώτη φορά, σύμφωνα με την κυρία Τέντου, παράμετροι για τα ορφανά φάρμακα.

Η Actelion είναι εταιρείαβιοτεχνολογίας και στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται φάρμακα που αφορούν σεπαθήσεις όπως: Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, Δακτυλικά έλκη που σχετίζονται μεΣκληρόδερμα, η νόσος Gaucher τύπου 1 και η νόσος Niemann- Pick τύπου C.Παράλληλα, εννέα καινοτόμα μόρια βρίσκονται ήδη στο στάδιο κλινικής ανάπτυξης,.Τέλος, αναμένεται η έγκριση του νέου της φαρμάκου για την θεραπεία τηςπνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης τόσο από τις αμερικανικές αρχές (FDA) όσο και από την Ευρωπαική Ενωση (ΕΜΑ).

Η εταιρεία διαθέτειπερισσότερες από 30 θυγατρικές σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδαβρίσκεται περισσότερα από 12 χρόνια.