ΦΑΡΜΑΚO

Αποκαλύψεις της Newsbomb για επικίνδυνα γενόσημα στην Ελλάδα

Στοιχεία-σοκ δημοσιεύει η εφημερίδα NewsBomb! Από το «παράθυρο» μπαίνουν στην Ελλάδα φθηνά γενόσημα που παρασκευάζονται σετρίτες χώρες, όπως η Ινδία ή το Πακιστάν, και κατηγορούνται για σοβαρέςπαρενέργειες, ακόμα και θανάτους. Οι ιατρικές ενώσεις της χώρας προειδοποιούνγια τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία και ζητούν απαντήσεις, ανεπισφαλή φαρμακευτικά σκευάσματα εισάγονται στην Ελλάδα ή χορηγούνται σταδημόσια νοσοκομεία και από ποιους ελέγχονται.
Αποκαλύψεις της Newsbomb για επικίνδυνα γενόσημα στην Ελλάδα

Στοιχεία-σοκ δημοσιεύει η εφημερίδα NewsBomb!Από το «παράθυρο» μπαίνουν στην Ελλάδα φθηνά γενόσημα που παρασκευάζονται σετρίτες χώρες, όπως η Ινδία ή το Πακιστάν, και κατηγορούνται για σοβαρέςπαρενέργειες, ακόμα και θανάτους. Οι ιατρικές ενώσεις της χώρας προειδοποιούνγια τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη δημόσια υγεία και ζητούν απαντήσεις, ανεπισφαλή φαρμακευτικά σκευάσματα εισάγονται στην Ελλάδα ή χορηγούνται σταδημόσια νοσοκομεία και από ποιους ελέγχονται.

Πολύς λόγος γίνεται για τα γενόσημα στηχώρα μας, ειδικά μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας, ηκατανάλωσή τους να φτάσει το 60% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα γενόσημα είναι αντίγραφα πρωτότυπωνφαρμάκων, τα οποία όταν παρασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές τουΠαγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των ελεγκτικών μηχανισμών φαρμάκων τωνευρωπαϊκών χωρών ή των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν ασφαλή και ποιοτικήεπιλογή. Τέτοιο παράδειγμα είναι τα γενόσημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Οι σοβαρές ανησυχίες που εγείρονται σεπολλές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία) και είναι απόλυτα δικαιολογημένες αφορούνσε γενόσημα που παρασκευάζονται σε τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν ή η Ινδία,υπό αμφίβολες πολλές φορές συνθήκες ασφαλείας και με χαμηλής ποιότητας, φτηνάυλικά.

Σε μεγάλη έρευνα του αμερικανικούτηλεοπτικού καναλιού «Channel 2», παρουσιάστηκαν εικόνες-σοκ από εγκαταστάσειςπαραγωγής γενόσημων στην Ινδία, με απαρχαιωμένες μηχανές και χάπια πουκατέληγαν στο πάτωμα, πριν μπουν σε χαρτόκουτα. Σε δημοσιεύματα στον διεθνήΤύπο, οι περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών είναι αμέτρητες. Πρόσφατα, «σταθμό»αποτέλεσε η απόφαση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), νααπαγορεύσει τις εισαγωγές γενόσημων της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Ranbaxy, πουέχει κριθεί ένοχη από την αμερικανική δικαιοσύνη για νοθευμένα σκευάσματα.

Στην Ελλάδα, τα εισαγόμενα γενόσημαέχουν βρει έδαφος στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ο ασθενής δεν έχει λόγο πάνω στοχορηγούμενο σκεύασμα, καθώς ξένες πολυεθνικές μειοδοτούν στους σχετικούςδιαγωνισμούς στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών. Ήδη, κατά μέσο όρο πάνωαπό το 56% του όγκου των φαρμάκων που χορηγούνται στους νοσηλευόμενους στατμήματα και τις κλινικές του ΕΣΥ είναι γενόσημα, τη στιγμή που ελληνικές φαρμακοβιομηχανίεςχάνουν τους αντίστοιχους διαγωνισμούς, για διαφορά ελάχιστων ευρώ.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστικήουσία δε, ανοίγει την πόρτα στην κυριαρχία των φθηνών, εισαγόμενων γενόσημωνκαι στην εξωνοσοκομειακή αγορά. Όταν μοναδικό κριτήριο είναι η τιμή και όχι ηποιότητα του φαρμάκου, συνέπεια είναι η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Γενόσημα-απειλήμε ονοματεπώνυμο

TEVA - Furosemide: Τον περασμένο Ιούνιοτο διουρητικό γενόσημο της ισραηλινής εταιρείας αποσύρθηκε από τα γαλλικά ράφιακαι έγινε αντικείμενο έρευνας για πιθανή σχέση με τους θανάτους δύοηλικιωμένων.

TEVA - Budeprion XL 300: Πριν από έναχρόνο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακάλεσε τιςπαρτίδες του αντικαταθλιπτικού γενόσημου, επειδή προκαλούσε άγχος,πονοκεφάλους, αϋπνίες, ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας.

RANBAXY- Atorvastatin: Το ινδικόγενόσημο κατά της χοληστερίνης αποσύρθηκε από την αμερικανική αγορά, ότανεντοπίστηκαν ίχνη γυαλιού στα χάπια των 10, 20 και 40 mg.

APOTEX - Alysena, FAMY CARE – Freya 28,Esme 28: Πρόκειται για αντισυλληπτικά χάπια-μαϊμού, τα οποία αποσύρθηκαν πριναπό ένα μήνα στον Καναδά, μετά από καταγγελίες γυναικών για ανεπιθύμητεςεγκυμοσύνες και σοβαρές αιμορραγίες.

Πακιστάν: Τοξικά γενόσημα έχουνκατηγορηθεί για τους θανάτους δεκάδων ανθρώπων. «Τοξικό» σιρόπι για το βήχαπροκάλεσε μαζική δηλητηρίαση με αποτέλεσμα το θάνατο 13 ανθρώπων, τον Δεκέμβριοτου 2012. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαντη ζωή τους εξαιτίας τοξικών φαρμάκων για την καρδιά. Τα γενόσημα είχανκατασκευαστεί στο Πακιστάν.

ΓιώργοςΠατούλης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών:

Ο ιατρικός κόσμος και ο ΙΣΑεμπιστεύονται τα φάρμακα, είτε πρωτότυπα είτε γενόσημα, εφόσον υπάρχει επαρκήςέλεγχος από τον ΕΟΦ, όπως γίνεται σε όλες τι χώρες, ώστε να εξασφαλίζεται ηκαλύτερη δυνατή θεραπεία για τον πολίτη. Είμαστε ενάντια στην αφαίρεση τηςδυνατότητας του γιατρού να χορηγεί το φάρμακο της επιλογής του και νασυνταγογραφεί μόνο με βάση τη δραστική ουσία. Είμαστε ενάντια στο νόμο Λοβέρδου- μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη-, που υπαγορεύει ότι ο φαρμακοποιός θαδίνει το φθηνότερο γενόσημο. Οδηγεί σε χαμηλή θεραπευτική ικανότητα του γιατρούπρος τον ασθενή -και τελικά ποιος θα φέρει την ευθύνη; Το υπουργείο Υγείαςπρέπει να πείσει την τρόικα να αλλάξει το οικτρό νομοθέτημα. Ως ΙΣΑ έχουμεκινήσει δικαστικές διαδικασίες και περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για τοπαράνομο αυτής της νομολογίας.

ΒαρβάραΑνεμοδουρά, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά:

Παρακολουθώντας τα διεθνή δρώμενα απότους αντίστοιχους οργανισμούς των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας για τηναποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων από τρίτες χώρες, ζητήσαμε απότο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ διευκρινίσεις, αν σκευάσματα που περιέχονται σελίστες φαρμακοεπαγρύπνησης κυκλοφορούν στην Ελλάδα ή χρησιμοποιούνται σταδημόσια νοσοκομεία. Για τα εισαγόμενα γενόσημα, αν ελέγχονται ανά παρτίδα ήεισαγωγή, ή στην περίπτωση που έχουν εγκριθεί από άλλη χώρα της ΕΕ, πού και απόποιους γίνονται οι έλεγχοι αυτοί. Απάντηση εγγράφως δεν έχουμε λάβει. Ζητούμεέλεγχο στα εισαγόμενα γενόσημα ανά παρτίδα και ελπίζουμε να λυθεί το θέμα με τησυνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας μαζί με τη δραστική ουσία.