ΦΑΡΜΑΚO

Ελάχιστη η επίδραση στο clawback από τη μερική εξαίρεση των εμβολίων

Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν φέρνει η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για το clawback, καθώς οι εξαιρέσεις που προβλέπει για εμβόλια και νέα γενόσημα έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ελάχιστη η επίδραση στο clawback από τη μερική εξαίρεση των εμβολίων

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εξαιρείται από τον υπολογισμό του clawback η ανάπτυξη του μεριδίου αγοράς κάθε εταιρείας για τα εμβόλια που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για τα γενόσημα κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ένταξή τους στο θετικό κατάλογο συνταγογραφούμενων σκευασμάτων. Το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης επιμερίζεται, δηλαδή, στις εταιρείες μόνον με βάση τα τελικά μερίδια αγοράς. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2017, το clawback υπολογίζεται κατά 90% με βάση το τελικό μερίδιο κάθε εταιρείας και κατά 10% με βάση το μερίδιο ανάπτυξης, δηλαδή την αύξηση του μεριδίου αγοράς που παρουσίασε η εταιρεία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Πρόκειται για κίνηση που πιο πολύ επιχειρεί να αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα στον υπολογισμό του clawback, παρά να δώσει ώθηση στην πρόληψη, στην περίπτωση των εμβολίων για τα οποία ζητείται συνολική και όχι επιμέρους εξαίρεση. Πιο συγκεκριμένα, πάγια θέση της φαρμακοβιομηχανίας είναι η εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και η ένταξή τους σε ειδικό κονδύλι προνοιακής, κοινωνικής πολιτικής, καθώς σκοπός τους είναι η πρόληψη ασθενειών και δεν αποτελούν φαρμακευτικές θεραπείες.

Ούτε στην περίπτωση των γενοσήμων, όμως, θα υπάρξει μεγάλη μείωση του clawback ακόμα κι αν εφαρμοστεί αναδρομικά η Υπουργική Απόφαση για τα σκευάσματα που βρίσκονται στην πρώτη διετία αποζημίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο πρόβλημα των τεράστιων ποσών που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες παραμένει. Τον εκτροχιασμό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης επιβεβαίωσε η 6η τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Clawback και rebate θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ, όπως προϋπολογίζεται. Aν προστεθεί και η νοσοκομειακή δαπάνη, οι επιβαρύνσεις φτάνουν το 1,4 δισ. ευρώ, όπως είχε προειδοποιήσει η φαρμακευτική αγορά.

Πηγή: Newsbomb.gr