ΦΑΡΜΑΚO

ΠΕΦ–Τρύφων: Αδυνατούμε να πληρώσουμε το δυσβάστακτο και άδικο clawback

ΠΕΦ–Τρύφων: Αδυνατούμε να πληρώσουμε το δυσβάστακτο και άδικο clawback

Στο ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου μετά τις δραματικές μειώσεις τιμών και την επιβολή των τεράστιων ποσών των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» για τον κλάδο της Υγείας.

Ενώπιον ενός μεγάλου ακροατηρίου, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, ο πρόεδρος της ΠΕΦ έθεσε τη σημαντική αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα δυσβάστακτα ποσά (clawback) που αδίκως επωμίζονται οι ελληνικές εταιρείες. 

«Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν μπορούν να αντέξουν τα τεράστια ποσά του clawback, τα οποία οδηγούν σε άμεση και έμμεση φορολόγηση των εταιρειών άνω του 70%! Εταιρείες που έχουν φάρμακα με λιανική τιμή 6-7 ευρώ αδυνατούν να πληρώσουν. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν επιβάλλεται clawback σε γενόσημα και οικονομικά φάρμακα. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, είναι ανεπαρκέστατη και το ύψος του clawback θα πρέπει να μειωθεί συνολικά και να καταμεριστεί δικαιότερα» δήλωσε ο κ. Τρύφων, καλώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση να λάβουν σοβαρά υπόψη το θέμα αυτό. Σημείωσε, παράλληλα, ότι σε ένα νέο σύστημα υπολογισμού του clawback, θα πρέπει συνεκτιμηθεί και η προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η φαρμακοβιομηχανία στην οικονομία με όρους επενδύσεων σε έρευνα και νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ έθεσε εκ νέου το θέμα της ανατιμολόγησης των φαρμάκων επισημαίνοντας ότι «είχαμε το μοναδικό σύστημα στην Ευρώπη που, κινούμενο στα όρια της νομικής αυθαιρεσίας, πραγματοποιούσε δύο ανατιμολογήσεις κάθε έτος εστιάζοντας μονόπλευρα και άδικα σε μειώσεις μόνο στα παλαιά και οικονομικά φάρμακα».

Ο κ. Τρύφων επανέλαβε την πάγια θέση της βιομηχανίας ότι η «Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτά που παράγει» καθώς, όπως εξήγησε, είναι ο μόνος τρόπος να τονωθεί η εθνική οικονομία και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων και της υπερχρέωσης.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έχει εγκαίρως καταθέσει τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μία συνολική φαρμακευτική πολιτική. Τις προτάσεις αυτές θα καταθέσει ξανά και στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη χάραξη εθνικής πολιτικής για το φάρμακο. Στόχος της ΠΕΦ είναι να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις απαραίτητες θεραπείες και ταυτόχρονα να αναδεικνύεται η αναπτυξιακή διάσταση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου.