ΦΑΡΜΑΚO

Θεοδοσιάδης: φόβοι για λουκέτα σε 1000 φαρμακεία

Την έντονη ανησυχία του για τον κλάδο οοποίος στο αμέσως προσεχές διάστημα μπορεί να στιγματιστεί από πολλά λουκέτα -τα οποία αναμένεται να φθάσουν στα 1000- εκφράζει ο πρόεδρος του ΠανελληνίουΦαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόβλημα, τοοποίο πηγάζει, όπως αναφέρει, «από την διαρκή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
Θεοδοσιάδης: φόβοι για λουκέτα σε 1000 φαρμακεία

Την έντονη ανησυχία του για τον κλάδο οοποίος στο αμέσως προσεχές διάστημα μπορεί να στιγματιστεί από πολλά λουκέτα -τα οποία αναμένεται να φθάσουν στα 1000- εκφράζει ο πρόεδρος του ΠανελληνίουΦαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόβλημα, τοοποίο πηγάζει, όπως αναφέρει, «από την διαρκή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μάλιστα τα κατασχετήρια πουβρίσκονται στα χέρια των δικαστικών επιμελητών εις βάρος των φαρμακοποιών,ξεπερνούν τα 1000, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ σε συνέντευξή του στο real.gr.

Ο κ. Θεοδοσιάδης στην συνέντευξη καταθέτειτην αγωνία του για την διαρκή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία από τα2,37 δις ευρώ θα μειωθεί στα 2 δις ευρώ το 2014. Ενδεχομένως να είναι μιαμείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, συμβατή με το δημοσιονομικό πρόβλημα, συνεχίζει,αλλά δεν συνάδει με το αναφαίρετο δικαίωμα της παροχής αξιοπρεπούς υγειονομικήςπερίθαλψης των Ελλήνων.

Παράλληλα, όπωςαναφέρει, αυξάνονται με ταχύ ρυθμό οι φαρμακοποιοί που σπεύδουν να βγουν στησύνταξη έστω και με μειωμένες αποδοχές, προσθέτοντας, ότι το 2012 είχαμε 212 συναδέλφους δηλαδή ένα ποσοστόγύρω στο 20% του συνολικού αριθμού των φαρμακείων.

«Το πρόβλημα λοιπόν πέρα από κοινωνικό, γιατί απότα φαρμακεία ζουν και εργάζονται 20.000 οικογένειες, έχει και τον χαρακτήρααπώλειας επιστημονικού δυναμικού. Και αυτό γιατί πολλοί συνάδελφοι, νέοι κυρίως,επιλέγουν το εξωτερικό προς εύρεση εργασίας».

Αναφορικά με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τονκλάδο, ο πρόεδρος του ΠΦΣ τονίζει ότι από το 2010 οφείλονται στα φαρμακεία 75 εκατ. ευρώ.

Εδώ υπήρξε μια απερίγραπτη καιαδικαιολόγητη καθυστέρηση, σημειώνει και προσθέτει: « Εμείς εγκαίρως από το καλοκαίριείχαμε υποβάλλει πρόταση στο Υπουργείο Υγείας για μια νομοθετική ρύθμιση. Μεπολύ μεγάλη καθυστέρηση η ρύθμιση, μόλις αυτή την εβδομάδα, πέρασε από τηΒουλή, μετά από τόσους μήνες! Θέλω να πιστεύω ότι οι 12.000 φαρμακοποιοί δεν θαπεριμένουν πάλι και πώς ο νόμος θα εφαρμοστεί και δεν θα μπλοκαριστεί ηεξόφληση των χρεών στα γρανάζια του Δημόσιου».