ΦΑΡΜΑΚO

ΔΗΜΑΡ: θέμα δημόσιας υγείας η έλλειψη του αντιεμετικού φαρμάκου

Το θέμα της δυσλειτουργίας του συστήματοςπρομηθειών φαρμάκων αλλά και την νέα έλλειψη στα νοσοκομεία αντιεμετικού σκευάσματοςπου συνοδεύει υποχρεωτικά την αγωγή καρκινοπαθών, λόγω αδυναμίας τηςπρομηθεύτριας εταιρείας να το παρέχει, θέτει επιτακτικά με ερώτησή της προς τονυπουργό Υγείας  η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.στη Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

 

ΔΗΜΑΡ: θέμα δημόσιας υγείας η έλλειψη του αντιεμετικού φαρμάκου

Το θέμα της δυσλειτουργίας του συστήματοςπρομηθειών φαρμάκων αλλά και την νέα έλλειψη στα νοσοκομεία αντιεμετικού σκευάσματοςπου συνοδεύει υποχρεωτικά την αγωγή καρκινοπαθών, λόγω αδυναμίας τηςπρομηθεύτριας εταιρείας να το παρέχει, θέτει επιτακτικά με ερώτησή της προς τονυπουργό Υγείας η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ.στη Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τηνβουλευτή, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών αλλά και γιατην δημόσια υγεία γενικότερα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Τα τελευταία τρία χρόνια, οι διαγωνισμοίπρομήθειας φαρμάκων πραγματοποιούνται από την ΕΠΥ με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερητιμή και με έναν μειοδότη – προμηθευτή.

Παρατηρούνται, όμως, και πάλι φαινόμενα έλλειψης φαρμάκων, συγκεκριμέναγια αντιεμετικό σκεύασμα που συνοδεύειυποχρεωτικά την αγωγή όλων των καρκινοπαθών, ανάλογα με εκείνα πουπαρατηρήθηκαν πέρσι σχετικά με την περίπτωση της ομεπραζόλης, γιατί ο μοναδικόςμειοδότης-προμηθευτής δηλώνει αδυναμία να τα παρέχει σε εύλογο χρονικό διάστημαστα νοσοκομεία.

Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία τωνασθενών αλλά και για τη δημόσια υγεία, αφού τα νοσοκομεία αδυνατούν ναχορηγήσουν την ενδεδειγμένη θεραπεία στους ασθενείς τους.

Η ορθολογική διαχείριση του φαινομένου αυτού βάσει των αναγκών τωννοσοκομείων και των ασθενών απαιτεί την άμεση προμήθεια των φαρμάκων σεενδεχόμενη έλλειψη, κάτι όμως που δεν είναι δυνατόν με το ισχύον νομικόπλαίσιο.

Ενόψει και του γεγονότος ότι μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει ναυποβληθεί το νέο Πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών και Φαρμάκων για το 2014 στηνΕΠΥ και να υπογραφεί η αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση, υπάρχει άμεσα ανάγκη ναβρεθεί λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης αλλά και την αποφυγή ανάλογωνφαινομένων στο μέλλον».

Η κυρία Μάρκου ρωτά συγκεκριμένα τον υπουργό:

Σεποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αντιμετώπιση της έλλειψηςπου παρατηρείται στο εν λόγω αντιεμετικό σκεύασμα που είναι απαραίτητο για τηναγωγή των καρκινοπαθών;

Σκοπεύετενα προχωρήσετε σε γενικότερη ρύθμιση του ζητήματος για την αντιμετώπιση τωνπροβλημάτων που ανακύπτουν από την ύπαρξη ενός και μόνο μειοδότη π.χ. με τηνκαθιέρωση συστήματος επιλογής από περισσότερους εναλλακτικούς προμηθευτές –μειοδότες, ώστε να διασφαλίζεται ο ομαλός εφοδιασμός των νοσοκομείων με τααπαραίτητα φάρμακα;

Έχουναναζητηθεί ευθύνες για τις παρατηρούμενες ελλείψεις από τις μειοδότριεςεταιρείες;