ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ξανθός: Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο για την υγεία - Γι' αυτό διερευνούμε το παρελθόν

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου τοπίου στον τομέα της υγείας μέσα από ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που θα θέσει κρίσιμες προτεραιότητες για αναγκαίες συνεργασίες, πρότεινε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο συνέδριο του Health Daily Boussias «The Future of Healthcare in Greece».

Ξανθός: Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο για την υγεία - Γι' αυτό διερευνούμε το παρελθόν

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ενδελεχώς σε όλα τα στάδια και τα βήματα που υλοποιεί η ηγεσία το διάστημα αυτό, δίνοντας έμφαση για ακόμη μία φορά στην κορυφαία πολιτική για τους ανασφάλιστους, της ΠΦΥ, των προμηθειών υγείας, της ηθικοποίησης, αλλά και της φαρμακευτικής πολιτικής, τονίζοντας ωστόσο, ότι ειδικά στο πεδίο του Φαρμάκου, η εξίσωση εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

«Θεωρώ ότι είμαστε στο τέλος μιας μακράς και επίπονης περιόδου για την Οικονομία και την Υγεία στη χώρα. Με ένα πλαίσιο μέτρων που έπληξαν και το Σύστημα Υγείας και όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον κλάδο», επεσήμανε αναλυτικά στην ομιλία του και συνέχισε:

«Είμαστε σε μία περίοδο επούλωσης πληγών στη δημόσια περίθαλψη. Όπου σιγά σιγά διασφαλίζεται η ευστάθεια και η κανονικότητα στην καθημερινότητα των δημόσιων δομών περίθαλψης και στη δυνατότητα των πολιτών να έχουν ισότιμη και καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Σ’ αυτή την περίοδο οφείλουμε να αναστοχαστούμε για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στον τομέα της υγείας. Αναγνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει μια ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες αξιόπιστης και αξιοπρεπούς περίθαλψης των πολιτών της χώρας και τους διαθέσιμους πόρους.

Αυτή η ασυμμετρία μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο που θα θέσει κρίσιμες προτεραιότητες για αναγκαίες συνεργασίες.

Η εγγυημένη καθολική κάλυψη των αναγκών χωρίς διακρίσεις - σημαντικό βήμα η κάλυψη των ανασφάλιστων, η ενίσχυση και η μεροληψία υπέρ της Δημόσιας Υγείας, το στοίχημα της ηθικοποίησης του Συστήματος Υγείας. Σ’ αυτό το πεδίο, υπάρχει ειδική ευαισθησία λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας των ημερών. Η Πολιτεία θέλει να δώσει ένα σαφέστατο μήνυμα με σοβαρότητα και σταθερά βήματα χωρίς δεύτερες σκέψεις και ιδιοτέλεια. Διερευνούμε το παρελθόν, αποδίδουμε ευθύνες σε όλα τα πρόσωπα που έπαιζαν ρόλο στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου και κυρίως θωρακίζουμε το Σύστημα Υγείας. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η περίοδος της ασυδοσίας και της σπατάλης έχει κλείσει οριστικά. Επιπλέον προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δίνοντας έμφαση στην κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού, την πρόληψη και τη φροντίδα στην κοινότητα.

Επίσης σε εξέλιξη είναι η μεταρρύθμιση για την κεντρικοποίηση των προμηθειών. Ακόμη έχουμε εξελίξεις στο πεδίο του Φαρμάκου, όπου προχωρούμε σε κρίσιμες αλλαγές. Επιπλέον, τη τρέχουσα περίοδο προχωρούμε σε αλλαγή στη συγκρότηση, στελέχωση, οργάνωση και διοίκηση των ΤΕΠ στα νοσοκομεία.

Με αλλαγές που συμπληρώνονται με προσπάθεια στην αναδιοργάνωση για την ιατρική εκπαίδευση και τα συνέδρια υπό εποπτεία του ΚΕΣΥ. Την αναμόρφωση του πεδίου των ιατρικών εταιρειών αλλά και την εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

Ειδικά στο πεδίο του Φαρμάκου, η εξίσωση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Προέχει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά αφορούν στα αξιόπιστα φτηνά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, είτε στα σύγχρονα καινοτόμα, που αυτή την περίοδο έρχονται στην κυκλοφορία.

Πρέπει να συνδυάσουμε το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες και από την άλλη, να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας. Και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους δανειστές.

Μεθοδεύονται αλλαγές στο πεδίο της αξιολόγησης και είναι υπό εφαρμογή ο νόμος για την επιτροπή ΗΤΑ. Σιγά σιγά, θα αρχίσει να λειτουργεί και να προχωρά στην αξιολόγηση φαρμάκων, όχι μόνο με οικονομικά κριτήρια. Επίσης γίνεται σοβαρή αναβάθμιση στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Η νέα επιτροπή που θα συγκρατηθεί θα μπορέσει να συνεχίσει τα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί από την προϋπάρχουσα επιτροπή.

Πέρα από τις προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο, χρειάζεται και μια ένταση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση της διακρατικής συνεργασίας, όπως οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, η Πρωτοβουλία της Βαλέτα, ώστε να υπάρχει μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία της χώρας.

Επίσης απαιτείται κοστολόγηση της συνταγράφησης με σύγχρονα μέσα και φίλτρα, με πρωτόκολλα και συνταγογραφικές οδηγίες και δεν θα βρίσκουν έδαφος συμπεριφορές παθογένειας του παρελθόντος.

Ακόμη θα επιδιώξουμε αλλαγές και στο πεδίο της τιμολόγησης αλλά και στο πεδίο της αποζημιωτικής πολιτικής. Έχουμε ανοίξει διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη. Το επόμενο διάστημα μπορούμε να πάμε σε ορισμένες πρώτες μετρήσιμες αλλαγές που να βελτιώνουν το σημερινό πλαίσιο το οποίο παρήγαγε στρεβλώσεις. Το μέλλον της Υγείας στη χώρα μας μπορεί να είναι και ευοίωνο και βιώσιμο».

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται ρύθμιση για μείωση της συμμετοχής των ασθενών - Το παράδειγμα των ανασφάλιστων

Ξανθός: Επείγον να τεθούν κανόνες στη συνταγογράφηση - Τα Πρωτόκολλα θα βοηθήσουν πολύ

Προσλήψεις στο ΕΣΥ: Πώς κατανέμονται οι 768 θέσεις, πότε λήγει η υποβολή αιτήσεων