ΦΑΡΜΑΚO

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ

Δραματικές καταστάσειςεκτυλίσσονται καθημερινά στα νοσοκομεία από τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων καιαναλωσίμων, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν σε σοβαρές ασθένειες.

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ

Δραματικές καταστάσειςεκτυλίσσονται καθημερινά στα νοσοκομεία από τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων καιαναλωσίμων, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν σε σοβαρές ασθένειες.

Οιελλείψεις σε φάρμακα και υλικά- οι οποίες είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε ορισμένα μεγάλανοσηλευτήρια- διαψεύδουν ακόμη μία φορά τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη,ο οποίος είπε σήμερα στην Βουλή, ότι δεν θα έχουμε καμία έλλειψη το 2013 διότιαπελευθερώνονται χρήματα για τους προυπολογισμούς του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στην Βουλή σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία, ο υπουργός δήλωσε ότιτην ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, θα απελευθερωθούν 280 εκατ. ευρώ για τους προυπολογισμούςτων νοσοκομείων και έτσι το 2013 δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη σε φάρμακα καιυλικά.

Ορισμένα δενοσοκομεία, όπως σημείωσε ο υπουργός, μετέφεραν τμήμα τηςνοσοκομειακής δαπάνης στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους(αφορούν σε σοβαρές ασθένειες) και πρόσθεσε πως και η αγορά προχωράει ευρύθμως,με τα προβλήματα που τυχόν παρουσιάζονται πάντα σε μια αγορά.

Οιελλείψεις πάντως είναι εμφανείς, σύμφωνα με πηγές φαρμακοποιών εντός των νοσοκομείων,ιδιαίτερα σε ορισμένα «βαριά» νοσοκομεία, όπως Ευαγγελισμός, Αττικόν, Ιπποκράτειο και Ερυθρός, οι οποίοι έχουν «στεγνώσει» και βρίσκονται στο κόκκινο ήδηαπό τον Οκτώβριο.

Για τον Ευαγγελισμό όμως, είναι χαρακτηριστικήκαι η δήλωση του προέδρου των Εργαζομένων κ. Ηλία Σιώρα την περασμένη εβδομάδαστην εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας,είπε ότι το νοσοκομείο έχει δαπανήσει σχεδόν το 98% του προυπολογισμού του σε φάρμακα το 10μηνο του 2013.

Σύμφωνα μεκαλά πληροφορημένες πηγές επίσης, και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζουνπροβλήματα ελλείψεων, ενώ υπάρχουν αναφορές και για πολυεθνικές εταιρείες οιοποίες δεν φέρνουν ποσότητες σκευασμάτων, διότι γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν δύσκολα.

Αλλά και τοCNN μόλις πριν δύο μήνες, τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ρεπορτάζτου, έκανε μεγάλη αναφορά για τις ελλείψεις φαρμάκων, τόσο στα νοσοκομεία όσοκαι στην αγορά.

Αναφορικάμε τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία, αυτές αφορούν κυρίως εμβόλια, π.χ. γιατέτανο και πολυομυελίτιδα, ορισμένα αντιβιοτικά και εισπνεόμενακορτικοστεροειδή. Ένα άλλο σοβαρό θέμα ακόμη το οποίο απασχολεί τα νοσοκομεία,είναι η έλλειψη φαρμάκου που αφορά σε χημειοθεραπείες. Οι φαρμακοποιοί στανοσοκομεία μάλιστα, χαρακτηρίζουν το θέμα ανήθικο, διότι η συγκεκριμένη εταιρείασυμμετείχε σε διαγωνισμό για να πάρει την προμήθεια, επελέγη για την χαμηλότερητιμή της, και τώρα δηλώνει αδυναμία να προμηθεύσει τα νοσηλευτήρια.

Σε ερώτημα για το εάν θα μπορούσε το υπουργείο Υγείας ναεγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος σε μια περαιτέρω μεγάλη μείωσητης φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο στόχος που τέθηκε για το2014, των 2 δισ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τωνυπολοίπων 600- 700 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εφόσονδεν μειωθεί και μείνει εκεί, θα μπορέσει να τηρηθεί με τα μέτρα τα οποίαλαμβάνονται σήμερα.

Βεβαίωςτα 2 δις ευρώ φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, είναι πολύ κακός οιωνός, οοποίος παραπέμπει σε ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας,των γιατρών αλλά και των Ενώσεων των Ασθενών, οι οποίοι έχουν προτείνει η εξωνοσοκομειακήδαπάνη να μην πέσει κάτω από 2,25 δις ευρώ.


Διαβάστε επίσης:

Ο Άδωνις δίνει σε ιδιώτες τα κέντρα υγείας με ύποπτες διαδικασίες

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνεςαξιωματούχους

Τριτοκοσμικές εικόνες στα νοσοκομεία

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οιάνθρωποι πεθαίνουν

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τηθεραπεία

Γιατροί: «Μας σκοτώνετε κ. Άδωνι»

Πατούλης: O Άδωνις καταστρέφει το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Τέλοςστη δημόσια υγεία με υπογραφή Άδωνι Γεωργιάδη

Με υπογραφή Άδωνη η ταφόπλακα και στα εμβόλια

Βαρβάρα Ανεμοδουρά: Γιατί καταγγέλλω τον Άδωνι

Ήρθε η ώρα οι γιατροί να ρίξουν την κυβέρνηση;

Προμελετημένη μεθόδευση Γεωργιάδη με τις ευλογίεςΣαμαρά

Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Τα ψέματα του Άδωνι με χρονολογική σειρά




Θεοδοσιάδης: κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν