ΦΑΡΜΑΚO

Κ. Μάρκου: Να μην χειροτερεύσει η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας

«Η οριζόντια λογική τηςφαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ, δεν είναι βέβαιο ότι οδηγεί σεσωστές λύσεις», τονίζει η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς,Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στο newsbomb.gr.
Κ. Μάρκου: Να μην χειροτερεύσει η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας

«Η οριζόντια λογική τηςφαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ, δεν είναι βέβαιο ότι οδηγεί σεσωστές λύσεις», τονίζει η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς,Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στο newsbomb.gr.

Με τη συζήτηση για την τιμολόγηση των φαρμάκωνκαι το ύψος στο οποίο θα κλείσει η φαρμακευτική δαπάνη στον ΚρατικόΠροϋπολογισμό του 2014 να έχει ανέβει ψηλά στην ατζέντα τηςεπικαιρότητας, η κυρία Μάρκου υπενθυμίζει ότι «κάποιαστιγμή πρέπει να μιλήσουμε και για απόλυτα νούμερα». Η βουλευτής τηςΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι όταν το ΑΕΠ έχει μειωθεί 25% τα τελευταία τρίαχρόνια, δεν είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε σωστές λύσεις η οριζόντιαλογική της φαρμακευτικής δαπάνης ως ποσοστό επί τουΑΕΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι μνημονιακή δέσμευση είναι ηδιαμόρφωση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ, όριο το οποίοέχει χαρακτηριστεί ως «μη βιώσιμο» από εκπροσώπους της αλυσίδαςφαρμάκου, που δημιουργεί κίνδυνο για ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά και συνθήκεςυγειονομικής κρίσης. «Πρέπει να δούμε, με ρεαλισμό, ποιες είναι οι εστίες τηςδιογκωμένης φαρμακευτικής δαπάνης και να γίνουν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις»,συνεχίζει, λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια μείωσης της τιμής όλων των φαρμάκωνπου κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Για τη συνολική μείωση στις δαπάνεςΥγείας, η κ. Μάρκου τονίζει ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση νασημαίνει χειροτέρευση στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας ή μεγαλύτερη ιδιωτικήδαπάνη για τους ασθενείς. Η όποια εξοικονόμηση πρέπει να οφείλεται σεδιαρθρωτικά μέτρα εξορθολογισμού, όπως η καθιέρωση πρωτοκόλλων συνταγογράφησης,και όχι σε περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών».

Όσον αφορά στη φαρμακευτική πολιτικήπου θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι η καθολική πρόσβασησε φθηνό αλλά ασφαλές και ελεγμένο φάρμακο για όλους είναι αδιαπραγμάτευτη. Ωςεκ τούτου χρειάζεται η ενίσχυση του ρόλου και της λειτουργίας του ΕΟΦ.Η «ανάγκη εφαρμογής ενός συστηματικού σχεδίου για την εξυγίανση και τονεξορθολογισμό του όλου κύκλου παραγωγής –εμπορίας –χρήσης των φαρμάκων στηνΕλλάδα» θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόπους στήριξης της ελληνικήςφαρμακοβιομηχανίας, που προσφέρει θέσεις εργασίας, εισόδημα και εγχώριαπροστιθέμενη αξία. «Χωρίς να αγνοούμε τις δύσκολες δημοσιονομικέςσυνθήκες» η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει ναστηριχθεί από το κράτος «με φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα ή ακόμακαι τροποποιήσεις στο δημόσιο σύστημα προμηθειών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μάρκου πρόσφατα ανέδειξε στη βουλή το ζήτημα του μοντέλου ενός μειοδότηγια τα δημόσια νοσοκομεία, με το παράδειγμα πολυεθνικής πουαδυνατούσε να ανταποκριθεί στις παραδόσεις αντιεμετικού σκευάσματος πουσυνοδεύει τις χημειοθεραπείες, αφήνοντας έτσι καρκινοπαθείς χωρίς το απαραίτητοαυτό σκεύασμα στα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Αλέξης Τσίπρας: Να αποσύρετε την επίμαχη τροπολογία για τα φάρμακα - VIDEO


Αντιδράσεις βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Υγείας




Επιστολή φαρμακοποιών σε Βουλευτές: αποσύρετε την τροπολογία